amenajarea bucătăriilor mici

By | 2013-07-04

Statistic vorbind, 8/10 oameni care stau la bloc se declară nemulţumiţi de spaţiul utilizabil din locuinţa în care îşi duc traiul, cu atât mai mult cu cât îşi împart deseori cei 30-50 de metri pătraţi cu alţi câţiva membri ai familiei. În condiţiile în care dezvoltatorii imobiliari se concentrează mai mult pe profit şi nu pe clienti, iar spaţiul locuibil e tot mai mic, nu e de mirare că din ce în ce mai multă lume se declară nemulţumită de locuinţa proprie.

 

Cum se rezolvă problema spaţiului?

Lăsând practicile dezvoltatorilor imobiliari la o parte, cum se poate rezolva problema spaţiului? Printr-un design inteligent, care să abordeze într-o manieră modernă fiecare element al casei. De exemplu, la capitolul amenajare bucătărie, suntem obişnuiţi cu dulapuri mari şi multe, care sunt arareori folosite la capacitate maximă.

O bucătărie mică cu siguranţă nu are nevoie de obiecte care se utilizează o dată pe an, la fel cum nu are nevoie de mai multe scaune decât numărul membrilor familiei.

De fapt, în ceea ce priveşte amenajarea bucatariilor există o serie de recomandări de care ar trebui să se ţină cont pentru a maximiza confortul şi spaţiul utilizabil:

1)      nu e neaparată nevoie de un sertar pentru cuţite. Pentru cei care nu au o problema în a le ţine la vedere, dar departe de copii, există benzi magnetice speciale, care pot fi montate la înălţime;

2)      o maşină de spalat vase poate fi de ajutor, mai ales că elimină din start clasicul loc în care se usucă;

3)      dacă dulapurile chiar sunt necesare, atunci ele pot fi construite cu uşi glisante. Sunt elegante, practice şi nu necesită ungere (aşa cum necesită balamalele uşilor clasice);

4)      culoarea pereţilor ar trebui să fie una deschisă, de preferinţă alb (întrucât se ştie că albul tinde să creeze iluzia de spaţiu);

5)      colţarele nu au ce cauta în nicio bucatarie (indiferent de dimensiune). Se găsesc scaune care să fie mai confortabile, care arată mai bine şi care nu ocupă atât de mult spaţiu.

Acest articol a fost publicat prin  Comstal.ro – magazin de instalaţii termice şi instalatii sanitare si portal pe care puteti gasi mai multe informaţii, sfaturi si produse pentru amenajarea bucatariei.

 

0 thoughts on “amenajarea bucătăriilor mici

  1. Andreea Toma

    Credeam ca ai vreo reteta pentru a castiga o suma imensa care sa-mi permita construirea casei visurilor mele. Nu o casa cu douaj de camere, ci una cu cateva camere, dar foarte spatioase. Bucataria e unul din locurile in care ma simt cel mai inghesuita. In a mea nici nu se poate altfel, e un paralelipiped ingust si lung, in care nu prea gasesti solutii de dispunere optima a obiectelor. 🙂

    Reply
    1. mixy Post author

      Draga mea, dacă ştiam cu ce să construiesc o casă a viselor, stăteam deja într-una 🙂
      Da, bucătăria ar trebui să fie o mare cameră :))

      Reply
  2. Pingback: În căutarea unui medic bun | Iubesc Viaţa

  3. Vienela

    Unde este doctorul care ma poate scapa de durere? Sa se uite pe schita mea si sa imi spuna cum trebuie sa procedez, pentru a mai castiga cativa centimetri. :))

    Reply
    1. mixy Post author

      sa gasesc un pic de timp sa o desenez pe hartie, ca din schita ta nu pricep mare lucru 😛

      Reply
  4. Pingback: Bun De Citit

  5. bucatariicom

    Pentru un spatiu mai putin generos se recomanda bucatariile in linie. Compacte dar funcționale, necesită un bucătar ordonat. Bucătăriile pe un perete permit și amplasarea unui loc de luat masa în aceeași încăpere, de multe ori masa fiind folosită ca blat de lucru auxiliar. Din păcate însă, tentația de a supra-încărca o astfel de bucătărie transformă gătitul într-un fel de cursă cu obstacole.

    Avantaje
    – aranjament compact și economic
    – eficient funcțional însă dacă nu vă place să spălați vasele/ustensilele pe măsură ce le folosiți ajungeți ușor să nu mai aveți loc – trebuie să fiți organizați în bucătărie (sfat general valabil pentru orice configurație)
    Dezavantaje
    – nu vă puteți aglomera cu electrocasnice de blat, prin simpla amplasare a unui cuptor cu microunde ați pierdut 50 cm din spațiul de blat
    – spațiul de depozitare a alimentelor este practic limitat la frigider și eventual unul din corpurile suspendate
    Lucruri importante de ținut minte
    – lăsați loc cât se poate de mare între plită și chiuvetă pentru blatul de lucru care trebuie să fie de 80-120 cm.
    – nu insitați să aveți cuptorul la semi-înălțime pentru că la o astfel de bucătărie suprafața de blat pierdută este mult mai importantă decât ergonomia unui cuptor mai ușor accesibil.
    – optați, dacă spațiul permite, pentru un blat adânc de 70cm sau mai mare și veți avea loc în planul al doilea al blatului să mai așezați electrocasnice fără a vicia complet ergonomia.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *