când notele contează

By | 2012-10-31

Împărţirea inegală a semestrelor, face din primul semestru un galop halucinant, o goană formidabilă după note, teste peste teste, predare la viteză, concursuri şi răspunsuri rapide pentru că până-n Crăciun se închid situaţiile şcolare.

Cu atât mai mult cu cât media generală a anilor de studiu V-VIII contează 50% la media de admitere în liceu, se vânează note mari la sânge.
Ca să fiu sigură că şcoala rămâne proritate printre proiectele ei, am stabilit ca de Crăciun să primească telefonul dorit pentru medii de 10. La fiecare zbârcitură de medie mai scădem din telefon: o tastă, juma’ de touch… Este prima dată când experimentez condiţionarea un cadou.

Zis şi făcut.
Ieri plângea de-ar fi sărit cămaşa peste ea dacă n-ar fi fost bine ţinută de vestă.
– Ce-ai păţit ?
– Mi s-a stricat telefonuuuul . (“Of, Doamne, baremi nu mai rezista până de Crăciun!”) Am luat 8 la chimieeee ….
– Aaaa, de telefonu’ ăla te vaiţi tu ?

Dilemă: ce scad din telefonul ăla ?

0 thoughts on “când notele contează

 1. vienela

  Nu am incercat niciodata sa il conditionez asa, dar cred ca merita sa incep pana nu este prea tarziu. Poate asa il trage inima sa invete mai cu pofta pentru bac.

  Reply
 2. Rolling Ideas

  Cred ca e o motivatie buna sa-i oferi copilului o rasplata pentru note mari si va pretui mai mult telefonul daca a tras pentru el.
  Scade-i husa si ia-i doar telefonul 🙂

  Pe de alta parte, doamne mare, multumescu-ti de mii de ori ca nu sunt elev in ziua de azi ca mi-as pierde mintile.

  Reply
  1. mixy Post author

   =)) păi nu i l-am promis cu husă… Și dacă mai zbârcește vreo medie ce mai scad ? încărcătorul ?!

   Reply
   1. Hapi

    Da….i-l incarci odata pe saptamana , astfel va fi motivata sa invete mai mult si sa stea la taclale mai putin 🙂
    LOL, poate ne citeste domnisoara

    Reply
 3. Roxana

  Este uşor să zbârceşti o notă. Nici noi, adulţii, nu suntem mereu la fel de “pe fază” cum ar trebui. Este adevărat că sunt extrem de importante notele, eu, în schimb, am apreciat ce ştia fiică-mea şi nu cât de mari note lua. Trebuie să recunosc că fata mea a luat note din ce în ce mai mari. La facultate a avut note mai mari ca in liceu. Totuşi eu n-am condiţionat niciodată luarea unui cadou de notă sau media obínută. Mă gândesc că sunt cazuri în care copiii nu învaţă şi poate că pot fi condiţionaţi, dar eu zic că nu vor învăţa mai bine sau mai mult, ci vor fi mai stresaţi în goana după mirifica notă şi se poate că tocmai asta îi va împiedica. Eu o ascultam pe fata mea, pâna a fost în generală. Când îi spuneam că ştie bine nu mă interesa cât îi dă profesoara a doua zi. Pe urmă, la liceu, prin sondaj, îi puneam întrebări să mă lămurească în privinţa celor învăţate. Explicându-mi mie se lămurea şi ea, dacă era cazul. Dar trebuie să cunoşti copilul şi să ştii dacă condiţionarea are efect. Fiica-mea cred că n-ar fi învăţat şi de ciudă dacă ar fi fost obligatoriu să ia o anumită notă. Concursul acesta de dosare, mediile care influenţează nota de intrare, sunt cele care pun o adevărată problemă. Mulţi profesori le măresc artificial notele elevilor, ca să nu le strice media, iar alţi elevi copiază doar ca să aibă nota bună.

  Reply
 4. mixy Post author

  păi dacă ăsta e sistemul de învățământ ?!
  Spuneam acum vreun an de zile -Doamne, am ajuns să mă citez !- Am primit o lecţie de la fi-mea la începutul clasei a V a, când a luat 7 la biologie şi a început să ţipe nervoasă: „să nu mă mai înveţi tu pe mine că e important să înţeleg, că profa vrea să fiu papagal ca să iau 10. Deci dacă vrei să facem treabă, mă laşi să învăţ cum vor ei, nu cum ţi se pare ţie normal!”
  Sunt note de care depinde viitorul lor într-un liceu. Nu e normal să fii 4 ani de zile un copil excelent ținând cont că eroarea e umană și până și chirurgii mai taie pe-alături.
  Cu toate astea există școli cu producție de excelenți…

  Reply
 5. tzipi

  In scoala romaneasca NU exista un sistem de notare : profesorii dau note dupa ureche, dupa ochi frumosi, dupa cum li se nazare.

  Reply
  1. mixy Post author

   fi-mea are ochi frumoşi ;;)
   dar tot urăsc sistemul de învăţământ

   Reply
 6. sany

  Teoria notelor mari nu ar fi atat de proasta daca nu ar exista profesori care sa puna note in functie de cadourile primite sau in functie de cat de buna le-a fost ziua. Si-atunci, intr-un sistem murdar joci murdar. Important e sa ramana cu ce trebuie la ce ii place, la ce o intereseaza. Cat despre metoda ta… sa ne spui si noua ce taste i-ai scos ;))

  Reply
  1. mixy Post author

   până una alta o pun să-şi prindă părul frumos, poate prinde cheag la profesori :))

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.