părinte, iar am păcătuit !

By | 2013-03-22

Eu n-am mai fost la spovedit pentru persoana mea proprie și personală de pe la 18 ani, când am crezut că se fărâmă biserica de furia popii căruia mă spovedeam. După ce că-i puțea gura a usturoi de-mi dădea arsuri pentru că eu eram cu burta goală la prima oră (așa se merge la împărtășit, ca la analize), s-a supărat taica popa  că-s așa și pe dincolo, că cum adică să trăiesc eu cu Mixu fără pirostrii pe cap, ce eu sunt de capul meu pe lumea asta ? El zicea, eu mă uitam în sus să cer aprobarea icoanelor din sfinți, măcar la ei să fi găsit puțină înțelegere, dar nu mi-a luat nimeni partea.

Și ca să-mi fie învățătură de minte mi-a dat popa niște canoane, posturi și mătănii ca temă și să nu uit să nu mai fac ce am făcut !

Și pentru că sunt o putoare care nu face sport și pentru că îmi era mai ușor să nu-l ascult pe popa şi să fiu pur şi simplu păcătoasă, iar pe Mixu îl durea la bascheți de păcătuieli şi altele de gen, mi-am văzut de viață și am ajuns la respectabila vârstă de… de acum.

Din când în când însă îmi aduc aminte că ar trebui să mai fac și eu treburi de rutină, de purificare spirituală , mai ales că am văzut cum se spovedește lumea în secolul ăsta: e ca pe bandă rulantă, durează mai puțin decât la casieria de la hipermarket, lași șpaga pe un scăunel lângă popă sau îi plasezi în mână, zici numele, zice două vorbe de îmbărbătare și treci mai departe.

Mergi apoi în rând la împărtășit, vine alt popă , pleosc-pleosc cu lingurița, gata, anafura și afară!

Grijă mare la mers pe lângă covoare, pentru că pe partea cu mozaic/gresie din mijloc șterge un diacon cu un mop imens, de-ar muri mașinăriile de spălat de la hipermarket să vadă așa curățenie eficientă într-un timp atât de scurt!

Și cum vă zic, m-aș duce. Uite, de exemplu acum am o problemă nouă, mint de mi-e teamă că mă trăsnește,  dar cum să  merg la popă să zic:

– Părinte, iar am păcătuit ! Dacă nu mint furnizorii că le plătim săptămâna viitoare, mă dau ăștia afară din firmă!

Ă? Cade clopotniţa or ba ?

 

0 thoughts on “părinte, iar am păcătuit !

 1. vienela

  Ce sens are sa te spovedesti la preot in acest caz? Nu ai semnat un contract de confidentialitate cu firma? Si preotul ce sa iti spuna? Ca uneori minte mai mult decat tine. :))

  Reply
  1. mixy Post author

   Păi să mă învețe cum să fac să mint fără să mă simt prost 😛

   Reply
 2. Cuvânta

  Mixy…sambata ghici unde vreau sa ma duc? :)))
  Eu am alta problema: in ultima vreme nu ma simt vinovata de nimic. Si nici nu ma da ghesul afara sa par preacucernica. Dar o intalnire cu alt om care poate vedea lucrurile altfel, nu refuz.

  Reply
 3. Cetin

  misto post 😉
  mai ales ca e vineri si merg la geamie!
  ce e avantajos la Islam ca nu exista spovedanie… DELOC! Dimpotriva! NU ai voie sa iti impartasesti pacatele si mai ales NU ai voie sa barfesti (sa vorbesti despre pacatele altora).
  Cat despre canoanele crestin-ortodoxe.. m-au fascinat dintotdeauna!! de ce naiba sa ma duc sa ii spun unuia pe care l-am vazut cu ochii mei beat cui si cu mana sub fusta enoriasei (era vecina cu mine) ca eu “traiesc cu o femeie fara sa fim casatoriti”, pt ca el sa isi dea cu presupusul??? naaaa…
  Dezavantajul e ca legatura este intre tine si Dumnezeu.. si aici nu merge cu pacaleala (hai ca nu ii mai zic si de aia…poate nu m-a vazut)..
  in sfarsit… fiecare cu canoanele lui!!!

  Reply
  1. mixy Post author

   ‘geaba povestești, că nu mă convertesc :))
   Unde-ai văzut tu o religie mai controversată ca ortodoxismul ?
   La noi nu te plictisești niciodată…

   Reply
   1. Michelle

    Mai ales ca stai in biserica si afli toate preturile pietei si mondenitatile cartierului

    Reply
 4. rudo

  pe mine ultima data m-a dus mamaie (ca si eu am avut o mamaie :D) cu fortza…tot cam pe la vreo 18 ani….numai ca eu…am plusat si am inventat vreo trei pacate pe langa cele clasice “am mintit-o pe mama ca n-am spart eu farfuria, si am fumat in curtea scolii fara sa ii spun”…ca sa ma asigur ca nu ma mai lasa popa sa intru in biserica mult timp de atunci incoace… :D.. si tot nu ma simt vinovata 🙂

  Reply
  1. mixy Post author

   Tu ți-ai inventat păcate să fii singură că nu te mai duce 18 ani de zile ??! Doamne, ce idee bună ! =))

   Reply
 5. Roxx

  Eu n-am mai fost de pe la 16 ani la povestit, pardon spovedit, dar nu am nicio intentie sa ma duc prea curand.

  Reply
   1. Roxx

    Daca inventez cateva pacate, e posibil sa ma trimita sa imi schimb si religia:))

    Reply
 6. dushurece

  daca n-o sa cada o sa te bata furnizorii ;))
  dar una-n-tr-alta mergi si confeseaza la copac. o sa te judece mai putin :))

  Reply
  1. mixy Post author

   Ah, cu natura vorbesc tot timpul ! … Dacă nu găsesc natură în preajmă mă confesez unui pahar de bere (că și-ăsta tot din natură pornește) și știi ce docil și ascultător e ?!

   Reply
 7. sany

  Cu cateva matanii inainte de serviciu si cateva dupa… poate mai ai scapare ;))

  Reply
  1. mixy Post author

   Nu ține, că dacă fac mătănii peste curățenia pe care o face femeia de serviciu, zburătăcesc tot praful de la intrare 😀

   Reply
 8. Michelle

  Eu ziceam sa cumpar pager la preot….cand il sun stie el ca am pacatuit. Sau facem online….sa vezi popa cu tableta prin biserica danadu-se cu capul de tati icoanele……deabia astept tehnologia spovetableta

  Reply
   1. Michelle

    Cand o sa le intre bani in card sa vezi tu ce intra popii la reciclare. O sa le faca ora de informatica la institutul teologic + ore de informare manageriala (transformarea cutiei milei in instrument de imbunatatire a vietii cu efecte pozitive asupra santatatii mentale a enoriasilor). m-am tampit azi…..dar mi-e mai bine cu spatele…o fi de la calmante?

    Reply
     1. Michelle

      Sa-ti spun: cica atunci cand corpul are dureri mai emite si un fel de morfina care atenueaza durerea. Cred ca la mine deja produce prea mult ca-mi da stare de euforie. Glumesc: Am mancat mancare indiana azi: pakoras cu samosas de la colegele mele indience…..o mancare cimitirizanta. Scuipi flacari! O fi de la mancare!

     2. mixy Post author

      Brr ! Mă electrocutează numai ideea că aş mânca aşa ceva 🙂

     3. Michelle

      Sa stii ca e foarte buna mancarea indiana…numai sa stii ce sa ceri. No spicy inseamna asa ceva medium pentru tine, medium sipcy inseamna ca iei foc, spicy e vulcan. Cred ca era ceva medium la mine.

 9. kekee

  De ce îţi baţi capul ?
  Păi beserica nu îşi minte furnizorii ( de bani ).
  De ani de zile popii se plâng că biserica e săracă, că nu au bani, că…, iar furnizorii de bani ( aka. cre(ş)tinii ) le tot împing bani.
  Las că dacă ajungi în iad o să ai vreme să te spovedeşti acolo ( nu ştiu de ce îmi miroase că o mare parte din preoţi vor avea cazare p-acolo ).

  Reply
  1. mixy Post author

   Aha, şi mă trimiţi cot la cot cu ei ? Păi, ce ? A muncit fiecare la păcatele lui !
   Înţeleg dacă ne mai întâlnim cu ei din când în când să ne ţinem de păr (sau de ce se ţine lumea când vede popi pe stradă), da’ pe urmă să ne-ntoarcem fiecare pe tarlaua lui de iad!

   Reply
 10. adelinailiescu

  Stai linistita ca Dumnezeu e cititor de bloguri, iti stie toate pacatele si nu trebuie sa mai platesti intermediari!:)
  Si nici nu cred ca ai rezervare pentru rai, lasa-i pe alti sa se inghesuie si sa se plictiseasca acolo!Mie cine imi mai tine de urat?:))

  Reply
   1. Michelle

    noooo ca pe tine Mixy te da ca pe snitzele cu smoala…..pe fata, pe dos si treci la tigaie. Tu crezi ca acolo stau toti la foc…..mai sunt si din aia perpeliti!

    Reply
 11. Javra

  E bine să nu te simţi nici prost, nici proastă, că nu eşti!
  Asta-i singura minciună pe care o rosteşti cu bună ştiinţă?
  Păi, în cazul ăsta, pregăteşte-te să pozezi în chip de sfântă!
  Cum ţi-ar sta ţie să fii trecută în calendarul bisericesc:
  Sfânta muceniţă Mixy, cu dezlegare la peşte?

  Reply
  1. mixy Post author

   Minciuna asta e cea mai gravă din ultima perioadă, iar dacă aş ajunge în calendar aş da dezlegare la prăjituri, ciocolată şi alte minunăţii 🙂

   Reply
 12. Roxana

  Pe vremuri, zic, era nevoie să te spovedeşti, dar astăzi ai Facebook, blog, net de toate felurile unde poţi să spui tot ce te doare şi tot ce-ai făcut. Eu n-am fost la spovedit de la cununia religioasă, care a fost la câţiva ani după cuninia civilă şi la vreo 3 ani după ce mi-am botezat fata. Ştiu că la botez a venit a venit părintele acasă (că la biserica la Ciuc era foarte frig) şi mi-a botezat copilul, dar înainte de botez a vrut să mă convingă să mă cunun. Am refuzat pentru că noi aşteptam să termine unul din elevii lui bărbatu-meu facultatea de teologie şi să fie hirotonisit preot ca să ne cunune el. Un om de o charismă remarcabilă, s-a dovedit în anii care au trecut. Pe de altă parte preotul la botez s-a îmbufnat, la masă mi-a spus, de faţă cu audienţa că tot în preacurvie trăiesc… (de-mi venea să sar la gâtul lui) şi apoi mi-a spus că fata mea nu se va putea, din această cauză, mărita cu un preot. Well, abia atunci m-am simtiţ bine şi i-am spus că în felul ăsta ne-am luat de-o grijă…

  Reply
  1. mixy Post author

   :)) Of, Doamne ! Numai ei ne-au întors împotriva celor sfinte …

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.