nu lua de bun ce se spune

By | 2013-05-16

Probabil aţi mai fost sfătuiţi, dar eu vă spun pentru că se întâmplă SĂ SPUN EU TÂMPENII cu multă încredere şi ceilalţi să mă creadă şi pe urmă să-mi pară rău pentru că am susţinut o nerozie. E plin pământul de oameni care susţin sus şi tare câte ceva. E plin internetul de puţari oameni  care scriu cu încredere despre una şi alta, dar se întâmplă să nu aibă dreptate şi să-ţi pară rău că i-ai crezut. Totul trebuie filtrat prin puţul gândirii proprii, asculţi/citeşti  mai multe păreri şi alegi cel mai mic numitor comun cea mai decentă soluţie potrivită cu nevoile tale. O să greşeşti, dar dintr-o tâmpenie în alta creşti, faci experienţă şi fler în decizii. Şi dacă nu-ţi găseşti puţul gândirii, prin Bucureşti sunt o grămadă de afişe pe stâlpi cu oameni care fac puţuri – puţari adică – dornici să ajute.

 

Ca să exemplificăm cele spuse în indroducerea de mai sus:

Se văita că a tras curent şi i s-au înroşit ochii. Pe vremea aia fata mea era mică şi ştiam că o făcusem bine cu ser fiziologic când a tras curent prin spital şi nu găseam ceva rapid la îndemână să o fac bine. Câteva picături în ochi, eventual comprese şi gata, îi limpezeam ochişorii! Acum, nu aveam nici pic de ser la îndemână să-i demonstrez soră-mii că am dreptate şi i-am spus să se ducă la farmacie să ia ser. M-a întrebat în timp ce se încălţa:

– Şi eşti sigură-sigură că-mi trec ochii cu ser?

– Precisă- precisă!

– Poate-l cumpăr degeaba, să vezi ce-ţi fac! Dă-mi o hârtie să scriu cum se cheamă. Deci? De care ser?

– Ser efedrinat! Zic eu, ea se conformează şi scrie, mă mai întreabă o dată: „precis?”, răspund „precis, hai ieşi afară şi cumpără!”, iese, cumpără şi vine cu el acasă.

 

Eu am cam avut probleme cu ochii de-a lungul timpului, aşa că dacă e de băgat picături, zgâiesc repede obloanele, zboing picăturile şi gata tratarea. Ştiam însă că soră-mea e genul căreia i se pare că-i bagi burghiul bormaşinii în ochi şi când vede picătura mai degrabă  e în stare să ţi-o retrimită în flacon cu un zbucium de ploape şi-un strâns din gene decât să stea cuminte, aşadar i-am spus să se întindă în pat.

După cum mă aşteptam, în timp ce eu îi zgâiam sacul conjunctival, ea clipea de parcă vedea 20 de lumini de blitz pe secundă, eu călare pe ea să-i pun repede picăturile, ea vocifera nervoasă :

– Maaaamă, da’ ce violentă vii spre mine! Ce te înfigi aşa? Ai răbdare, că deschid singură ochiul!

Eu nu-s o fire răbdătoare:

– Hai, fată, ce naiba eşti aşa fricoasă, mă şi enervezi! Puneam până acum de terminam flaconul.

– Ba nu-s  fricoasă, dar când te văd aşa hotărâtă !…

Fata mea cânta deja:

– Esti fli-coaaaa-să!…

Deschide soră-mea ochiul supărată, îi pun picături care culmea! Chiar intră în sac şi începe asta instantaneu să urle:

– Mamă, ce usturăăăă!… M-ai omorât! Aaaaa! Aoleu, ce usturăăăăă!!!!…

Dau ochii peste cap şi în următoarele 2 minute ne certăm şi-i spun că şi fata mea e mai curajoasă decât ea. După promisiuni că îi pun cu grijă şi simpatie celelalte picături, cu chiu cu vai reuşeşte să deschidă şi al doilea ochi. Iar urlete, aoleouri, jale mare. Mă bagă la idei şi verific data expirării pe flacon, îl întorc pe toate părţile, toate bune, dar ea se zvârcolea şi zicea că nu mai vede nimic, că am lăsat-o chioară.

 

M-apucă disperarea şi zic:

– Eşti tu fraieră, că serul nu are nimic! Uite, ca să-ţi demonstrez că e în regulă îmi pun şi eu picături, cu toate că nu-mi trebuie, dar nici rău n-o să-mi facă, abia bine îmi curăţă ochii.

Şi pun picături. Şi mă taie urinarea instantaneu. Mă abţin, că sunt fată mare şi strâng din ochi pe muteşte, în timp ce soră-mea mă analizează fericită:

– Aha, vezi? Vezi că nici ţie nu ţi-e bine?

– Ba mi-e foarte bine, doar mă ustură puţin – zic eu ca zmeul  şi după alte câteva minute de usturime, îi explic –  Când era nepoată-ta mai mică îmi spuneau doctorii  să-i curăţ nasul cu ser fiziologic şi apoi ser efedrinat… Numai că serul fiziologic e bun pentru mai multe, pe când celălalt e bun numai de nas…

Mă întrerupe ca sabia:

– Şi tu de care ser m-ai pus să iau?

Îmi smulge tigreşte flaconul din mână şi exclamă :

– Nu pot să cred!… Eşti nebună?!?!?!… Mă laşi oarbă cu ser efedrinat?!?!… Şi peste toate astea eşti aşa de fraieră încât ţi-ai pus şi tu?!??!!…

Bombăn în drum spre apa rece binefăcătoare de la chiuvetă:

– Dădeam exemplu dragă…

 

0 thoughts on “nu lua de bun ce se spune

 1. Roxx

  ups!!! serul fiziologic il folosesc si eu, mi se pare mai bun ca alte picaturi de nas.

  Reply
  1. mixy Post author

   Păi ăla-i bun.
   Dar eu am pus EFEDRINAT în ochi.
   Ustură. Rău. Garantat 😀

   Reply
 2. kekee

  =))
  Te tăia pişarea de usturime, dar nu chiţăiai ca să nu îi dai apă la moară lu’ sor-ta.
  =))

  Reply
  1. mixy Post author

   Să-ţi mai spun că mi-am pus şi-n al doilea ochi? 😀

   Reply
   1. Michelle

    Si dupa aia faceati amandoua precum sarpele Kaa din Cartea Junglei….nici nu vreau sa ma gandesc ce a fost la gura sora-tii. Macar ea a citit prospectul dupa ce i-ai pus picaturile?

    Reply
    1. mixy Post author

     Too late. Ne/a luat ceva vreme să ne localizăm una pe alta aşa oarbe, dar să vezi, că nu mai găseam copilul !!!

     Reply
  1. mixy Post author

   că vrei-nu vrei citeşti prospectul şi te scuteşti de surprize, nu ca alţii 🙂

   Reply
 3. Cetin

  tare asta!!!
  ma duce cu gandul la un sfat batranesc!!!
  bel..ste ochii ca daca nu bel..sti p..!

  Ma rog.. te ustura .. ochii!!!
  Doamne ce-am mai ras!!! :))))

  Reply
  1. mixy Post author

   Bătrânii ăştia au scos vorbe înţelepte din experienţă. În cazul sfatului citat de tine, nu mi-e foarte clar unde băteau :))

   Reply
   1. RMDudu

    Pai cred ca bateau la pendula… or fi fost unii care nu se uitau prea des la orologii 😀
    Dar, daca stau sa ma gandesc, puteau face referire si la pensula.

    Reply
 4. Michelle

  Pai daca inca vezi ce scrii e bine! Eu ma intreb daca sora-ta te mai lasa acum sa-i pui chiar si un simplu bandaj….saraca! cu ocazia asta v-ati curatat tot ORL-ul din dotare inclusiv v-ati rezolvat cu iesitul afara…..daca aveai probleme cu piatra la rinichi cadea si aia de la usturimea de ochi!

  Reply
  1. mixy Post author

   Băi, am talent să o conving, că sunt mai mare :)))))
   Dar efect de laser n-a avut usturimea, că niscai diamante pe rinichi mai sunt 😀

   Reply
   1. Michelle

    Pai mai pune inca odata picaturi in ochi….cade piatra garantat.

    Reply
 5. silavaracald

  Tu mai ai o scuză, că nu eşti cadru sanitar, dar ce să mai zic de mine, care am “raţionat” fiziopatologic şi am ajuns la concluzia că hemoroizii fiind tot un soi de varice, n-ar strica să-i dau cu o ţâră de Lioton. Cobai: Peştişorul meu. Rezultatul? A trebuit să-l calc bine pe picioare ca să nu decoleze direct prin plafon. 😀

  Reply
 6. laura M

  serul fiziologic chiar functioneaza(confirm Mixy),la majoratul unei prietene mi-a intrat in ochi sclipici de la rochie si noroc cu sora ei ca era asistenta si mi-a pus picaturi in ochi.asta e acum multi ani,dar acum cine stie ce e in fiolele astea.in cel mai bun caz apa chioara.

  Reply
 7. Roxana

  :)) Am râs deja de când am citit ser fiziologic, pentru că-mi imaginam că se transformă în efedrinat. Că nu trebuie să luăm de bune tot ce auzim – tatăl meu a citit că este bună rostopasca la cataractă şi aşa că şi-a picurat aşa ceva în ochi. Toată ziua l-a durut ochiul în care a picurat. Pentru că el s-a oprit după primul ochi. Slavă Domnului că sunteţi sănătoase!

  Reply
  1. mixy Post author

   Da, puterea exemplului are valoare dublă picurată în ambii ochi :))
   Rostopască, huh ? Şi? A îngălbenit cataracta ?

   Reply
   1. Roxana

    🙂 Cine a avut curajul să-şi pună şi a doua oară – dacă parafrazăm “cu o floare nu se face primăvară” – ajungem la concluzia că o singură picătură de rostopască nu poate face minuni 🙂 Dar eu astăzi am păţit ceva asemănător – l-am trimis după Ketonal pe bărbatul meu – că mă doare spatele de mor – dar de zis i-am zis să cumpere Ketotifen, Pe de altă parte i-am zis şi de Flamexin – aşa că farmacista l-a întrebat dacă am şi astm :)) Aşa că s-a lămurit că ceva nu-i bine şi n-a cumpărat decât Flamexin 🙂

    Reply
 8. Vienela

  Cate pacaleli de felul acesta ii trageam si eu surorii mele cand eram mici. Ma mir ca am ajuns la maturitate intregi! :))

  Reply
 9. Ora Exacta

  Navigand pe netul din Romania uite ca am nimerit pe saitul dvs..
  Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe
  acest sait si va urez cat mai mult succes!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.