apartamente sociale

By | 2013-07-09

Au locuit toată viaţa în una din casele naţionalizate din Centrul istoric al Bucureştiului şi mamă, ce şmecherie pe capul lor să stea în buricul capitalei, mereu se umflau în pene! Ca şi majoritatea locuitorilor de acolo aveau venituri mai mult nu, cu toate astea fumau şi el şi ea ţigări pe care eu nu mi-aş fi permis să le cumpăr cu veniturile mele salariale. Se descurcau cumva, nu ştiu cum, şi nu aveau nici mătuşă Tamara, nici tătic doldora de lovele.

Acum vreo 5-6 ani de zile i s-a pus pata d-lui primar Oprescu să-i strămute p-ăştia din casele naţionalizate ca să aranjeze Centrul Istoric şi i-a trimis mai pe la granita cu porumbul a Bucureştiului. Ce mi-am mai frecat mâinile de bucurie că în sfârşit s-a golit centrul de profitori !

Şi-apoi am văzut că apartamentul care li s-a repartizat are suprafaţă dublă celui în care stau eu cu părinţii (că pe mine nu mă strămută Oprescu, eu stau cu părinţii), are gresie şi parchet (pe care noi n-am fost în stare să le punem în atâţia ani), instalaţie electrică şi sanitară ultimul răcnet (nu vă zic cum îmi pâlpâie becul de la bucătărie şi cum mai jupuim peretele din când în când în căutarea firului şi eu şi tata) şi m-am bucurat până la lacrimi de norocul lor. N-au decât două amărâte de autovehicule în parcarea subterană a blocului,pe când pe maşina mea cresc puieţi de plop pentru că nu-mi permit să o ţin pe roti  şi tot răul spre bine, că a ruginit acolo şi nu mai pot să o mut, că şi-aşa mă certam mereu pe locul de parcare!

La ei în casă nu există decât un salariu minim pe economie, aşa că să dai aprox 100 de lei/lunar chirie e… destul de greu.

Şi cam de câte ori în revăd mă bântuie nişte versuri eminesciene:

“Trăind în cercul vostru strâmt
Norocul va petrece,
Ci eu în lumea mea mă simt
Nemuritor şi rece.”

Bine că-i văd rar.

23 thoughts on “apartamente sociale

 1. silavaracald

  Măcar nu-i mai vezi în centru, ci doar la televizor. Tot acolo o să-i vezi când în parcările alea subterane îşi vor ţine caii, când le-or fi tăiate curentul şi gazul, din lipsă de plată la zi, şi se vor încălzi cu butelia de la aragaz, care le va fi şi sursă de lumină.
  Locuiesc în apropierea unei zone, unde au fost strămutaţi “centrişti” de-ăştia. Până la urmă i-au evacuat şi de aici, că puseseră pe foc inclusiv cercevelele ferestrelor şi uşile, spărseseră aproape tot de-acolo, de arătau blocurile ca după bombardament. Au renovat apartamentele şi le-au dat celor de la armată şi poliţie sau cui a vrut să se mute în zona aia “calamitată”.
  Ai un pic de răbdare…

  Reply
  1. mixy Post author

   Ăştia-s mai … acătării, adică blocul arată bine, cred că-mi trebuie multă răbdare :))

   Reply
 2. belgianca

  offf, si tu acuma! cum nu te bucuri de bucuria altuia! iti dai seama ca ei se bucura pentru tine – nu ai probleme cu locul de parcare, stai cu familia extisnsa, deci pot oricand avea grija de copilul tau, are cine sa te ajute sa cauti firul de curent, nu trebuie sa te chinui sa cureti parchet / gresie… nt, nt, nt!

  Reply
 3. RMDudu

  Asta-i ţara, ăştia-s votanţii – de ce te mai miri?
  Discriminarea pozitivă este incontestabilă, mita electorală ia multe forme (nu credeam că ai uitat atât de repede chestia asta), iar “descurcăreţii” te vor claxona isteric pe trecerea de pietoni deşi semaforul e verde pe partea ta… asta aşa, ca să te pună la locul tău, că ai lăsat plopii să puieze în vehiculul tău.
  Salariul ăla minim pe economie este de fapt singurul venit impozitat. Ce alte “descurcări” de venituri mai “completează” coşul zilnic (inclusiv ţigările pe care tu nu ţi le permiteai), numai ei şi-ai lor ştiu. Tu le plăteşti asigurările medicale şi pensiile din “reţinerile” aplicate salariului tău, pentru că tu nu munceşti “la negru”, tu eşti o persoană responsabilă.
  Ce mama dracului ne mai mirăm şi ne mai ofuscăm? Suntem nişte fraieri numai buni de muls de ăştia descurcăreţi.

  Reply
  1. mixy Post author

   Da, mă, dar mor un om fericit, că fac fapte bune: dacă n-aş fi eu, nu s-ar descurca ei, băga-mi-aş! (pardon de expresie, ah! sunt la mine pe blog… )

   Reply
   1. RMDudu

    Partea proastă este că nici să mori nu-ţi permiţi, costă prea mult pentru tine.
    Na, ca să nu zici că ziua asta de Marţi nu e una tipică: azi vreau să fiu “ceasu’ rău” 😛

    Reply
    1. mixy Post author

     Prevesteala realistă n-are nici o treabă cu “ceasu rău”.

     Reply
  1. mixy Post author

   hai, dragă, că nu e chiar invidie… e un… pus pe tapet 😛

   Reply
 4. blo

  si daca ti-ar fi dat si tie apartament acolo, ai fi vrut sa-i ai ca vecini? te-ar fi tinut nervii?

  eu zic sa zici merci ca a tunat si i-a adunat. blocurile alea or sa se transforme in ghetouri in cel mai scurt timp, oricum.

  Reply
   1. blo

    defineste ci-ze-lat (am scris asa, ca sa iti dai tu seama ca in capul meu l-am pronuntat cu dezgust)
    daca cizelat inseamna ca nu-si mai aduc caii in sufragerie, da, poate ca ai dreptate. desi nu stii niciodata cand poti primi un cal, si-atunci ce faci cu el? daca-l lasi legat la scara blocului, pana a doua zi dimineata e salam.
    poate ca nu mai umbla puradeii in putza goala pe afara, dar asculta aceeasi muzica, la fel de tare, mananca la fel de multe seminte, isi arunca tampoanele pe geam si uneori galeti intregi de gunoi..

    mi-ar placea sa ma insel, si oamenii sa fie intr-adevar mai civilizati, peste 6 luni-un an, blocurile sa arate inca impecabil. si asta pentru ca ar fi frumos ca lucrurile sa se schimbe o data si in bine.

    Reply
    1. mixy Post author

     Nici eu nu mă gândeam la cai în casă, sunt prea puţine grupuri care fac aşa ceva. Vorbesc de oamenii care au mai ieşit pe-afară, au mai văzut şi alte lumi, au văzut că trotuarul se întreţine fără scuipat şi sămânţă. Vorbesc de oamenii care-şi văd de treabă.
     Strămutarea celor de care zic s-a petrecut acum aprox.5 ani. Blocul e încă pe picioare. Şi e curat. Şi dacă mai sunt 2-3 familii care ascultă muzică tare sau sunt mizerabili, nu poţi să treci blocul ca un întreg de astfel de oameni.
     Şi eu am în bloc câteva familii de gen cu care ne certăm tot timpul, drept care da, aş trăi într-un bloc aranjat, cu condiţii aproape luxoase de trai şi pe o chirie modică.

     Reply
 5. laura M

  nu te mai supara.poate ca din afara totul se vede roz..dar sa nu crezi ca asa si e.
  tigarile alea scumpe nu sunt totul in viata.un apartament mare si GOL,nu te face mai fericit,doar daca ai o familie fericita.tu esti iubita,ei poate nu sunt.tu esti implinita,ei poate nu.si…lista continua.sa nu mai spun de banii aia “la negru”care pana la urma o sa aduca numai necazuri.sunt destule exemple.
  aaaaa…era sa uit.tu esti MIXY si ei n-o sa fie niciodata. 😉

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.