de ied, cu capre…

By | 2013-09-05

Pe vremea când fata mea frecventa ilustrele bănci ale grădiniţei, a venit într-o zi acasă şi ne-a spus că a ascultat la grădy povestea „iedului cu 3 capre”.

Noi am început să râdem: „Du-te, mă, fată, că nu există! Poate vrei să spui Povestea caprei cu 3 iezi!”

Fata ne-a privit ca pe nişte ignorante şi fără să ţină seama de vorbele şi ironiile noastre ne-a făcut rezumatul poveştii iedului care avea 3 capre: mama, bunica şi mătuşa, care îl ajutau în absolut tot ce făcea, astfel că el era un puturos răsfăţat.

Dacă am auzit-o noi povestind aşa frumos şi logic, ni s-a părut normal ca povestea să existe. Chiar începusem să ne distrăm că şi ea e un soi de ied cu personaje pe lângă ea care s-o ajute la una-alta.

Adevărul e că într-o casă mai aglomerată, un copil mic găseşte întotdeauna măcar unul pe care să-l vrăjească să-i aducă un pahar cu apă sau care să-i bandajeze toată mâna pentru că are o mică zgaibă pe deget.

Am rememorat zilele trecute povestea iedului cu 3 capre pentru că a fost nepotul în cantonament la noi. De data asta caprele au fost: verişoara(fi-mea), mătuşa (eu) şi bunica (maică-mea). Nepotul ne-a tratat cu multă dragoste, în sensul că a profitat de slăbiciunea noastră şi şi-a bătut joc de noi grosso modo:

– Mamaieeee, ai făcut mâncăică?

– Da, nepoate, ţi-am făcut mâncare!

– Bine, mamaie, da’ acuma poţi să-mi faci şi mie catofi păjiţi?!

Mă-sa mare a mârâit cu indulgenţă.

 

Seara, după nişte jeleuri dulci  l-a luat durerea de burtă. Se învârtea pe lângă mine  şi mă vrăjea întruna că face caca, mergea la baie, se întorcea înapoi, astfel că m-a enervat:

– Băi, ştii ceva? Poţi să faci pe tine! Eu nu mai vin cu tine la baie!

Şi-am dat să plec din uşa băii, dar m-a oprit cu o privire de câine bătut. Apoi mi-a spus:

– Teaba ta, da’ nu e bine! Dacă nu faci caca cu mineeee…. Nu mai vin la tine!

La aşa un şantaj ce naiba să mai zic?

– Bine, mă, hai că fac caca cu tine!

L-am aşezat pe colacul de wc, iar el se ţinea de braţele mele. Dacă am văzut că nu face nimic, am zis să-i induc starea şi am început să screm “îîîîî”, iar el s-a schimonosit după mine până a început să facă. În timp ce scremea de zor, a avut o revelaţie:

– Îîîî… Da’ tu îîîî… de ce faci caca, hîîîîî…dacă nu eşti pe veceu?!

Nu ştiam de ce să mor mai repede: de râs sau de miros? Că scot nişte chestii din ei ăştia mici, zici că mănâncă numai cârpe!

 

De distrat s-a distrat cu fi-mea alergând-o prin parcul de joacă şi tăvălindu-se amândoi cu maşinuţe prin casă. Cel mai mult însă şi-a dorit să meşterească la roata de olărit cu care se distra ea acum nişte ani de zile.

Nepotul a priceput că acolo e rost să facă el cu mâna lui nişte oale, astfel că în următoarele câteva zile a repetat ca o moară stricată pe lângă noi: ” O să facem tigăi!”, ” O să facem tigăi!”, iar în urechea fetei mele ţăcănea ca o soacră: “Când facem tigăi?”, “Când facem tigăi?” “Tu n-auzi?!… Când facem tigăi?”

Fata amâna momentul, tocmai pentru că ştia de câţi ani stau bucăţile alea de lut la păstrare.

Şi pentru că nu mai scăpa de el, a început până la urmă operaţiunea de înmuiere a lutului, numai că ăla nu se lăsa înmuiat, nepotul nu mai avea răbdare şi-i făcea creierii pilaf:

– Ai zis că facem tigăi şi tu te joci singu_ă, fă_ă mine?!? Ce faci cu apa aia?

– Ai răbdare!

– Hai mai ‘epede! Hai, te mai joci cu apă ?! Am zis că facem tigăi !

Şi-a pus fata apă până a ieşit un fiasco, o mocirlă bună de distrat porcii. De nervi că nu se mai întăreşte acum şi dornică de aventuri copilăreşti, i-a şoptit complice:

– Îmi pare rău, dar tigăi nu mai ies din asta. Nu vrei tu să ne jucăm cu mocirla asta ca doi porcuşori?

tigai

A privit spre ea cu toată maturitatea celor 3 ani etate din dotare:

– Tu vei să pun io mâna pe mudăiia aia ca să mă mudăiesc ?!?!

 

0 thoughts on “de ied, cu capre…

   1. mixy Post author

    Primul ghem de lut a zburat de pe roată şi l-a şters tata de pe toată suprafaţa şifonierului :))

    Reply
 1. Silavaracald

  Trebuia să-i explicați și voi, competent, ca-n reclama aia de la tv: „Murdăria e bună!”
  V-ar fi mulțumit apoi ani la rândul mumă-sa. :))

  Reply
  1. mixy Post author

   Noi aşa am vrut, să plece cu o educaţie “sănătoasă”, dar el nu şi nu…

   Reply
 2. Bubu

  Vrei sa auzi una si mai tare?:))
  Am doi nepoti gemeni de 2 ani si 6 luni care nu suporta sa se murdareasca nici macar pe talpa de la incaltari. Am fost la tara in vara si au calcat in gainat… =)) Deci eu radeam cu lacrimi si bunica-su ii stergea din 5 in 5 minute pe talpa. Termina cu unul venea al doilea. :)) Nu merg pe jos cand ploua afara pt ca se murdaresc de la noroi :)) Si lista continua :))

  Reply
  1. mixy Post author

   :)) aoleeeeu! Curăţenia asta in extremis! Nu tu o murdăreală, un anticorp, acolo?
   O mămică se văita de fie-sa de 5 ani că se şterge după ce face pipi cu un sul întreg de hârtie igienică, pentru că se simte udă.
   Am zis că mor de râs.

   Reply
 3. Michisor

  Ce mult mi-as dori si eu o roata din asta. Nu am avut niciodata si imi placeau mult emisiunile de la enciclopedia despre olarit. Mai ca m-as pune pe fapte, dar am o problema: au refulat prea mult lipsurile copilariei si fi-miu mi-a spus-o in clar ca jucariile pe care le cumpar, le cumpar pentru mine (sau taica-su). Foarte marea majoritate a lor ii plac si lui si ne jucam impreuna cu mare pofta. Mda’ e orgolios. Si nu recunoaste ca sunt ale lui. Zice ca-s ale noastre (eu si tac-su), ca sa aibe motiv sa ceara ceva nou. Asa ca, gata cu jucariile. Are destule. Sa primeasca doar de Craciun, Paste si de ziua lui, ca e arhi suficient. Si asa nu mai avem unde le pune. Mai face cate ceva de mi se umfla estemul de mandrie si atunci ii zic: la ce renunti (dam la alti copii mai mici sau mai saraci)? Ca sa iti iau ceva nou … ca mi-a placut …. si ii zic ce isprava m-a lasat paf (in sensul pozitiv). La aproape 40j de ani mi-am luat si eu o amarata de tableta (Archos, nu Apple). Ca nu am mai rezistat, toata lumea din jur are iar eu nici macar smart telefon nu mi-am luat ca nu-mi trebuie sa fie smart ci doar telefon iar din ala aveam. Sa vezi la el ce pretentii are… ca e tableta lui (are 7 ani). Imi monitorizeaza strict timpul la care ma joc cu ea si cere dublu pentru desenele lui animate. Coarnele sunt cam mari si din material dur. Am facut treaba buna, n-am ce zice. Dar acum lucram din greu la taierea lor.

  Nepotelul tau e tare smecher si rasfatat! Mai vreau “citate” din el!

  Reply
  1. mixy Post author

   Hahaaa!.. Va să zică te-a pus la respect! Să ne spui şi nouă dacă reuşeşti să tai din corniţe 😀
   Cât despre nepot, aş vrea eu să spun mai multe, dar la ce debit verbal are, abia-abia mai reţin câte ceva!

   Reply
 4. laura M

  :)) eu tot nu inteleg ceva?! ai facut caca cu el sau nu?

  Reply
 5. adelinailiescu

  De cantat in duet am mai auzit dar de scremut pe doua voci nu!:)Facand abstractie de miros nu se putea folosi materialul rezultat pentru roata olarului?:)

  Reply
 6. Vienela

  :))))) Cu un asa nepot nu ai cum sa te plictisesti. Eu am trecut ieri prin niste chinuri fantastice cu nepotul lui Mihai, care a vrut sa vada de la oa 10 si pana la ora 16 leii din pozele de pe pinterest. La fiecare poza tipa: si ăta, uite ăta, si ăta! 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.