darul cerului

By | 2014-04-03

Mă vait de câteva luni de dureri acute ba ficat, ba pancreas. Potrivit analizelor şi ecografiilor sunt sănătoasă, deci mă vait doar acasă şi numai când durerile sunt acute. În rest mă port ca un om sănătos.

Vine mama de la ţară şi-mi spune că a smuls o grămadă de bălării din curtea lui mamaie, mai ales rostopască.

– Rostopască?? Mamă, asta-i bună de ficat!

– Ştiu că e, n-o să  facă găinile lu’ mă-ta mare în viaţa lor hepatită! Unde naiba era să arunc atâta rostopască? Îţi trebuia?

– Din amintirile mele cred că da, stai aşa să văd…

Şi search google şi-n timp ce ţopăi pe sit-uri, ţip să mă audă mama din cealaltă cameră:

– Mamă, e destul de toxică. Acu’ nu mi-e clar dacă e mai bine să o fac ceai sau s-o fac pulbere! Şi nici care e doza zilnică, n-am încredere în ce se copiază ăştia dintr-un loc în altul! Uite, se foloseşte tulpina, frunzele şi florile, şi se rup cu grijă să nu se dezrădăcineze planta.

– Aha! face mama apropiindu-se de biroul meu.  Hai las’ că le-am dezrădăcinat eu cu totul! Când am văzut atâta puhoi de bălărie în curtea la mă-ta mare, am tras cu o furie de ele, de nu vrei să ştii! Rostopasca e, stai liniştită. Creşte degeaba. Şi multă. Plus că e inconfundabilă, lasă zeama aia galbenă pe mâini când o rupi. Apropo de buruieni: ţii minte că feream nişte frunzuliţe din ceapa verde, credeam că e lobodă? A râs mă-ta mare azi de mine, a zis că aia e o bălărie, e „căpriţă”. Aoleu, ce m-am enervat! Cu alte cuvinte eu păstram căpriţă-n ceapă!… Rostopasca n-ai cum s-o confunzi… Cred că am şi nişte reţete scrise pe undeva, că-i bună de multe, şi de cataplasme…

– Aaaa, nu! Mamă, fără tincturi, ajunge ! Dacă te-ai da cu toate cremele şi tincturile pe care le ai pe lângă pat ţie nu ţi-ar ajunge 24 de ore pe zi. Nici dacă nu aştepţi să intre în piele, adică dacă le pui aşa , stratificat, în unguente şi cataplasme pe zonele tale afectate, ţie nu-ţi ajung 24 de ore să le rulezi pe corp. Garantat. Aşa că rostopasca îmi aparţine. O să fac o cură de câte o cană pe zi, ceai opărit, că cică nu se fierbe.

Se -ntoarce în loc dând să plece:

– Dacă tot te-apuci de fiert buruiană, căpriţă nu vrei ?

 

0 thoughts on “darul cerului

   1. RMDudu

    Pare informativ… dar eu cred ca tot un medic ar trebui sa supervizeze asemenea tratamente.
    Eu am scapat definitiv de un fel de “neg” cu rostopasca, dupa ce nemernicia naibii a reaparut la doua luni dupa cauterizare (a durut ca naiba, ca pe vremea aia nu se facea anestezie locala pentru orice fleac). Drept este ca am folosit numai “latex” (seva) aplicat local. Babele de la tara stiu niste remedii foarte eficiente… dar trebuie sa dai de alea “serioase”, nu de “vrajitoare”.

    Reply
    1. mixy Post author

     E drept. Apropo de “negi” d-ăştia, mie mi-a ieşit cauterizarea, mai depinde şi de mâna doctorului 😀
     Aici nu-i vorba de vrăjitoare, de obicei merg la medic şi ştiu ce să spun că am. Acum nu mi-e clar de ce am durerile astea (tind să cred că e şi pe sistem de scufiţă, din cauza lui metastazelor lui tata care apar pe diverse organe), dar o cană de ceai pe zi tot o să beau până când o să descopere cineva ce am. Şi… da, nu recomand oricui, decât celor care îşi cunosc organismul.
     Poate că ai dreptate şi nu trebuia să scriu un articol pe tema asta.
     Feels good să ai prieteni care să te tragă de mâneci 🙂

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.