saliva pe răni

By | 2014-05-22

Aveam la un moment dat o mătuşă urâtă ca moartea, o nevastă de-a doua a unui unchi. N-o suporta nimeni. Femeia asta pe cât era de urâtă pe atât se dădea de înţeleaptă, iar eu, copil fiind, cred că nu sufeream oamenii  cu mult mai deştepţi decât mine. Îmi era atât de nesuferită încât o dată n-am vrut să-i dau drumul la uşă.  M-am căţărat pe scaun, am văzut-o pe vizor, apoi i-am spus mamei că

– Sunt unii care vor să cumpere sticle.

Mama m-a crezut,  drept urmare a stat mătuşa vreo oră pe scări până când, auzind zgomot în casă, a bătut cu nădejde în uşă. Mama întâi a dat-o dracu’ – crezând că-i cumpărător de sticle care nu se dă dus – apoi şi-a cerut scuze şi a băgat-o în casă.

Dar m-am lungit la vorbă.

Mătuşa asta ne învăţa să punem propria salivă pe deget şi să dăm pe coşuri, bube, punea scuipat pe orice rană. Uneori dădea direct cu limba pe răni vizibile, de pe mâini de exemplu ( că nu ajungea cu limba pe unde v-aţi gândi voi). Explicaţia ei era că dacă animalele folosesc salivă la răni, noi de ce suntem fraieri şi folosim atâtea unguente chimice? Scuipatul e antibacterian. Părea logic şi poate că dacă n-ar fi avut pielea aia urâtă aş fi crezut-o, dar aşa, ea era urâtă rău, pielea şi mai urâtă, cum s-o crezi?

Era ciudat şi scârbos, cum naiba să te scuipi sau să te lingi?!

Uite că au trecut anii şi mi s-a întâmplat să fac chestii de genul ăsta involuntar, cum duci un deget rănit la gură şi de fiecare dată m-am gândit la ea.

Zilele astea m-am fript la mână, că urla foamea în mine şi am scos nişte chestii fierbinţi din cuptor, deci m-am fript. Mi-am adus aminte că mierea e bună la arsuri, am dat repede pe rană, iar mierea a început s-o ia la vale pe mână. Îmi place mierea, deci am lins, să opresc scurgerea mierii.

Şi când lingeam mai cu poftă, mă vede maică-mea:

– Îîîîî,ce scârbos! Te lingi ca mătuşa aia?!

Stop foame.

 

0 thoughts on “saliva pe răni

 1. B

  Economie la mancare… si cura de slabire prin lipsa apetitului. Vezi ca matusa e buna de leac? =))

  Reply
  1. mixy Post author

   Dacă m-aş răni zilnic, da, cred că aş putea vorbi despre cură 🙂

   Reply
   1. B

    Nu, nu sa te ranesti, numa’ sa-ti amintesti de tanti cutarita si obiceiurile ei bune…

    Reply
    1. mixy Post author

     Păi nu-ți spun?! Asta înseamnă să trec zi de zi pe la cuptor! 😛

     Reply
 2. Mirona

  Mda, mare disteapta matusa ta! O carte de biologie i-ar fi fost de folos. 😀
  Ia zi, era buna mierea?! :))

  Reply
 3. dush

  :)) din nefericire saliva este cel mai NEantiseptic lichid din organism. Urina in schimb…e curata ca lacrima :)) ca sa spunem asa. D’aia digestia incepe in gura si astia de la colgate bat moneda ca in gura colcaie la fel de multe chestii ca pe tastatura mea care e nescuturata de o gramada de vreme :)))
  Iar animalele se ling fin’ca nu po’ sa puna mana pe tampoane cu iod..:))

  Reply
  1. mixy Post author

   Deci animalele e proaste :))))
   Da’ cu urina, degeaba, că nu ne convingi să dăm iama la castronu’ de urină pentru răni! :)))

   Reply
 4. Roxana

  :)) si noi am avut o cunostinta care imi provoca acelasi dezgust. Din fericire o vedeam extrem de rar pentru ca din fericire nu ne era ruda si nici parintii mei n-o agreau. Saliva pe rana?! Nu cred ca am mai auzit. Am avut in schimb o matusa care, dupa un accident si-a pus urina pe rani. Nu mi-a venit sa cred cat de repede si frumos s-au vindecat. Totusi eu n-as aplica acest tratament.

  Reply
  1. mixy Post author

   Hai, măi, lasă-mă! Deci nu fac pipi la oliţă ca să-mi dau pe răni nici dacă mă pici cu ceară!
   Pe principiul ăsta oamenii cu fisuri anale ar trebui să stea cu fundul în oliţă, nu?
   Vai, vomit, dacă mă mai gândesc !:)))

   Reply
   1. Roxana

    :)) Mi-era rău și mie, dar nu te pui cu tratamentele știute din bătrâni. În plus, din câte auzisem se poate și mai rău – ai auzit de aia care iau tratamentul sus-mentionat pe cale bucală. Dar nu te gândi, pentru că nu vreau să-ți fie rău :).

    Reply
    1. mixy Post author

     Mai auzisem eu şi altele când era fi-mea mică, îmi pare rău că nu-mi aduc aminte repede acum, că merita efortul!

     Reply
 5. Cuvânta

  Urina sanatoasa intr-adevar e sterila, dar asta nu inseamna ca nu are bacterii. Imi inchipui ca daca pui pe rana un pisat bolnav cu e-coli nu prea are cum sa iasa bine.

  Reply
  1. mixy Post author

   Brrrrr! Hai, fată şi tu! Câtă lume în afară de 2 apropiaţi pe care îi ştiu, pot să aibă e-coli?!!

   Reply
 6. Hapi

  Uite , cu saliva de aici ar merge mai bine.
  Inca n-am chiar priceput ce mesteca asa cu spor zeci de “tanti” si apoi arunca din gura si par mai vesele. Cred ca nu e Orbit.

  Reply
 7. Alexandra Albu

  :))) Cea mai crima a vietii mele de om care a avut de mica sprancene groase degraba ciufulibile era bunica-mea, care-si lingea degetu’ mare de la mana si mi le “aranja” sa nu mai fie ele ciufulite. Imi vine sa vomit si azi! 😀

  Reply
  1. mixy Post author

   Brrrr! Iac, fată, altceva mai nevomităcios nu-ţi animteai??

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.