cu sufletul în repartizare computerizată

By | 2014-07-03

În ceea ce privește examenele unui copil, examenele de cultură legate de viitorul lui, copilul alege să moștenească genetic cele mai bune elemente din ADN-ul precedent. Adică:

-forța, puterea, vrăjeala (?! ăăăhm, da, cred că așa se traduce) din familia tatălui ei,

– nebunia, vorba dreaptă și corectitudinea (de fapt cinismul și zeflemeaua) din familia mamei ei .

Măi, să fiu sinceră, cu astfel de moștenire putem vorbi că va lua examenele vieții, nu o amărâtă de capacitate, nu?!?!

În fine, dădeam un exemplu asta nu înseamnă că este vorba (numai) despre junioarea mea.

Revenind la examene naționale: după ce am văzut rezultatele inițiale, eu mi-am luat o mare grijă, aia conform căreia știm de pe ce poziție luptăm. Adică ar fi fost frumos să aibă 10 română, 10 mate, dar cum noi nu suntem geniali, ci doar reali, am zis bogdaproste de un 9,(staţi aşa, că nu ştiu dacă vrea să vă spun). Mbun.

Am dat sfoară-n țară, ca să se potolească poporul: uite domne, ce note a luat copila.

Sfoara din țară a fost super mulțumită, felicitări, alea- alea, sau „ce dracu’ ai, că eu nu ți-am cerut notele ei?!” (mă luase valul). Mai puțin mulțumiți au fost ăia care n-au luat 10 în viața lor decât la sport și la muzică, oameni care au zis: „ăăăă! Păi cum? Doar atât?!”

Dar cum nu ne punem la mintea celor diafani și odihniți care visează cu ochii larg deschişi note de 10, am trecut la pasul 2: la ce liceu optăm să mergem? Că fi-mea nu are 50 de  opțiuni. Ea de fapt are 1 opțiune la care vrea și 6 la care ar merge doar în caz de calamitate, bombardament (între timp s-au micşorat şi astea cu calamităţile la vreo 4 opţiuni, dacă nu scriem fişa mai repede, nici nu mai avem ce scrie! )

Agonia se mai prelungeste vreo 2 săptămâni până la repartizarea propriu-zisă, timp în care noi, pentru hotărârea finală, facem un algoritm după care decidem:

– conform ultimei note de admitere din anii trecuți şi aici avem nişte necunoscute: cam cât a scăzut media anul ăsta ţinând cont că a fost mai greu şi că media V-VIII contează doar 25%?

– conform zonei în care e liceul și aici avem: 1.ne convine de minune, 2.ne convine cu noduri, 3.nu merge mai deloc, 4.e naşpa rău, dar n-avem ce face, 5. de neconceput!

conform notelor copiilor inscrisi in repartizare nu, că pe-astea le aflăm DUPĂ repartizare.

Mă ia groaza, mă ia cu transpirații, mă ia cu de toate. Deja mă trezesc câteva ore pe noapte să decid cele mai bune coduri de licee pentru care să optăm.

Da’ stai, că-mi vine să și râd:

Îmi aduc aminte de două fete care stăteau în fața rezultatelor de la evaluare să vadă ce au făcut prietenii lor și una din ele îi spunea celeilalte care vedea numai note de 3, 4 și 5 în dreptul prietenilor ei:

– Aoleu, fată, eşti praf!

– Eu??? Nu eu am dat evaluarea!

– Păi, da, dar tu cunoști numai lume praf, gen! Deci eşti praf.

 

Va să zică, cu repartizarea computerizată înainte! Gen!

 

P.S. Succes  fetelor Ninei, din toane.ro

 

0 thoughts on “cu sufletul în repartizare computerizată

 1. Javra

  Succes la repartizare! Uite un soi de loterie de care depinde în bună măsură viitorul copilului. Nu ştiu cum se face prin alte părţi, dar ce e la noi mi se pare anapoda.

  Reply
  1. mixy Post author

   Se pare că abia de la anu’ se revine la vechiul sistem, conform căruia mergi la liceul X şi dai examen. Momentan e zvon.

   Reply
   1. RMDudu

    Sper sa se revina la sistemul vechi de admitere… chiar daca nu vor baga si “treapta a II-a”, tot va fi mai decent decat cel de acum.

    Felicitari junioarei si familiei ei 😀

    Reply
  2. Olga

   Loterie?

   Hai sa a povestesc cum e in Germania.
   Exista 3 tipuri de scoli. Hauptschule, Realschule si Gymnasium. Doar daca urmezi Gymnasium poti da bacalaureatul, in clasa a 13-a.
   Cei care urmeaza cursurile unei scoli secundare (Hauptschule) sau scoli reale (Realschule) termina in general dupa clasa a 10-a sau a 11-a, nu pot da bacalaureatul (doar cei cu note bune pot continua la Gymnasium si apoi da examenul) si apoi urmeaza cursurile unei scoli de meserii (de ex laborant, sora medicala, tamplar etc).
   Cum se face sortarea?
   La sfarsitul clasei a 4-a (cand elevii se orienteaza catre una dintre cele 3 directii), invatatoare face o recomandare.
   Cand a terminat prietenul meu scoala primara, aceasta recomandare era doar orientativa. Asa ca, in loc sa se duca la Realschule, asa cum scria pe foaia lui de observatii, a ales Gymnasium si acum este licentiat in matematica si are un master in informatica.
   In momentul de fata, recomadarea a devenit obligatorie. Deci daca i se pare invatatoarei ca la 10 ani nu ai fata de om care o sa ia bacul, nu ajungi la Gymnasium, ajungi la Hauptschule sau la Realschule (deci nu facultate)
   Cu bacalaureatul e alta distractie, ca fiecare land da ce subiecte vrea si la ce materii vrea. Oricum e bine fata de acum cativa ani, cand subiectele se decideau la nivel de scoala.
   Nota de la bac e singura care conteaza la admiterea la facultate.

   Cat despre sistemul actual de admitere la liceu in Romania parerea mea este asta:
   Daca esti printre primii 400 din Bucuresti, de ex, intri in unul dintre primele 2 licee din oras. 100%. Daca se revine la admiterea direct la liceu, si presupunand ca primii 400 vor sa intre la Sava de ex, atunci doar 200 vor prinde loc, restul 200 intra in toamna, pe la liceele mai slabute, unde au ramas locuri libere.
   Mi se pare ca sistemul actual ii ajuta pe elevi, pentru ca ok, nu intri la liceul preferat, dar macar nu ajungi pe la cine stie ce liceu industrial pe unde mai raman locuri libere, ci la a doua, a treia optiune (ma rog, in functie de note si preferinte)

   My two cents:)

   Reply
   1. mixy Post author

    NASOOOOL! – cum sa lasi viitorul unui copil in mana unei invatatoare?
    Ai tu dreptate, ca i-ar aranja pe undeva sistemul asta de admitere in liceu, dar sa-ti explic:
    Presupunem media 9,60
    – daca a pus pe locul 1 Sava si nu a intrat
    – si pe locul 2 Vianu
    Altul care a trecut pe locul 1 Vianu, poate sa aiba media 9,40, dar pentru ca la el e optiunea nr.1, intra primul.
    Va sa zica jocurile sunt cam facute dupa prima optiune. Depinde de norocul chior de a ramane locuri libere pe celelalte optiuni si cum la liceele bune se arunca toata lumea…
    Ruleta

    Reply
    1. Olga

     Tocmai ca nu e asa, repartizarea se face dupa medii, nu dupa optiuni.

     De pe http://admitere.edu.ro/Algoritm.aspx

     “1. Repartizarea se face ordonând candidații în județul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opțiunile exprimate.

     Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opțiuni prima opțiune validă la care există locuri libere.
     Ordinea opțiunilor de pe fișă este prin urmare semnificativă, prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni.

     Exemplu: se verifică prima opțiune a candidatului curent; în cazul în care opțiunea este validă și mai există locuri la această opțiune, este considerat admis la această opțiune și se trece la următorul candidat; altfel se verifică a doua opțiune de pe fișă, etc.”

     deci un elev cu 9.60 va primi loc inaintea unuia 9.40 (si va prinde loc la prima optiune de pe lista lui la care mai sunt locuri libere)

     de ex eu am 8.50 si pun pe lista 1.Sava, 2.Vianu,3. Mihai Viteazul si 4.Rosetti.
     Pana sa ajunga la mine locurile la primele 3 se ocupa, dar prind (sa zicem) ultimul loc la Rosetti.
     unul cu 8.49, chiar daca are pe pozitia 1 Rosetti, nu o sa intre acolo, pentru ca locurile la liceul ala deja s-au ocupat, deci calculatorul verifica daca sunt locuri la optiunea 2 si tot asa, pana ajunge la un liceu unde mai sunt locuri

     Deci nu va faceti griji, cu o medie peste 9 are sanse sa intre la unul dintre cele mai bune licee din Bucuresti. Va tin pumnii

     Reply
     1. Olga

      Ce voiam sa spun, ca citind acum ce am scris mai sus pare cam alambicat:

      Se ia lista asta: “Ierarhia Admitere 2014 pentru MUNICIPIUL BUCURESTI”
      Se ia fiecare elev, in ordinea de pe lista, si se incearca plasarea lui unde mai sunt locuri libere.
      In cazul in care la prima optiune a candidatului locurile s-au umplut, calculatorul nu trece la urmatorul elev, ci verifica a doua optiune, a treia, a patra etc, pana gaseste primul liceu unde mai sunt locuri libere.
      Singurul pericol aici este sa nu fi trecut suficiente optiuni pe lista.

      Un elev cu o medie mai mica nu va primi niciodata loc inainte unuia cu medie mai mare, pentru ca pana nu au fost sortati toti care apar pe lista inaintea lui, el “nu exista”.

     2. mixy Post author

      E drept, dar jocurile se fac la prima mână. Restul e loterie. Pentru că opţiunea 2, 3 sau 4, e opţiunea 1 pt alţii, deci locuri libere, mai ba.
      E un algoritm tampit pe care 95% din parinti nu-l pricep. Si vreau sa spun ca am explicat si celor mai …”scuturati” si tot nu au priceput.
      Nimeni nu intelege cum un elev cu 9,50 nu are sanse la optiunile 2, 3, 4 etc, DECAT daca sunt locuri goale.

     3. Olga

      Nu inteleg despre ce loterie vorbesti.

      Asta e lista cu ierarhia http://prep-adm.cloudapp.net/Ierarh/CandFromJudIAD.aspx?Jud=4&Poz=0&PageN=1

      Sa zicem ca absolut toti elevii au lista asta de optiuni:
      1. Sava (250 de locuri)
      2. Vianu (250 de locuri)
      3. Mihai Viteazul (250 de locuri)

      Primii 250 de pe lista intra la prima optiune: Sava. Pentru urmatorii 250 optiunea 1 s-a ocupat, deci intra la optiunea 2, Vianu. Pentru urmatoarea transa de 250 locurile de la optiunile 1 si 2 s-au ocupat, deci intra la optiunea 3, Mihai Viteazul

      Nu conteaza ca pe pozitia 2000 e unul cu optiunea 1 Mihai Viteazul, pentru ca pana sa se ajunga la el, locurile alea deja s-au ocupat.

      Repartizarea se face strict in ordinea de lista pe care am postat-o. Pe tine te afecteaza doar optiunile celor de dinaintea ta, cei cu medie mai mica nu cum sa iti ia locul

      Un copil cu media 9.50 este intre primii 1000 de elevi din Bucuresti. Daca Lazar, Sava, Vianu si Viteazul au fiecare cate 250 de locuri disponibile, matematic este imposibil sa nu intre la unul dintre astea 4.

     4. mixy Post author

      -primiii 1000 elevi nu merg toti la aceeasi specializare (la medii mari vrei specializarea care te aranjeaza) si sunt 4 specializari pe x locuri
      -primii 250 n-or sa treaca sava decat daca sunt 250 de ipocriti
      -Optiunea 2 şi 3 or să fie ocupate de cei cu medii mai mici (9,80 sau 9,60 sau chiar şi 8,60) care au ales pe prima optiune mihai viteazul

    2. Ella

     E așa cum zice Olga, dacă un copil are 9.60 va fi repartizat înaintea celui care are 9.40. Dacă ambii au ca opțiune Rosetti și doar acolo mai sunt locuri, chiar dacă cel de 9.60 are ultima opțiune Rosetti și cel de 9.40 are prima opțiune Rosetti, tot cel cu 9.60 intră acolo. Pentru că se ordonează candidații după note și se face repartizarea după note, în funcție de opțiunile fiecăruia. Nu se ordonează după note și prima opțiune.

     Sistemul e mai bun decât era când am dat eu la liceu. Cei care dădeau la un liceu foarte bun și picau, nu aveau alta alternativă decât examenele din toamnă când ar fi ajuns la licee foarte slabe, unde nu s-ar fi ocupat locurile. Așa treci pe listă câteva opțiuni (adică liceul foarte bun și încă două – trei licee bune) și dacă nu intri la primul, intri la unul din celelalte (care nu e totuși unul din coada listei).

     Ținem pumnii copilei să fie așa cum își dorește!

     Reply
     1. mixy Post author

      Multumim pumnilor strânşi! 🙂
      Cât despre opţiuni, trebuie să înţelegeţi că oamenii aleg cele mai bune licee, licee la care e puţin probabil să intri din a 2-a, a 3-a tură, etc, pentru că alţii au ales liceul ăla ca opţiunea nr.1

     2. Ella

      Daca tu ai o notă mai mare decât ceilalti, nu e important numărul toal de copii care și-au pus prima opțiune Vianu, de exemplu. Ci contează câți dintre cei cu medii mai mari decât a ta au optat pentru Vianu, asta e clar. Dar restul, care au o notă mai mică decât tine nu sunt importanți în repartizare.

   2. Eni

    Felicitäri Mixy jr, iti tin pumnii sä primesti loc unde doresti.

    Referitor la Germania, hai sä spun cum e aici acum, cu copilul incä la scoalä. La sfirsitul clasei a IV a nu ajunge recomandarea invätätoarei, adicä ea nu prea are mare scofalä de zis, ea se referä la capacitatea copilului de a urma sau nu orele si cantitatea mare de materie, de decis decid pärintii cu copilul si notele. Adicä media la materiile prime ca germanä, matematicä. Pentru Gymnasiu media este de minim 2,3 iar la Real 2,6. Dacä copilul are media mai micä atunci are posibilitatea de a sta 2-4 zile sä mediteze la scoala doritä dupä care se dä un examen mic, care trebuie luatä cu o anumitä notä, aici nu stiu exact cäci nu am fost. Buuun, acu dacä la generalä copilul are media mai micä de 2,3 atunci normal cä v-a avea greutäti la Gymnasiu unde materia e bombä, dar sint multi pärinti care vor neapärat. Ok noi am inceput cu Gymnasiul dorinta copilului pentru cä auzise deja de ea de la alti copii din stradä, a intrat färä probleme media lui fiind mai mare de 2. A stat acolo 3 ani, timp in care nu mai avea liber deloc, toatä ziua stätea pe cärti. Dat fiind cä sint douä limbi sträine obligatorii am avut si meditatii acasä cu o studentä din Madagascar. Noi ii tot spuneam sä iasä de acolo, el nu. Asa s-a chinuit pinä la sfirsitul clasei 7 cind intr-o zii a venit acasä cu prietenul si o hirtie de semnat, ei amindoi vor sä schimbe la Real, dar tot Mathe-Physik. Buuun cu hirtia aia am mers sä ii inscriem, media lor fiind incä mai mare ca cea de admitere de acolo färä probleme. Insä au primit un jumate de an timp sä recupereze materia pierdutä, cäci aici la fiecare scoalä altä materie. Adicä de fapt materiile sint aceleasi doar nivelul de dificultate altfel. Ei pinä la urmä au repetat amindoi un an pentru a ajunge färä mari eforturi la acelasi nivel. Anul viitor clasa 10, terminä liceul, adicä Realul si merg tot amindoi la FOS adicä continuä studiile la nivel inalt plus cä mai depun paralel si bacul. Adicä nu este neapärat necesar sä termini gymnasiul ca sä faci bacul. Cam asa este actualmente acum la scoalä aici si nu mi-i se pare deloc nasol, si chiar dacä copii fiind mai mici si avind probleme cu invätatul la inceput, fac scoala generalä si tot au posibilitatea sä ajungä si ei tot la bac. Singura diferentä este cä dureazä mai mult, dar hei las cä au timp ce dracu cä nu e grabä. Si nu este nevoie de bac ca sä intrii la facultäti, doar pentru universitäti. Acu v-om vedea cum o fii si cu ai nostrii si cu dorinta lor de a studia informaticä….

    Reply
    1. mixy Post author

     Hm! Sunt curioasă cum mai e mai departe de nivelul gimanzial, aşa că faceţi bine şi Continuaţi studiile şi povestiţi pe mixy.ro restul dificultăţilor. Baftă şi vouă! :*

     Reply
 2. Michisor

  Felicitari din tot sufletul pentru notele mari! Iti tin pumnii “sa se aleaga” liceul preferat!

  Reply
 3. Silavaracald

  Hai că m-a luat cu amețeală…
  Ce bine că noi n-a trebuit să trecem prin asta cu juniorii. Atunci își alegeau liceul și dădeau examen la el. Erau admiși sau respinși. Cu opțiunile astea, însă, ține prea mult de calculul probabilităților și prea puțin de cel a realității.
  Oricum, felicitări pentru rezultate, mamă cool ce ești! 🙂

  Reply
  1. mixy Post author

   Stai să bag nişte rânjete, că mă trece 😀 😀 😀
   În rest e munca ei. Faza cu optatul însă, mă pune pe butuci. Plus că durează teribil de mult.

   Reply
 4. MihaelaH

  Felicitari pt. note. O sa fie bine, bafta sa intre la liceul dorit. 🙂

  Reply
 5. adelinailiescu

  Multumesc,Doamne, ca m-ai facut sa ma grabesc la facut copil asa ca al meu e acum mare si am scapat de balamucul asta! De fapt am trecut si eu prin el, dar intr-o forma mai simpla fiindca fi-miu n-a avut decat o singura optiune, a refuzat orice altceva si acolo a si mers.
  Bafta multa si Fortuna fie cu voi!

  Reply
  1. mixy Post author

   Tre’ să fac supe-mătănii la fortuna! Dacă-mi spuneai şi mie să mă grăbesc la făcut copil mai din timp!…

   Reply
 6. Bubu

  Felicitari Junioarei!!!
  Riana intra in cl. 0 de la anul si e nebunie cu inscrierea. Tb sa o trec pe o lista la o invatatoare. Cumnata mea care abia baga baietii la gradinita in toamna, i-a inscris la cl 0 din primavara. WTF? De ce tb sa inscriem copii cu 3 ani inainte? A… si eu tb sa merg cu fata la psiholog inainte sa o bag la clasa 0, pt ca face 6 ani dupa inceperea anului scolar.
  Oricum ar fi, imi este groaza de anii de scoala. Normele se schimba de la un an la altul.

  Reply
  1. mixy Post author

   Brrrr! mi se încreţeşte pielea când te aud şi mă bucur până la nebunie că nu trec prin clasa 0. Norme de rahat. Şcoala nu e groaznică, majoritatea profesorior văd cât suntem de stresaţi (+ că au şi ei copii/nepoţi) dar necunoscutul te rupe. Faptul că azi se poate da o lege care mâine schimbă jocul. E…. de rahat. Dacă asta e o normalitate, ar trebui să ne învăţăm copiii să oricând se poate întâmpla orice în legea învăţământului.

   Reply
  2. arakelian

   aaaa… eu caut motiv sa dau copil la scoala cat mai tarziu si tu cat mai devreme…. (ma gandesc ca de iesit la pensie tot la 65 ani va iesi, doar ca va lucra un an in plus 😀 si va sta un an mai putin la gradinita, unde sunt cei mai frumosi ani)

   Reply
   1. mixy Post author

    Asa as fi tinut-o eu pe fata mea, sa copilareasca muuuuult!

    Reply
 7. blo

  Felicitari! Vezi ca a luat fata note mari? Si tu care te dadeai cu capul de pereti acum ceva timp, ca nu merge la enspe mii de meditatii 🙂
  Draga de ea, nu i-a fost usor, dar uite ca a reusit!

  <3

  Reply
  1. mixy Post author

   Păi <3 când o intra la liceul favorit, nu îmbrăţişări aşa... pe prietenie, nu?

   Reply
 8. Roxana

  Fata a luat note foarte bune si sunt convinsa ca va ajunge la liceu acolo unde si-a dorit. Va tin pumnii, stiu ce inseamnă că am trecut şi eu prin asta.

  Reply
  1. mixy Post author

   Abia aştept să văd rezultatele repartizării, nu mă pot relaxa deloc. Şi o lălăie ăştiaaaaa!…. le trebuie săptămâni întegi până la final.

   Reply
 9. arakelian

  si eu zic ca sistemul de acum prin repartizare e confortabil. Pt ca pe vremea mea, maica, puteam pica cu medie mare la liceul bun. Degeaba aveam si optiune 2 si 3, daca eu am dat examen la liceul 1 unde ultima medie a fo 8 si eu as fi avut medie sub 8.
  Solutia: scoala profesionala, cum era atunci, alt examen de admitere, alta taxa, in toamna (alt examen).
  Bine eu am intrat la optiunea 1, dar am avut colegi care au fost pusi de parinti la optiunea 1, desi nu erau suficienti de buni pt optiunea 1 si … au ajuns acolo unde nu au mai avut niciun viitor. Unii au reusit sa faca transferul dupa un an,cu teste de echivalare, dar..cu ce chin!

  Pe de alta parte, parerea mea este ca un elev bun se descurca in orice scoala – pana al urma placerea de a citi si a fi constiincios se invata acasa. E impotant sa ii placa sa mearga acolo – si restul vin de la sine.

  Reply
 10. Rolling Ideas

  Cum recunoasti parintii de absolventi? Au cearcane si daca-i intrebi unde merg in concediu iti zic, neatenti, un liceu sau o facultate 😀

  Felicitari Junioarei!

  Reply
  1. mixy Post author

   E BRICI!!!!
   A INTRAT FIX UNDE A VRUT SUFLETELUL EI ! <3 :*

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.