cursuri de engleză

By | 2013-10-17

Ca fiecare om care se respectă, n-am învăţat engleza la şcoală. La orele de limbi străine era o gălăgie în clasă de nu-ţi puteai auzi gândurile în limba maternă, darămite vorbele profesoarei în altă limbă! Tot ca fiecare om care se respectă, timpul a trecut şi mi-a părut rău că n-am învăţat, pentru că aveam nevoie de engleză. De voie, de nevoie, am învăţat, dar nu urmând cursuri, ci, pas cu pas, acasă.

A venit vremea să înveţe copilul meu engleză – adică la 3 ani, la grădiniţă. Nu mă aşteptam să înveţe ceva, dar era un opţional la care mergeau restul copiilor şi ea nu voia să stea singură în clasă cu doamna de serviciu. Am plătit lunar o sumă (10 lei parcă) şi tot ce a învăţat în limba engleză au fost membri familiei de gradul 1. Abia în şcoala primară a mai învăţat vreo 30 de cuvinte printre care neamuri de gen unchi, mătuşi – dar măcar cursurile de aici nu le-am plătit.

Vă daţi seama  că în afara şcolilor unde învaţă numai copii inteligenţi şi excepţionali, restul prind pe apucate, adică mai nimic.

Norocul ei că anul ăsta a dat de serialul pentru adolescenţi Pretty little liars, pe care l-a devorat până la sezonul 3 şi cu subtitrare şi fără subtitrare, şi-n română şi-n engleză,  căutând de mama focului traduceri pe internet.

Rezultatul a fost că atunci când i-a întrebat domna la şcoală cum au petrecut în vacanţă, ea a reuşit să lege o conversaţie decentă în engleză emoţionând-o pe doamna profesoară:

– Draga mea, dar te-ai pregătit serios în vacanţa asta! Bravo! Îmi place!

I-a întors zâmbetul şi s-a aşezat în bancă satisfăcută : De-aţi şti doamnă cât aştept următoarele episoade din PLL!…

 

P.S. PLL e prescurtarea filmului, da? Nu de alta, dar şi eu am făcut confuzie iniţial…

 

24 thoughts on “cursuri de engleză

  1. B

    Nu prea stiu eu cum sta treaba pe la scolile pentru copii inteligenti si exceptionali, da’ stiu ca la scolile pentru “obisnuiti” nu prea se lipea mare engleza de noi. Cred ca am inceput sa ma descurc binisor cu engleza abia la primul meu job cand m-am vazut fata in fata cu indivizi care nu stiau o boaba de romana, si-am constatat ca engleza din scoala “hi, my name is…” nu ma ajuta prea mult. Vocabularul meu era destul de sarac, mult prea protocolar. Prima data cand am facut pe interpreta m-am blocat: aia vorbeau prea repede, eu n-apucam sa zic doua vorbe, ca aia turuiau mai departe, romanii turuiau romaneste… iar eu nu mai stiam cine si ce vrea.
    Si pe mine m-a ajutat internetul si filmele: cautam ziare pe net si citeam stirile, apoi incercam sa le traduc in romana. Carti in engleza mai rar, erau cam scumpe, si daca gaseam una de imprumut, trebuia s-o termin de dimineata pana seara, ori cel mult a doua zi: trebuia s-o inapoiez rapid… Deci nu, nu prea aveam resurse si surse de documentare, iar manualul se limita la gramatica si niste texte scurte [si cam idioate].

    Reply
    1. mixy Post author

      Mai nou, copiii ăştia nu prea mai aud engleză – canalele de desene animate sunt traduse.
      Şi da, ai dreptate, când te ia grija, mamă-mamă ce mai înveţi! Degeaba ţi se spune că îţi va folosi în viitor dacă nu atrage programa.

      Reply
  2. Rolling Ideas

    Da, şi nepoţii mei învaţă mai mult engleză uitându-se la desene animate şi filmuleţe pt copii decât de la grădiniţă sau şcoală. Măcar pentru motivul ăsta era mai bine dacă nu se apucau să le dubleze.

    Reply
    1. mixy Post author

      Păi aşa ziceam şi eu. Plus că au uneori câte un dublaaaaj!… Te ia groaza.

      Reply
    1. mixy Post author

      Îmi aduci aminte de primele cuvinte învăţate pe lângă copii, pe-afară:
      ” Uan, ciu, fri,
      Pamela vrea copii”…
      :)))

      Reply
  3. Michisor

    Povestioara ta si comentariile m-au dus cu gandul la mamaita mea care, pe vremea raposatului, era mare amatoare de piese de teatru bulgaresti (putina piraterie TV care se practica pe vremuri…:) ). Noi o intrebam ce pricepe de se tot uita (avea mare grija sa nu rateze). Si avea mamaita mea un debit verbal si dadea niste amanunte complexe, inter-conectate si logice….. Tata ii zicea sa se apuce de scris, ca are talent la “nascocit” nuvele logice si interesante. Personal, mi-ar fi placut s-o duc, pe vremea aceea, in vacanta la bulgari, s-o vad cum se descurca pe viu cu bulgara invatata la TV. Acum, noi si copiii nostri invatam engleza intocmai ca mamaita mea bulgara! Cu germana insa, ii mult mai greu! Si am nevoie sa invat, dar nu se prinde de mine neam!

    Reply
    1. mixy Post author

      Răbdare şi-ai să înveţi. Ia să fi fost nevoită să înveţi bulgăreşte ?! 🙂

      Reply
        1. mixy Post author

          ia zi Michişor, vă fac pagină separată pentru cursuri de germană? 😀

          Reply
  4. Bubu

    Tu cred ca ai aflat ca am inceput sa platesc eu cursurile de engleza la gradinita :)) Si alea de dans sunt tot la moda acum…

    Reply
    1. mixy Post author

      :)) faci bilanţul la final şi-mi spui ce de engleză ştie şi pe ce bani 😀

      Reply
  5. blo

    eu am invatat engleza ascultand cantece si incercand sa inteleg cuvintele, cu dictionarul in mana. pe urma, ma uitam la Studio X la bulgari, pentru ca toate filmele alea erau in engleza, cu subtitrare in bulgareste. asa am invatat sa citesc bulgara, si engleza pe langa :))
    acum nu mai stiu o boaba bulgareste, dar engleza- da!

    aici toata lumea imi spune ca vorbesc excelent engleza, dar asta e doar pentru ca citesc mult in limba asta, si ma uit la filme fara traducere de ani de zile.
    de-aia am si lasat-o pe pumpkina sa vada desene si filme in engleza, iar acum chiar daca nu vorbeste decat foarte rar, sa stii ca vorbeste bine si intelege aproape tot.
    cand avea un an jumate, am dat-o la o gradi in limba engleza. a invatat acolo cateva cuvinte, care insa i-au fost de foarte mare ajutor cand am venit in Germania, pentru ca putea comunica cu educatoarele.

    Reply
      1. mixy Post author

        :)) Am copilărit şi eu cu Studio X şi “leka nojditza”

        Reply
  6. Javra

    Vezi, şi te strâmbi când vezi că se uită la televizor, în loc să înveţe…

    Reply
  7. Pingback: Înfiinţez o rubrică duminicală permanentă, "Recomandările săptămânii”.

  8. laura M

    eu am invatat la tv engleza,desi am facut si la scoala.si acum ma uit la tv la filme fara sa citesc subtitrarea si cu sonorul tare.

    Reply
  9. Mihaela

    Si eu fac parte dintre cei care nu sau sinchisit sa invete engleza in scoala si dupa am regretat. Noroc cu filmele, cu englezii cu care am intrat in contact la munca, cu internetul, ca altfel eram praf.
    Sper ca baietelul meu sa aiba afinitati pentru limbile straine pentru ca o sa-i foloseasca mai tarziu si poate invat si eu ceva nou odata cu el.

    Reply
  10. shori

    Si eu tot de la tv am invatat, ca in scoala am fost unul din mandrii pionieri care a facut rusa…iar acum imi pare tare rau ca nu s-a prins rusa de mine, nici eu de ea…ce bani faceam ca translator…

    Reply
  11. mixy Post author

    Va să zică toţi sunteţi oameni serioşi! Nimeni n-a învăţat la şcoală :)) Buuun exemplu suntem pentru generaţiile de azi !

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *