Absolut niciodatată nu deschid un manual de instrucțiuni. E destul că mă chiorăsc într-un prospect de medicamente – uneori citesc un cearceaf întreg ca să aflu cele câteva cuvinte care mă interesează, pentru că, mai nou, nici prospectele nu mai sunt așezate inteligent în capitole, ci sunt așa… o adunătură de întrebări și răspunsuri gen chestionar pe care trebuie să le parcurg ca să aflu dacă medicamentul dă somnolență de exemplu. Nu pentru că aș conduce, dar stau pe scaunul din dreapta și e mai rău ca atunci când conduci, pentru că dacă te-a luat somnul și nu mai ai grijă să-l ții de vorbă pe pilot, riști să ari mărăcinii de pe marginea șanțului, că pilotul adoarme și fără medicamentație…
Cam aceeași treabă și cu manualul de utilizare, în 99,99% din cazuri nu-l citesc. Sunt destul de mare ca să știu cum să folosesc un telefon. Sau un mixer. Sau poftim, o bormașină. Atâta timp cât mi-au crescut toți dinții permanenți în gură înseamnă că sunt suficient de mare să pot să o folosesc, și atâta timp cât majoritatea dinților permanenți m-au părăsit din gură înseamnă că sunt destul de matură încât să știu să nu bag degetele în priză, să spăl bormașina în mașina de spălat vase sau alte prostii de gen. Pentru că nu mă pricepeam, am citit manualul. Am citit toate tâmpeniile astea, dar n-am aflat ce era inportant, ce mă interesa: la ce folosesc butoanele, care e mandrina și cum se strânge în jurul burgiului.
Din acest motiv l-am pus pe tata, așa băut cum era, să facă pe manualul de utilizare. Halal producători!
hai ca m-ai facut tare curioasa!
si care-i concluzia?
:)) se vede treaba că e greu să mai scriu româneşte. Concluzia e că producătorii ar trebui să facă manuale de utilizare care chiar să îţi explice cum să utilizezi.
Unde mai dai găuri, suflete? :-?? Că am înțeles că de cele de până acum s-a ocupat mixu…
Ahăăă! Tu ştii câte găuri merg într-un perete?
Eu stiu: muuuulte 😉
:))
Nici măcar asta nu scrie în manualul de utilizare?
Se presupunue probabil că ştii cam totul când cumperi aşa ceva.
Au niste mici simboluri pe langa ele (poate cu exceptia celor absolut evidente, cum ar fi “tragaciul” masinii de gaurit)… Seamana pe undeva cu hieroglifele egiptene: sunt foarte descriptive. Daca nu au, o iei si tu pe incercate 😀
La medicamente as intelege prospectul , la jocurile pentru copii iarasi ca de obicei sunt scurte, scrie sa nu le bagi in gura dar la utilaje si la aparate trebuie sa stiu mai intai componentele-cum functioneaza intre ele. Asa ca nu citesc prospecte, invat altfel- ca tine de fapt.Direct de la meseriasn
Furăm meserie 🙂
Vai….Cum sa nu citesti manualul de utilizare? :)) Eu nu-l citesc dar sa ma fereasca Cel de Sus sa ma duc la sot sa-i spun ca nu stiu cum functioneaza X produs…. Primul lucru pe care il intreaba e daca am citit manualul de utilizare al produsului. (Logic ca nu… Cine le citeste pe alea?!!! ) Asa ca se aseaza cu produsul in fata si citeste manualul tacticos…
Aşa făcea tata, acum nu mai are răbdare, mă pune pe mine, iar eu, fată ascultătoare, îl azvârl cât colo… (pe manual, nu pe tata)
Eu fac parte dintre cei care se documentează înainte de-a cumpăra ceva. Nu doar că citesc manualul şi specificaţiile produsului, dar mai vad şi review-uri ale specialiştilor, care analizează comparativ produse similare (exemplul recent este telefonul pe care mi l-a adus Moşul). M-am documentat vreo săptămână şi e normal că pe urmă nu m-am mai uitat pe manual. Totuşi sunt dăţi când manualul este necesar. La maşina de spălat (mai veche şi fără desene) nu reţineam care program ce spală şi la asta il foloseam. Între timp am învăţat (e veche masina) şi am rătăcit manualul :)) La bormaşini nu mă pricep, însă, este aria pe care o acoperă băbatul meu.
Ce vrei? Eu mă mai bag şi-n ariile altora… 😀
La maşina de spălat am făcut un tabel cu ce spală fiecare program, la câte grade, l-am băgat într-o folie protectoare şi l-am lipit deasupra maşinii, când mai am dileme mă uit acolo. Manualul ei? Nici nu-mi aduc aminte de când nu l-am mai văzut…
Să-l stăpâneşti sănătoasă! (telefonul)
Mersi! Imi place teribil de el 🙂 Cu atât mai mult cu cât e creaţie românească (Allview)
Ahaaa… am şi eu unul d-ăsta, dar varianta ieftină şi albă. Îl ţin pentru zile negre :))
Sa vezi ce tare e sa-ti iei vreun computer etc care are manualul de utilizare… instalat! Si sa nu reusesti sa faci nu stiu ce setari ca sa poti efectiv porni computerul (adica tot softul de pe el). Deci ai un manual de utilizare de care ai nevoie ca de aer, dar la care nu ai acces. Bestial!
Brrrr! Nu vreau să ştiu, la inutilitate computere am toleranţă limitată.
lasa ca m-a mancat in c*r ca pe Zambilica sa citesc niste efecte secundare la medicamentele care musai si neaparat sa le iau ca imi era rau si nici nu eram in stare sa ajung la munca. Si am citit. Si am citit, zi de iarna pana seara, de mi s-a facut si mai rau. Parca in romana nu scriau atatea pe prospecte….
Nu, în română doar le traduc 😀