am primit un e-mail “contra căpușelor” cu următorul cuprins:
“Înnebunită după aroma fosforului umed, căpușa este dispusă să părăsească inclusiv corpul nostru, dacă simte acest miros prin apropiere.
Cu toții ne ferim copii de înțepătura căpușelor, care după cum se cunoaște, răspândesc boala Lyme (Borrelioza).
Căpușa înfiptă în pielea noastră poate fi îndepărtată cu ușurință cu ajutorul unui singur băț de chibrit.
Umeziți capul unui băț de chibrit, și descrieți cercuri cu el, în jurul locului, unde este înfiptă căpușa. După câteva secunde căpușa își va extrage singur capul, și se va urca pe bățul de chibrit, pentru a savura mirosul de fosfor !
Această metodă de îndepărtare a căpușelor s-a dovedit a fi cea mai sigură și cea mai eficientă. Nu trebuie să purtăm grija riscului, ca prin apucarea corpului căpusei saliva acesteia să fie injectată în corpul nostru, și nici să se rupă capul insectei înfipte în piele.
Această metodă este răspândită numai prin calea directă, de la om la om, și nu se găsește nici o explicație pentru faptul, că media nu-o răspândește deloc ?!”
N-are autor inițial, n-are sursă, n-are nimic, ca mai toate e-mail-urile de gen.
Atunci când am auzit de boala Lyme, toată media a urlat și a arătat fotografiile actorului Șerban Ionescu și da, am înțeles că există boala asta răspândită de căpușă.
Când am primit și metoda asta contra căpușelor, mi-ar fi plăcut să văd o sursă, ceva real, pentru că nu pot să mă duc să caut o căpușă să mă muște ca să încerc metoda chibritului și nici n-o să țin minte ce am citit într-un mail primit în data de (… ) în caz că o pățesc.
Voi credeți așa… pe cuvânt ?
deci, daca nu e trecuta sursa, inseamna ca e plagiat ?????????
frate, am ajuns sa plagiem pana si capusele :))
of, eşti prea stresată de plagiat, îţi interzic ştirile … 😀
problema mea e că nu ştiu dacă să dau drepatate acestei metode şi dacă-mi trebuie ?!?
cand te trezesti cu gangania pe tine, in mod sigur , vei incerca de toate…doar sa scapi ….n-o sa mai conteze ca n-are mailu’ sursa…
=))
Eu m-am lăsat de fumat, aşa că nici brichetă nu mai port după mine… Dar o să-mi iau o cutie de chibrituri în speranţa că voi putea verifica empiric metoda descrisă (deşi pe unde mă plimb eu nu prea sunt căpuşe).
Ştie careva o zonă populată cu niscaiva căpuşe certificate “Lyme free”?
=)
Nu ştiam că forforul este preferat de căpuşe :)) Să înţeleg că intră în animale şi oameni numai pentru că nu găsesc fosfor :)) Nu-i de râs, ştiu. Probabil că este o metodă verificată. Ai dreptate şi eu mi-aş dori să pot cita de pe mail. Sunt atâtea informaţii pe care le-am primit de-a lungul anilor fără să aibe autorul trecut, deci nu le pot cita şi nici nu sunt sigură, cum zici, de adevărul acestora.
“…și descrieți cercuri cu el, în jurul locului…”
Da, e metodă sigură.
Merge și pentru măritiș, noroc la loto, alungat dă necuratu’ și convins masculul să spele vasele când tu n-ai kef.
Totu’ e să descrii cercuri cu “el”.
În jurul locului, normal.
Dacă o întrebi pe mamaie, o să se mire că nu știi.
well, nu stiu de fosfor, insa intr-adevar daca le invarti de fund in cerc ies afara fara sa ramana resturi din ele in piele si carne, toate metodele alternative gen ulei, motorina, acetona, tras, impins, smuls nu au functionat. Am testat metoda – cu batul de urechi ca sa pot sa si vad ce fac si pe catel – care era o avida strangatoare si colectionara de capuse – cat si pe personajele cu doua picioare care insistau sa mearga la ciuperci in maximul de sezon de foame al capuselor.
Acum 100 de ani, când am descăpușat o potaie, parcă nu le învârteam, le dădeam cu spirt să amețească și-apoi le trăgeam… dar nu mai știu mișcarea 😀