Am învățat dinainte să apară bancul omului care se însurase cu o bucătăreasă strașnică, dar care ofta la fiecare masă că nu-i plăcea mâncarea femeii pentru că nu era afumată cum mânca el la mamica lui acasă, că nu e bine să te strofoci să fii o bucătăreasă nemaipomenită, ci să mergi pe principii sănătoase: „Mănânci ? Bine !”- „Nu mănânci ? Iarăşi bine !” sau „Mâncăm ce-avem !”
Posibil ca din cauza unor astfel de principii să se fi apucat bărbaţii de bucătăreală şi au ajuns atât de buni. Aşa s-a hotărât nea Gaby să ia hăţurile-n mâini şi să facă singur o iahnie de fasole. Nevastă-sa l-a învăţat ce şi cum să facă şi a plecat să mai cumpere de-ale gurii.
Fasolea fierbea tihnit pe focul din bucătăria „de vară” de afară, iar mâţa îi tot dădea târcoale pe lângă aragaz. La un moment dat omul n-a mai răbdat şi-a „zât”-uit spre mâţă ca să plece, numai că din exces de zel o dată cu fluturarea braţului a atins oala de pe foc ce s-a dus grămadă pe bătătura plină de ţărână…
Ce dezastru !… De unde era precis că-i va ieşi o mâncare nemaipomenită şi îşi va merita mai nou şi titulatura de bucătar meseriaş pe lângă multe calităţi pe care le avea, asuda acum adunând cu făraşul pe deasupra mâncării şi-o arunca înapoi în oală, doar-doar o mai salva ceva din ea şi n-o râde nevastă-sa de neîndemânarea lui. Se uita îngrozit că mai aduna şi ceva prundiş de dedesubt, dar se îmbărbăta singur „dă-l dracu , se duce la fiert !”
Salvând cât de cât aparenţele, a lăsat mâncarea la foc şi a început să măture cu sârg bucătăria bombardată de fasole prăfuind atmosfera. De data asta au cedat şi nervii mâţei şi s-a autozâtuit cu dragă inimă.
Mai târziu, la masă, nevastă-sa îl lăuda, că aşa fac femeile când gătesc bărbaţii: şi-o omletă li se pare demenţială, ceeee vorbeşti ?!! Şi-un ou fiert e întruchiparea gustului dumnezeiesc, doar-doar or mai pune şi ei osul să gătească !
Şi taca-taca şi nu-ştiu-ce şi iar taca-taca şi-odată maxilarul femeii face „trosc!”
Nea Gaby simte cum îi îngheaţă sângele în vene, că lucrarea din gura femeii costa cât plantaţiile de fasole de pe un judeţ întreg !
Femeia se caută-n molcom în gură, sperând şi ea la rândul ei că nu-s măsele. Şi scoate-apoi of-ul de pietricică ce le stricase fengşuiu serii. Văzând compoziţia pietricelei, dă ochii de trei ori peste cap uluită şi ţipă la nea Gaby:
– Gaby, vrei să mă omori la noapte când beşi fasolea asta ?!
:)) Demential.
Am vazut si eu un barbat adunand cu degetele cafeaua imprastiata pe strada. Se jucase cu punguta, o tot batuse, pana cand nu a mai rezistat saraca si a facut bum! :))
Aia nu se duce așa simplu la fiert 😀
😆
Am mancat si eu o data o iahnie cu ceva… prundis. Imi spunea gazda ca n-a avut rabdare sa aleaga bine fasolea (pe vremea cand cumparam fasole varsata, nu la punga)… Acum, cand iti citesc povestea, parca n-o mai cred… 😆
Aia era versiunea oficială =))
:)))) mitraliera la propriu!
:)) :)) :))
Ce femeie pragmatică! Mă mir că el nu s-a gândit că bășinile cu prundiș pot fi un pericol pentru sănătatea lui!
Eh, știi cum e: milă mi-e de tine, dar de mine mi se rupe sufletu’ !
Sa nu-l culce cu spatele spre geam ca mai distruge si ferestrele :))
Sau spre ușă, că pârjolește florile din grădină… 😀
un banc, tematic:
Noaptea, in pat.
Ion:
-Marie, intoarce-te cu fata.
-Nu vreau mai Ioane, ca ai mancat ceapa.
-Marie, dar tu ai mancat fasole…
:)))
Daca exista pietre la rinichi,pietre la colecist, lasa sa existe si pietre la stomac! :)Oare se poate monta o prastie in fund? Ca e pacat de munitie…:))
:)) Hai, că nu eşti în firea ta ! Vedeam deja o catapultă-n izmene :))
:))))))
Deci sa retin! Trebuie sa-l laud cand gateste. Bine ca avem gresie in bucatarie.
Da’ mamaie ce mai face?
Stai, că vezi tu…
Of si-al meu…..trebuie sa spun vecinilor sa plece de-acasa si lui fie-miu ii fac protectia muncii (pus casca de hochei pe cap si manusi de bucatarie in maini) cand gateste sotul. Daca face si-un sandwici trebuie ziua urmatoare sa ma pregatesc de curatenie generala. A facut cartofi prajiti! A auzit el ca trebuie tinuti in apa sa nu se inegreasca. Da’ i-a pus cu tot cu apa in tigaia cu ulei incins de era sa-i ia parul foc. Noroc ca poarta ochelari ca azi l-as fi dus de mana. Am spalat trei zile la uleiul de pe tavan si dulapuri. Cum naiba am gasit o bucatica de cartof lipita de dulap….iti dai seama ce explozie a fost acolo….eu tot ii spun sa-mi doteze apartamentul cu stingator de flacari si zice ca fac misto de el. Da’ tot fac eu rost!
:)) Ia-ți măsuri de precauție și lasă-l să bucătărească mai des. A 12- a tură de cartofi prăjiți e cu noroc 😉
Si pot sa schimb decorul in bucatarie dupa aia. Nu?
Pingback: bărbații sunt cei mai buni bucătari | mixy.ro | BunDeCitit.ro
La noi e invers. Al meu sot e bucatar sef de profesie, iar eu calc prin strachini in bucatarie. Mereu ma enerveaza cand fac de mancare, ca are intotdeauna ceva de comentat, adaugat, criticat (constructiv, zice el). 😆
Cam așa face și-al meu. E doldora de informație, pe când mie îmi face plăcere să îl ascult numai când bucătărește 😀
De cate ori aud de fasole imi aduc aminte de unchi-miu care zicea la ciorba de fasole aia de post fara porci afumati prin ea….cu naduf…”ciorba de perisoare….sapte la lingura” :))
Și-o mai mânca ?