Pentru că întârzie la ore, nu predă mai nimic în cele 10-20 minute rămase și suntem la aproape jumătatea semestrului II, menține o atmosferă în care până și cei mai dezghețați copii sunt timorați. Majoritatea notelor apar misterios la finele semestrului o dată cu încheierea mediilor, când practic ești nevoit să accepți situația că nu mai ai ce să îndrepți.
Acești elevi au reușit performanța să învețe acasă un capitol întreg de fizică din care le-a dat un test cu probleme a doua zi. Un test cu toate cărțile și caietele pe jos, pe culoarul dintre bănci. Un test la care copiii s-au simțit ca la școala de corecție.
Copiii nu mai vor să intre la ora ei, se îmbolnăvesc subit. Unii au coșmaruri.
Părinții nu vor să-i facă rău profesoarei, vor să-și vadă copiii învățând, nu neapărat relaxați.
Pentru că fizica e o materie de coșmar pentru majoritatea oamenilor , dar ai nevoie de ea.
Și-atunci părinții încearcă un dialog care eșuează lamentabil, pentru că profa vede lucrurile foarte roz.
În etapa următoare stau de vorbă cu directorul școlii care le explică ce pot face părinții: sesizare scrisă și înregistrată la registratura școlii.
În linii mari, urmarea sesizării o constituie faptul că în consiliul de administrație se ia decizia întocmirii unei comisii disciplinare care stabilește fapte, împrejurări, existența vinovăției. Profa are dreptul să cunoască actele cercetării și să-și aducă probe în apărare.
Consiliul de administrație hotărăște prin vot decizia de răspundere disciplinară care poate consta în observație scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază cu până la 15%, ( … ) desfacere disciplinară a contractului de muncă.
Având în vedere că vorbim despre un titular de catedră, toată procedura asta e frecție la picior de lemn, pentru că profa are deja istoric de observații, avertismente, salariu tăiat. Își vede în continuare de treabă aidoma unui cleptoman care nu poate sta fără să fure.
Toate astea se fac în timp, timp în care profa vine în continuare la ore (sau mă rog, întârzie în continuare la ore) și intimidează copiii care nu învață nimic de la ea.
Și-atunci părinții se întreabă care dintre variante e mai bună: Legea educației sau legea intimidării , așa cum îi place profei ?!