care e cea mai bună mâncare

By | 2013-06-07

Care-aţi păţit-o să rămâneţi în vârful muntelui rupţi în două de foame şi să mâncaţi ce găsiţi pe fundul rucsacului, un borcan de gem combinat cu o bucată de brânză de exemplu… Sau să vă prindă noaptea pe drum şi să ajungeţi într-un sat uitat de lume şi să vi se pună pe masă alături de câteva cepe nişte cartofi reci şi sleiţi, prăjiţi în untură în urmă cu 2 zile,  iar mâncarea asta  să vi se pară mană cerească?

 

Dar care-aţi păţit-o să lungiţi drumul ca să rezolvaţi mai multe treburi şi să fiţi iar rupţi de foame în timp ce vă ia de nas un miros de… şaorma. Şi să fie şi câţiva înfulecăi în faţa şaormeriei şi să vă explodeze o arteziană de scuipat în gură de-atâta poftă şi foame. Iar pe meniul ălora să vedeţi cu stupoare că nu există mai multe mărimi de lipie, ca pentru oameni mai la “dietă”, aşa, ca mine. Toate şaormele  au aceeaşi măsură, nu-s ca hainele şi dacă vrei să fie mai mică renunţi la cartofi, la castraveţi, la… .

 

Să vedem la ce mai renunţ, pentru că sunt îmbrăcată cu a treia pereche de pantaloni care mai încape pe mine, dar ăştia încap cu chiu şi vai, cu urlete şi blesteme, supt burta, asfixiat buricul,  ieşit ochii din cap ca la melc, melc, codobelc care se cântă în gând, pentru că pe viu e foarte posibil să intre aer în abdomen şi să dispară nasturele principal al pantalonilor…

Dacă am spus că nu-mi cumpăr nimic până nu mă hotărăsc câte kile am?! Ce să fac ? Sufăr…  Mă uit la gramajul unei şaorme şi e clar că n-am unde să bag nici jumătate din ea, pentru că cele două părţi ale fermoarului de la pantaloni deja au introdus acţiune de divorţ şi aşteaptă momentul propice să facă poc. Mi-e frică şi să nu strănut să nu se rupă pantalonii-n… tur, darămite să basculez o şaormă! Umblu cu o mână de ace de siguranţă la mine, să mă “cos” la pantaloni în caz că, or prin faţă or prin spate.

Mă îndepărtez de şaormerie cu gândul că trebuie să trec mâine pe aici, dar îmbrăcată într-o fustă cu elastic, să mă pot umfla în burtă, nu cum sunt acum, strânsă de suflet….

În timp ce mă îndepărtez îmi pică din mână monedele de 50 de bani cu care mă jucam . Primul gând e să mă aplec, dar nu prea îmi vine când îmi aduc aminte de Mixu cum i-au crăpat pantalonii la munte, lângă pista de ski şi râdeam de hăhăia tot muntele la unison cu mine şi cu un cor de ecouri pe fundal, iar ăsta era supărat foc, pentru că era singura persoană care stătea în pulover şi cu geaca prinsă pe mijloc să-i acopere fundul, pe un ger de pocneau pietrele, alături de o nebună care râdea de tăietura de bardă din dosul lui.

Al doilea gând e:Dă-i încolo de bani, că nici n-am cu ce să acopăr fundul dacă-mi crapă nădragii, acum e vară, ce să pun? Şerveţele?!.

De foame, mi se face dor de mamaie, care e un antitalent în materie de bucătărie, dar week-endu-ul trecut s-a întrecut pe sine şi  a făcut nişte gogoşi cu brânză apetisante şi cum mi-era iar foame, m-am dus să mă schimb într-o salopetă să pot introduce multe gogoşi, iar după primele îmbucături a început să se scurgă o zeamă din mijloc de unde era brânza, cu gust de spălătură de vase, şi mă gândeam ce-o fi pus Doamne înăuntru de are un gust aşa infect cu zeamă d-asta? Dar m-am gândit că indiferent ce o fi pus, au ieşit microbii la prăjit şi dacă tot aveam salopeta pe mine, am mâncat. Am mai băgat şi-o farfurie de cireşe şi mai pe seară au început toate să cânte Odă bucuriei pe maţele mele şi ce m-am bucurat!

Ce face foamea din om!… Trebuie neapărat să mănânc ceva, să fiu cu burta plină, pentru că citesc “Jocurile Foamei” să pot povesti în clubul de lectură al Roxanei la sfârşitul lunii cum mi s-a părut romanul, şi aseară, după primele 30 de pagini îmi era o milă de înfometaţii ăia de-am topit un raft de frigider.

V-am lămurit care-i cea mai bună mâncare?

47 thoughts on “care e cea mai bună mâncare

  1. Roxx

    Cea mai buna mancare e aia nesanatoasa, cu sute de calorii alaturi de un desert cu si mai multe calorii. Ca sa te simti mai bine, sa stii ca si eu m-am ingrasat(iarna slaesc), dar macar imi vin hainele..inca 😀

    Reply
    1. mixy Post author

      Şaorma nu e chiar nesănătoasă, poţi să ceri mai puţini cartofi prăjiţi … .D

      Reply
      1. RMDudu

        Adica poti renunta de tot la cartofii prajiti si la maioneza. De fapt asa ar trebui sa se faca saorma. Baga varza, ceapa, castraveciori murati (dupa pH, conita, dupa pH…), ardei iute… Spune-i sa fie zgarcit cu ketchup-ul (daca nu poti renunta si la ala). Si vezi sa fie carnea bine facuta, dar nu uscata si/sau arsa.
        In ce priveste restul povestii – bestiala :))

        Reply
  2. Vienela

    Eu shaorma am mancat o singura data si am jurat ca nu mai pun gura pe asa ceva, cel putin nu daca o cumpar dintr-un loc in care angajatii au negru pe sub unghii.

    Reply
    1. mixy Post author

      Am dat şi eu şaorma înapoi când am văzut jeg, dar am o şaormerie curată, de suflet, unde-aş mânca până aş crăpa.

      Reply
  3. Silving

    Mai,eu stiu doar ca am citit postul tau inainte de micul dejun, asa ca acum inteleg exact si simpatizez cu senzatia ta de foame 😀

    Reply
  4. belgianca

    Mai, Mixy, nu vorbi de lucruri sfinte! :))))
    Eu ma chinui de o viata, ciclic, sa slabesc de la 66 la 62 sau un pic mai putin… Si eu slabesc, ele vbin inapoi. Pana la urma incep sa cred ca organismul meu vrea la 66, numai ca tra sa negociez cumva cu el sa nu le puna pe burta. Tocmai de aia am haine pentru ambele dimensiuni. :)))) E o justificare a existentei dulapului meu.
    Iar saorma o mananc intotdeauna fara cartofi si fara sos, de se uita arabii ciudat la mine, ca prietenii s-au obisnuit deja cu nebuna!

    Reply
    1. mixy Post author

      Da, dar eu am un singur dulap!! O astfel de fluctuaţie înseamnă 2 dulapuri !…

      Reply
    2. Cetin

      care nebuna … care arabi… care mirare… cu admiratie.. iti zic eu..
      cand eram la turci si le ceream shaorma le ziceam “nene… fa-mi-o locala nu europeana”
      cartofii (daca vroiam) si sosurile le luam separat 😉
      radeau si ei .. “bravo frate! esti de-al nostru.. stii sa mananci!”
      nu stiu ce si cum ai invatat asta da tine-o tot asa…

      Reply
  5. kekee

    Mâncare bună…
    Mămăligă cu gem … atât ne rămăsese într-o vară pe munte, şi am zis că şi dacă murim , noi tot mai stăm o zi.
    Aşa că am luat ultimele chestii care le mai aveam şi le-am mixat.

    Reply
    1. mixy Post author

      D focul muntelui aş mânca şi scoarţă de cruşin. Hopa, pardon! Ăsta are acţiune laxativă…
      Cu gemul înţeleg să rămâi, dar mămăligă?! Eraţi la pescuit?

      Reply
  6. Cetin

    … heheheee.. esti pe teritoriul meu la shaorme… 🙂
    Hai sa iti zic eu cum se face o shaorma…
    se ia o lipie medie, sau chiar mica…
    se taie carnea de vita fff..ffff dar ffff subtire… si se pune in ea (100-150 g)
    se arunca cat colo pe geam cartofii prajiti (daca vrei.. ii mananci separat)..
    se adauga rosii taiate marunt, patrunjel (tot maruntit)… + iutealaaaa (chilli uscat si taiat marunt)+ 2-3 fire de ceapa (fff putin presarat asaa.. de aroma)
    se impatureste strans, sa nu se rasfire…
    se pune la toaster .. 20-30 secunde..
    se face un sos separat pe baza de IAURT gros!! (nu maioneza) cu castraveti si usturoi.
    dupa fiecare imbucatura.. mai adugi sos peste cu lingurita…
    se serveste cu o cana mare ayran (3/4 iaurt + 1/4 apa minerala!!+ sare+ menta), nu de alta da sa ii ia iuteala sa n-ai probleme (nici la intrare, nici la iesire 😉 )
    NOTA BENE: NU SE PUN NICIODATA INAUNTRU:
    – maioneza
    – castraveti murati
    – varza
    – cartofi (se poate adauga in schimb un pic de dovlecel si/sau vanata – ambele la gratar, nu prajite – taiate rondele subtiri).

    POFTA BUNA!!! (afiyet olsun!) 😀

    Reply
    1. mixy Post author

      Aoleu, leşin! Noi am mai făcut cu pui şi cu… tot ce nu e voie 😀
      Cum faci carnea de vită?

      Reply
      1. Cetin

        hmm.. vrei sa iti faci acasa???
        iti dau reteta mea la umplutura de carne. (nu am aparat de shaormerie asa ca m-am descurcat cu asta)… pt 4 persoane.
        se ia carne de vita (500 g din pulpa merge).. si se taie bucatele (aprox 2cm x 1.5 cm)
        se toaca ceapa (o ceapa medie) marunt, se trage la tigaie in ulei (cam 50ml ulei).
        se aduga carnea si se trage la tigaie.. apoi se adauga 2 rosii taiate marunt si se trage la tigaie pana le iese apa…
        se adauga ardei taiat felii subtiri.. se lasa putin .. se adauga sare+piper
        se adauga apa fiarta!!! (cam o cana + jumate .. max 2 ) si se lasa la foc mic pana se inmoaie carnea..

        Inca o data.. pofta mare!!

        NB: atentie sa nu pui sos de la carne in shaorma ca se inmoaie pita si se rupe.. poti sa adaogi cu lingurita… aia de pui si sosul de iaurt 😀 sau faci ca mine.. pui sosurile in cate un bol mic si inmoi shaorma direct in ea 🙂

        Reply
        1. Michisor

          Multumesc frumos pentru reteta. O fur si o fac si eu acasa. Din fericire am o saormerie adevarata langa serviciu (exact cum ai descris tu, cu ayran cu tot) dar prefer sa fac si acasa. Ce nu am gasit eu e lipia. Nu gasesc din aia subtire de tot. Ce are numele asta seamana mai mult cu o chestie pentru hamburger. Si tot le-am explicat (in franceza) ce vreau si nu au nici la Auchan, nici la Cora, nici la Cactus .. niciunde. Asa ca, pentru acasa, voi manaca la farfurie, cu paine, ce sa fac! Apropo’s : saorma clasica este fff sanatoasa, mai sanatoasa decat gratarul fiindca la gratar grasimea cade pe sursa de caldura si afuma carnea (devenind toxica). Tocmai sunt in cautare de gratar si am vazut ca exista gratare cu “cuisson verticale barbecue” (dar “consuma” mai mult carbune). Miam miam miam!

          Reply
          1. Cetin

            Cere “lipie libaneza” khubz arabi
            apa , faina, sare…
            aluat mediu – spre tare…
            pus intr-o tava hartie de copt, intinzi o turta cat vrei tu de groasa si o bagi la cuptor preincalzit 170 de grade. PAM-PAM!!!

            daca o faci cu paine, scoate-i miezul paini.. ramane numai coaja ..si in plus se aseaza mai bine umplutura inauntru..

          2. Cetin

            cu plecere!
            toate astea le-am invatat dupa ce un prieten turc mi-a zis asa:
            “ba voi romanii (da! eu sunt Roman, sic!) aveti de toate in curte.. si tot mancati prost! Carnea o bagati in cuptor si gata! Va bateti joc de voi! Cand aveti toate legumele si ierburile din lume!! Orice condiment exista in lume poti sa il pui in gradina sau intr-un ghiveci si prinde.. aveti pamantul ff bun!!! La tara ce am mai vazut cate ceva interesant… in rest…varza! Esti ce mananci! Si va mai plangeti de inima si altele!!!”

  7. silavaracald

    Dacă aş fi sadică, ţi-aş recomanda oricare dintre romanele lui Vlad Muşatescu. E o crăpelniă generală acolo, toată lumea mănâncă, toţi îs supraponderali. Savuros de-a dreptul! 😀

    Reply
    1. mixy Post author

      Noroc că nu eşti sadică! :)) Am citit unul dintre ele şi luasem ceva proporţii, acum n-am curaj :))

      Reply
  8. Vera

    1. Pentru mine, cea mai buna mancare are obligatoriu carne rumenita (exclus porc, exclus dubiosenii din ape). Imi plac si mancarurile cu sos de smantana, cu usturoi, cu ceapa. Prajiturile trebuie sa fie “albe”, singura exceptie o face negresa cu sos cleios si inghetata (brownie de la Pizza Hut, de exemplu). As manca zilnic supa crema de legume cu crutoane.
    2. Sunt colega de suferinta cu Mixu. Intr-o escapada romantica la munte, pe drum spre Susai, mi-a cedat fermoarul la geaca si a trebuit sa ma incing la mijloc cu fularul. A fost naspa tare, a fost frig, desteptul de barbata-miu radea si/sau imi facea morala ca vin cu cacaturi de haine pe munte…
    3. Din motive de sunci, am renuntat la pantaloni, port numai fuste pe elastic sau rochii. Ma cracesc nitel in parc, cand o pune pe fii-mea sa misune pe jos, dar am grija sa port mereu budigai onorabili :))

    Reply
    1. mixy Post author

      Trebuie sa-l pun pe-asta sa-si ia niste budigai onorabili, ca-n fusta nu poate sa umble 😀
      Prajitura alba, mah?

      Reply
      1. Vera

        Adica orice cu crema de vanilie, de lamaie, cu fructe etc. Nu-mi plac prajiturile cu ciocolata. Stiu, sunt contra firii muieresti! =))

        Reply
        1. mixy Post author

          E drept că eşti a 2-a persoană pe care o aud de-a lungul vieţii mele să aibă o astfel de anomalie anti-ciocolată 😀

          Reply
          1. shori

            nu stiu daca eu sunt cealalta (nu-mi aduc aminte daca ti-am spus vreodata), dar daca nu atunci sunt a treia 😀

  9. Cuvânta

    cea mai buna mancare e aia dupa ce te lasi de fumat 😀
    eu am slabit 1 kil jumate mai mult decat speram si am pus inapoi juma de kil mancand ca sparta. cantarul trage, eu ma bucur :)))

    Reply
  10. laura M

    bine mai,Mixy pai tu vorbesti de mancare din asta vinerea cand eu tin post?deja sunt in transa.daca nu as avea si altceva de facut as manca non-stop.din cauza asta m-am facut cat muntele. 🙁 am noroc ca eu nu am astfel de shaormerii ca la voi,desi eu mananc numai kebap care este ffffffffffffoarte bun.reteta este aproape ca a lui Cetin.astia nu au deloc cartofi prajiti,castraveti murati,maioneza,kechup si altele.painea este crocanta,nu ca la Mc.iar sosul de iaurt nu mai vorbesc delicios.aaaa si mai au ceva care imi place si anume kebap vegetal cu legume la gratar (ardei,vinete,dovlecei)e tare bun,iti pot pune branza telemea de oaie,salata verde,morcov ras,varza rosie,ceapa,rosii mmmmhmm gata ca nu mai pot 🙂

    Reply
    1. mixy Post author

      Dacă n-ai spus nimic despre postul tău de vinerea? Că poate mă abţineam… 😀
      În orice caz kebapul ăla vegetal sună aproape bine, în afară de vinete, care nu-mi plac decât salată

      Reply
  11. Roxana

    Pentru mine e mai bine să nu mă gândesc ce mâncare îmi place. Încerc să trec la dietă, pentru că am aceiaşi experienţă cu pantalonii 🙂 Pe de altă parte citesc Jocurile Foamei – este greu să uiţi de mâncare când acolo se vorbeşte numai despre măncarea pentru subzistenţă sau despre opulenţa mâncării (pentru cei avuţi). Atâtea descrieri de mâncăruri n-am mai citit cred, niciodată, în altă carte decât cea de bucate. Dar îmi place cartea. Cel puţin este antrenantă, se citeşte uşor şi repede. Exact ceea ce trebuia, după ce am citit ceva complicat cum a fost Pendulul lui Foucault. Mersi de trimitere.

    Idee bună a lui Cetin – cu reţeta de şaorma. Pare să fie ceva gustos şi relativ mai sănătos decât alte şaorme. Eu nu mănânc în oraş, decât foarte rar şi extrem de rar am mâncat şaorma.

    Reply
    1. mixy Post author

      N-ai de ce, poate se înghesuie să mai citească şi altcineva cu noi, cartea e bună. Şi vreau să văd şi filmul 😉

      Reply
      1. Roxana

        După ce termin cartea voi vedea cu siguranţă şi filmul – pentru ca să fac o comparaţie. Mi-ar place “să se-nghesuie” la citit, cum ziceai 🙂

        Reply
  12. Toma Dumitru

    Cea mai bună mâncare e aia mâncată la foame maximă! indiferent cine e bucătarul şi ce reprezintă respectiva mâncare!:))))))))))

    Reply
    1. mixy Post author

      Exact asta voiam să subliniez şi eu ! Ce masterchef şi alte fiţe? Foamea e cel mai bun bucătar 😀

      Reply
  13. blo

    m-ati omorat! am inceput sa citesc postul asta si mi-am dat seama ca de fapt n-am mancat cum trebuie astazi. nici dimineata, nici la pranz, iar de seara nu mancasem deloc!

    am aruncat laptopul, am fugit la frigider, dar n-aveam legume, ca azi am uitat sa cumparam. cum carne nu prea mananc, iar cand mananc nu-mi pica bine, am aruncat intr-o oala cu apa fierbinte niste “urechiuse” (paste italienesti rotunde), am tropait pe langa ele vreo 12-13 min, am aruncat intr-o tigaie niste ierburi pentru pasta primavera, le-am fiert, le-am stropit cu ulei de masline si le-am amestecat cu pastele.
    abia cand am terminat de mancat am avut curaj sa citesc si restul postului :))

    P.S. Cetin, prietene, m-ai terminat cu reteta ta. acum mi se invart in cap numai shaorme :))

    Reply
    1. Cetin

      Blo.. tot ce vreau de la cei din jurul meu e sa nu mai aud de ex la “shaormarie” expresia cu “detoate”… suntem atat de diferiti!!! ne dorim, luptam pentru dreptul de a fi diferiti!!
      cum dracului se face ca DE LENE,LIPSA DE INTERES, LIPSA DE MINIMA EDUCATIE CULINARA.. ne inregimentam in randul dobitocilor care arunca un “cu detoate” in zeflemea .. si continua sa vb la tel, sau cu prietena/ prietenul..
      Suntem atat de idioti ca nu ne dam seama ca asta ar trebuii sa fie prima noastra preocupare.. ce mancam, de unde provine, cum le combin, cum e gatit… 50% din sanatatea noastra se datoreaza a cea ce mancam..
      offf.. iar am luat foc… hai ca ma duc sa imi fac niste ghiudem cu oua prajite, rosii, ardei si branza langa.. si un ceai turcesc negru … sa alunece pe gat…
      Si uite asa imi trece de suparare! (ma rog.. d-aia am aproape nouajdekile)… :))))))))))))
      PS: dar ies cu bicicleta.. aproape in fiecare zi.. hihihih … sa mi se mai taie din “pacatele culinare”. 😀

      Reply
    1. mixy Post author

      Dacă nu-i nimic suspect la ea, e mâncare perfectă… 😉

      Reply
  14. Hapi

    Oh, cea mai buna mancare e aia pe care-o mananci cand ti-e foame tare de tot!
    Atunci un covrig cu sana imi pare mana cereasca :)))

    Reply
    1. mixy Post author

      De câte ori n-am cumpărat combinaţia asta, mai ales la drum lung! :))

      Reply
  15. mihaela pojogu

    Cate ponturi de la Cetin 🙂

    Cat despre mancare buna.. e aia pe care o ai sau ti-o permiti si foamea te face sa treci peste mofturi:)

    Reply
    1. Cetin

      reteta mea.. refacuta cu piept de pui..(vita e ceva mai scumpa) face maxim 30 ron pt 4 portii..
      crede-ma.. si o omleta cu niste branza ramasa si un pic de marar merge.. ideea e sa le combini astfel incat:
      1. sa placa ochiului.. .minim 3 culori in farfurie..
      2. sa miroasa bine.. minim 3 mirosuri…marar+branza+minim 1 alt condiment (cimbru..etc.. ce iti place)
      3. sa aiba gust.. minim 3 arome… sarat de la branza.. s.a.m.d.. cu celelalte..
      eeee?!?.. parca banala omleta capata aere de vedeta…(cu rima..sic!!)

      Reply
  16. blo

    nu stiu altii cum sunt, dar la mine daca mancarea nu arata estetic, nu mananc cu placere. si neaparat trebuie sa aiba ceva legume!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.