‘mpresii de vanghelion

By | 2014-01-04

Am o prietenă foarte dragă – poate ultima dintre prietenele drage dacă e să mă iau după mesajele anemic spre inexistente  de sărbători, pentru că atât am râs de stilul mesajelor “fie ca” încât acum nu mă mai bagă nimeni în seamă, de frică să nu spun că nu e în regulă să folosești stereotipuri, ci e mai bine să fii unic.

Deci, revenind: am o prietenă foarte dragă, care atunci când a auzit că merg pentru prima dată la Vanghelion, a spus că abia așteaptă să audă de la mine reacții la cald. Știam că n-am chef să scriu de sărbători și n-o să-i satisfac plăcerea, dar ca să distrag atenția de la durerile mele, alea importante, am zis să scriu totuși.  Ești pe fază, prietena mea? I-auzi aici :

Va să zică de vreo 11 ani tot îi aud pe alții că “mamă, ce mișto a fost, ce ne-am distrat!”  iar eu mă distrez oriunde altundeva spre deloc de revelioane.  Acum am mers și eu, să văd ce e așa fantastic.
Ce să spun? Organizare desăvârşită, peste 7.000 de oameni la mese, mese de vreo 24 de persoane parcă. Motiv pentru care organizarea a considerat că spaţiul dintre scaune trebuie restrâns până la minim spre deloc, aşadar dacă te aşezai în capătul mesei, ridicai în picioare rândul tău şi rândul  aşezat la masa din spate, cam la modul ăsta:

mese si scaune

Ca să nu mai spun că am avut surpriza de a ne vedea despărțiți (ca familie) 2 la o masă și 3 la altă masă. Probabil ăștia așa au pomenit, că de exemplu dacă mă duc la un spectacol și cumpăr 10 bilete, mi se dau biletele pe vreo 5 rânduri diferite, sau dacă aș cumpăra la un meci, mi s-ar da în vreo 5 peluze diferite!

În fine, când am văzut că trebuie să o iau printre rânduri şi să şterg  sau să dărâm toate gecile și gențile dintre scaune ca să ajung la loc, mi-a venit rău. Ca să fie treaba treabă, nenea responsabil cu organizarea halelii pe rândul meu mi-a cerut biletele şi a trebuit să ridic toate doamnele aranjate ca nişte păuni de pe rândul meu ca să trec să ajung pe culoar şi să îi dau biletele să le verifice. Nenea a zis că e ok şi am trecut înapoi pe rând până în capăt, cerându-mi o poală de scuze doamnelor curcan, pardon păun, că le-am ridicat iar în picioare. Una din curcanii-păuni a zis “aşa ai de gând să te fâţâi toată noaptea??”

Am murmurat scuze zâmbind, până la urmă nu era vina mea că aşa erau aşezate mesele, dar nici vina lui Vanghelie, pe care îl drăcuiau unii că n-au loc să ajungă la locul lor. Hai să fim seriosşi, nu mi-e drag Vanghelie, dar nu cred că a venit ăla şi a aşezat scaunele aşa înghesuit, cum nu cred că a dat dispoziţii să se aşeze mesele în aşa fel încât să nu mai poată să iasă nimeni dintre rânduri pe perioada Vanghelionului!

Se vede treaba că eram singura care gândeam așa, şi ca să nu isc polemici între adepţii vanghelişti (ăştia sunt mai ales de-ăia reabilitaţi) sau cei care nu-l halesc (pe motive de gramatică în primul rând), am tăcut din gură. Nu era treaba mea la trecerea dintre ani să intru în polemici vangheliste.

Şi cum împărțeam buchetul meu de băuturi aşezat pe masă (o șampanie, 2 sticle vin, 2 l apă minerală, o fanta și o cola la câte un litru )cu un un puşti de vreo 6 ani, i-am lăsat lui sticlele de suc, presupunând că mă pot descurca cu şpriţurile de vin+apă minerală. Acestea fiind zise am mâncat jumătate din platoul de aperitive – cel pe care îl cunoşteam cu denumiri româneşti – şi am plecat să dansez.

Pentru că de fapt asta îmi doream: spectacol de muzică și dans.

Când am trecut pe lângă doamnele curcan- păun le-am cerut iar scuze zâmbind pentru că le deranjăm, ele au înghiţit nervos dumicaţii de parcă ar fi vrut să-şi fărâme protezele din gură şi am plecat în ringul de dans.

În ring, 90% din participanţi se bâţâiau anemic de pe un picior pe altul doar ca să se vadă în centru, iar restul de 10% inventau paşi de dans. Am ales un soi de dans struţo-cămilă în care noi cântam şi dansam în acelaşi timp. După noi s-au luat şi alţii. Bună treabă!

După vreo 6-7 dansuri d-astea cântate, ne-am întors la masă, unde mi-am cerut scuze doamnelor curcan-păun că le deranjăm și când am ajuns în dreptul scaunelor noastre am observat cu stupoare că jumate din vinul de pe masă nu mai era!!!

Serios?!

Cineva a spus că o sticlă s-a spart. Lipseau încă două. Mama mi-a șoptit în gura mare (din cauza gălăgiei) că a auzit că lumea șutește la vanghelioane. Pe bune? Nu-i nici 10 noaptea, ce dracu!

Am pus un puști din cei care serveau să desfacă o sticlă de vin , ăla s-a executat după vreo 10 minute (când a reușit să treacă printre rânduri), și am băut un șpriț pe nerăsuflate aproape.

După care mi-a venit rău, că nu-s obișnuită cu acte d-astea…. Dramatice.

Acestea fiind zise, mă pregăteam aproape deeee…culcare. E drept că familia era împărțită în două, dar e tot atât de drept că nu puteam vobi cu persoana de lângă noi decât dacă țipam ca măgarii, ca să ne facem înțeleși. Nu mai puteam să beau atât de repede după ultimul pahar, așa că am decis să-mi adun femeile din gașcă și să facem un pipilică (auzisem că durează 2 ore statul la coada toaletei pentru ușurat și calculam că poate reușim să facem treaba asta până în focul de artificii).

Am mers, mi-am atras privirile dezaprobatoare ale doamnelor  curcan-păun , care acum se uitau atent la monitoarele de margine, ca să vadă ce se întâmplă pe scenă și-am reușit să intru în toaletă după un sfert de oră! Cică anul ăsta au fost amenajate 3 toalete pentru femei, nu ca în anii trecuți, numai una.

Nu ne-am mai întors la masă, am mai dansat o idee în fața scenei.

Când ne-am întors, nu le-am mai cerut scuze doamnelor curcan-păun pentru că se încruntau înfiorător, aşa că le-am dat dracu. Cu grație.

Minunată senzaţie!

De pe masă dispăruse șampania și deja începeam să mă uit suspect la puștiul din fața mea. Ăsta, părea copil cuminte. Mi se părea cam suspect să pilească pe sub masă de la vârsta asta. Curioasă, am ridicat faţa de masă  şi am văzut următoarele chestii:

bagaje

Apoi am observat că de-a lungul dedesubtului mesei nu erau numai genți, ci şi sacoșe, pungi d-astea mari de cadouri, iar de pe masă dispăreau înfiorător chestii. Am presupus că trompetele de hârtie sunt în buznuarele puştiului, dar nu înţelegeam de ce pâinea mea făcuse paşi dincolo de poşeta doamnei din dreapta mea? Mă gândeam eu că trebuie să încep anul la dietă, dar chiar aşa?!

painea mea

A văzut şi mama şi a început să vocifereze că nu-i normal, ce dracu’, suntem la MAREA ŞUTEALĂ? Nu ştiu ce e auzit sau a înţeles doamna flămândă, că şi-a luat poşeta şi a făcut paşi. Intenţionat, mi-am pus pâinea lângă farfuria mea.

După o oră, când mi-am adus aminte de pâine, era iar de partea cealaltă a poşetei lu’ doamna. Am dat-o dracu’ şi pe-asta.

Trecem peste haosul de la 12 noaptea, când am ciocnit cu vin pentru că şampania mea nu era, iar pe cele ale celorlaţi membri ai familiei „le-au luat vecinii şi au plecat afară, la artificii”

A venit în sfârşit marele Paul Anka. Tot respectul pentru cariera acestui om, dar mai ales pentru vârsta la care cântă. Dar mai ales pentru ora la care poate să cânte! Dar mai ales pentru faptul că nu ia pauză!! Am ascultat „Smells like teen spirit” al lui Nirvana pe o tonalitate jazz sau blues, nu ştiu sigur, sunt o ignorantă moartă de somn la ora aia.

Şi după ce mi-a trecut os prin os de atâta respect, pe la 1:30 noaptea am cedat nervos şi am plecat acasă.

În speranţa că i-am explicat prietenei mele cum a fost la Vanghelion, nu pot decât să-i dau dracu’ din suflet pe toţi participanţii morali de la MAREA ŞUTEALĂ, indiferent unde are loc ea.

 

 

0 thoughts on “‘mpresii de vanghelion

 1. B

  Ai fost prea zen… Oare la spartul petrecerii mai erau farfuriile si tacamurile, sau le-or fi luat si p-alea la pachet?

  Reply
  1. mixy Post author

   Auzisem pe cineva că pe la 4-5 dimineata se strâng tacâmurile, altfel dispar.

   Reply
   1. B

    Cica sa ramana si ei cu o amintire… Nu m-as fi gandit ca e un loc in care se merge “la cules”.

    Reply
    1. mixy Post author

     Mi-e silă. Mi-e silă mai ales când îi aud dându-i dracu’ pe-ăia de la putere, probabil de oftică pentru că ăia pot fura mult, iar ei se mulţumesc cu pahare şi sticle de vin.

     Reply
 2. Badea Bianca

  O parte din cunoscutii mei au fost in ultimii doi ani la Vanghelion si ziceau ca s-au simtit bine. Ce-i drept, au stat la masa de 10 persoane :))

  Reply
  1. mixy Post author

   N-am văzut mese de 10. Poate chiuleau restul până la 24 şi nu ţi-au spus ei ! 😛

   Reply
 3. manuela

  daca astea sunt impresiile tale, nici nu vreau sa stiu ce gandeste “aripa tanara” a familiei…

  Reply
  1. mixy Post author

   Aripa tânără s-a plictisit exagerat de repede. Şi-ar fi luat zborul după vreo oră, ce vrei ? Tinereţea… 😀

   Reply
  1. mixy Post author

   Eram după nişte zile de concediu, deci da, am reuşit să stau destul de calmă.

   Reply
 4. mihaela

  Genial, tot nu stiam unde fac revelionul viitor, m-as deplasa la Bucuresti numai asa sa le fac viata frumoasa celor cu care impart masa 😀

  Reply
 5. Roxana

  Eu n-am fost la Vanghelion, dar de fiecare dată când am fost la restaurant mi s-a părut o risipă de bani şi mi-a părut rău c-am plecat de-acasă. Ai scris, ca de obicei, amuzant despre o situaţie nu tocmai ideală 🙂 Ai fost de-a dreptul zen. Eu cred că nu reuşeam să rezist nici până la 12. Mă bucur de decizia pe care am luat-o încă de anul trecut, să petrec sărbătorile acasă, fără tam-tam şi fast, cu prieteni buni şi făcând o mică plimbare până în oraş. Deşi anul ăsta a fost ceaţă deasă, focurile de artificii nu s-au văzut, centrul era plin de oameni care aveau fel şi fel de nebunii pocnitoare. Fumul s-a aşternut dens şi sufocant peste noi, că nu avea unde să se ridice de ceaţă… Aşa că după ce-am închinat o cupă de sampanie, am constatat că poţi să te simţi ca-ntr-un teatru de război cu atâta gălăgie, nebunie şi lipsă de orizont, m-am gândit la singurele versuri pe care le ştiam despre ceaţă din Surâsul Hiroşimei a poetului Eugen Jebeleanu (“Ce ceaţă deasă, vai ce ceaţă deasă/ Nu mai cunoaştem drumul către casă) chiar dacă tragismul situaţiei din poezie era înlocuit cu o parodie ciudată, extrem de sonoră şi obositoare. M-am bucurat că nu sufăr de astm, dar chiar şi aşa, n-a fost plăcut să stăm respirând greu (precum Darth Vader… ) – aşa că ne-am întors rapid acasă, simţindu-ne bine că am făcut mişcare, alături de prieteni buni, cu care ne-am petrecut restul nopţii.

  Reply
 6. Andreia

  Deci tot mai bine in fata tv-ului urmarind spectacolul de cabaret de la francezi. Nu-mi fura nimeni nimic si pot sta in pijamale lejer.

  Reply
  1. mixy Post author

   Parcă te văitai că-ţi spune fantoma lui Nae Lăzărescu “La mulţi ani” la televizor! =))

   Reply
   1. Andreia

    Aia a fost a doua zi, ca posturile noastre tv difuzeaza 7 zile programul de revelion sa-l invatam pe de rost.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.