nota de plata

By | 2014-09-17

Dacă nu se împiedica de tabla aia cu meniul zilei din fața restaurantului, uita că îi e foame. Așa…. mai bine că s-a împiedicat!

Pe tablă erau trecute cu creta câteva sortimente de mâncare cu prețul în dreptul lor. Bătrânul s-a bucurat zicându-și:

– Ia uite, domnule, cum s-au schimbat vremurile! Am ajuns să-mi permit să mănânc în oraș, ca-n tinerețe! 6 lei o ciorbă?? Pomană! E curat, e îmbietor, nu figuri d-alea de 2 milioane sticla de șampanie de-ți lași ițarii amanet să aduci o treime de pensie ca să o plătești!

Stând așa, flămând în fața tablei, în plin miez al capitalei și cu ochii în “poftă bună!” scris artistic la finalul meniului, o chelneriță îl acostează:

– Cu ce vă servesc?

Bătrânul cere momentan o ciorbă. Ah, și  o apă plată dacă se poate.

Anii tinereții se revarsă în fragmente de amintiri derulând imagini în ochii bătrânului în timp ce-și răsucește colțul mustății.

Savurează ciorba sorbind îndelung.

O căldură binefăcătoare îi învăluie stomacul, inima, sufletul.

Vede doi tineri consternați de nota lor de plată, bătrânul se indispune și cere și el la rândul lui nota de plată.

Care vine:

6 lei ciorba, 2 lei ardei iuți, 3 lei smântână, 2 lei pâine, 4 lei apa.

Bătrânul lăsă 20 de lei în loc de 17 și ieși din local felicitându-se că nu a cerut și felul 2 sau 3.

 

0 thoughts on “nota de plata

  1. michelle

   Eu stiu pe cineva care mi-a povestit ca I-a pus si taxa asta de spui tu….numai ca in loc de “folosit WC – 1 leu” I-a trecut “produse de peste – 1 leu”….s-o fi gandit ca si-a depus omul icrele

   Reply
   1. mixy Post author

    :))))) şi-a depus icrele?!
    Am auyit şi eu de taxa asta, ascunsă. Nu chiar pe post de icre.

    Reply
 1. ady

  Nasol. Eu am patit-o si mai naspa. Am precizat ca nu vreau paine (nu mananc la supe/ciorbe) si nici ardei iuti (nu mananc deloc). Mi le-au adus, nici nu le-am atins. Mi le-au trecut pe nota de plata. N-am facut tapaj dar n-am lasat bacsis si n-am mai mancat acolo. Eram in concediu.

  Reply
  1. arakelian

   eu spun. Daca tacem, vor continua sa faca asta (deseori e nesimtirea chelnerilor, ca sa mai ciupeasca cate ceva). Si evident ca nu las baccis si nu mai calc acolo.

   Reply
 2. Ana Naghi

  Din pacate, e purul adevar. O sa ajungem sa comandam doar apa, de mancat, mancam altadata sau acasa…

  Reply
  1. mixy Post author

   Sau folosim doar apă de ploaie… ieftin. Doar taxa de colectare eventual.

   Reply
 3. AMM

  Lucrand in ”domeniul ospitalitatii” si stiind cam ce apucaturi au ospatarii (uneori vinovatii sunt ”managerii” ) nu va pot spune decat ca…treaba este simpla…Atunci cand ii transmiti comanda ospatarului se precizeaza clar si de la bun inceput ”- Fara ardei,smantana,paine” sau ”Cu x dar fara y si/sau z” Daca apare ceva in plus pe nota de plata,fara ca eu sa fi comandat acel sau aceea ,,ceva” este la fel de simplu…nu platesc si punct( dar fara sa ma ating de ele).Daca apare in meniu ca ”smantanta,ardei,paine etc = x lei.” iar eu nu am consultat meniul ca sa vad ca si alea au un pret le platesc ….In cazul de fata : 6 lei ciorba..(.+ardei+etc…) Intrebati inainte daca ”auxiliarele” sunt incluse sau nu in acel pret iar daca vi le aduc( asa de capul lor) si nu le consumati nu le platiti!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.