recipiente reciclate

By | 2014-09-18

În mod normal, pentru a transporta o mâncărică, o măslină, o dudă, folosim recipiente speciale, de la castronele fițoase căpăcoase până la castroane ieftine de plastic, repede împuțibile.  În mod și mai normal, gospodinele care au pornit la gospodărit încă din epoca de aur, spală orice seamănă cu un recipient, pentru a le refolosi: o cutie de iaurt sau de înghețată, de margarină sau, regina cutiilor: găletușa de iaurt/smântână. Aia se refolosește aproape cu aceeași regularitate cu care scoți apă din puț.

De pildă…

Maică-mea e una din gospodinele care practică treaba asta atunci când dă cuiva ceva. Zice ea că decât să-și piardă castroanele, mai bine dă mâncare în cutii spălate. Așa că de câte ori văd cutii suspecte în plus în frigider, e clar că alea pleacă pline de icre, salata beof, de vinete, etc.

Numai că…

Ajunge zilele trecute la mamaie cu o cutie de 900 grame plină de salata de beof. Lui mamaie nu-i ajunge gramajul ăsta decât maaaaxim 2 zile, cu condiția ca una dintre zile să fie post deci să nu poată mânca salată.

Îi spune că i-a adus, mamaie se bucură și își freacă mâinile mulțumită de festinul ce-o așteaptă, se iau cu vorbă, cu una-alta prin casă și mamaie își aduce aminte de salată. Șontâncăie vreun sfert de oră până reușește să meargă 6 pași până la frigider, scoate cutia și de acolo țipă, că dacă de mers nu mai merge, gură are cât hăul:

– Făi, fată, hăi! În salata de beof a apărut  margarină.

Fi-sa duce mâna la gură uimită, ca alea de-și acoperă lipsa dinților:

– Aoleo, să vezi că am încurcat cutiile de acasă!

– Aha, zice mamaie. Și-acum ce dracu o să fac io cu un kil de margarină?!?!

 

Mai nou, am văzut că reciclează și cutiile de la mici, cică stau prăjiturile bine întinse pe ele.

Voi, dragilor, ce reciclați?

 

16 thoughts on “recipiente reciclate

  1. dush

    hartia de copt. cand am o tona de coca de biscuiti mi-i lene sa inlocuiesc hartia de fiecare data, asa ca o folosesc pana termin aluatul :))

    Reply
    1. ady

      asta fac si eu. 🙂 pai cand ma apuc eu de fursecarit/biscuitit de sarbatori pt toata familia (practic 3 familii: mama cu tata, fratelor si cumnata si respectiv subsemnata, fiecare cu casa personala), sa ia fiecare si acasa (mai da mama de impartit), sa mai duc si la colegi, cred ca as consuma minim o rola daca as schimba la fiecare tura coapta.
      caserole din alea de plastic subtire, in care cumperi masline, branza dulce/smantana vrac. le folosesc atunci cand dau altcuiva ceva mancare si nu vreau sa ma complic sa recuperez recipientul sau cand congelez cate 1-2 portii mancare gatita. (dupa acest experiment recipientul in cauza este spalat si apoi ajunge in sacosa de deseuri care trebuie duse la containerele cu chestii reciclabile).
      uneori, foarte rar, flacoane goale de medicamente; mai tin unele condimente.
      mai rarut, o sticla de apa de 0,5 l (cumpar rar apa, eu beau de la chiuveta), o folosesc la serviciu, imi aduc apa pe birou; mi-ar fi prea lene/as fi prea prinsa in dosare ca sa ma duc de fiecare data cand golesc o cana, un pahar. asa imi iau o sticla. 2-3/zi numa bine.
      cutii de mascapone sau alt soi de branza tartinabila (ma scuzati, margarina nu mai mananc). le mai foloseste mama cand ne da/trimite mancare si are nevoie de recipiente mici.
      odata la cateva luni, o sticla de splastic de apa de 2 l. din cand in cand trebuie sa fac niste analize care, ma scuzati, presupun colectarea propriei urine (urini, habar n-am care-i corect) pe 24 ore. doar n-o sa folosesc ligheanul pt rufe.
      borcanele/sticlele de sticla cu capac infiletabil. ele se golesc iarba si se umplu vara/toamana cu diverse conserve/compoturi/muraturi/dulceturi. ma indoiesc ca exista cineva care cumpara toate borcanele noi in fiecare toamna.

      Reply
  2. arakelian

    -borcane
    -cutii
    -cartoane de oua (decupam, etc)
    -cartoanele de la hartiile igienice
    -resturi vegetale -fac compost pe balcon
    -o fata de masa veche a devenit servete de bucatarie
    etc.

    Reply
  3. cami

    eu reciclez cutiile de crema de branza – mici, dreptunghiulare si foarte plate – stau bine in ele resturile de diverse ;)) ceapa taiata, maioneza, sos de usturoi sau alte putitabile in frigider. aaa si coaja de lamaie sta bine in alea, chiar daca in era moderna se practica mai rar

    Reply
      1. cami

        bag seama ca la voi e organizata bine treaba :)) sa cer sfaturi mamei tale :))

        Reply
  4. arakelian

    Adaug:
    -toate hainele vechi trec prin sectiunea: salvat nasturi si apoi ajung la carpe de spalat pe jos
    -o jucarie nasparlie de-a fetei (un plastic galben, subtire) e racleta la castronul de aluaturi
    -cutii de metal de la biscuiti -la stocat in bucatarie
    -lazi de lemn, cutii mari de metal: pe post de ghivece/containere de pamant si plante
    -resturile de branza/legume din frigider ajung vineri seara intr-o pizza delicioasa
    -cutii/cutiute de plastic -recipiente alimentare temporare
    -pungile de la cumparaturi re-utilizate
    -resturi de material rezistent (o bucata dintr-o fata de masa prea mare, un rest dintr-un material de pantalon etc) au devenit sacosa de cumparaturi trainica ce o utilizez zilnic
    -draperia ce sta sub canapea si nu am utilizat-o de 3 ani, tot sacose va deveni. Si mai ales, sacose ce vor fi cadouri!

    Reply
  5. blo

    hmm..
    -borcane, in care pun mai ales uleiul folosit, dupa care le arunc la gunoi. nu arunc niciodata uleiul la chiuveta (polueaza mai ceva ca soacra-mea)
    -galetuse de iaurt, in care pun mancarea la frigider, in loc sa o las in cratita
    -hartiile scrise pe o parte, devin hartii pentru desenat, facut liste de cumparaturi, etc..
    -bucati de material textil din care fac sacose, fete de perna, petice pentru jeansii pumpkinei, etc..
    -hartia de copt (pe care o schimb doar cand termin de copt enspe transe de fursecuri)
    -painea – o transform in crutoane
    -cutiile metalice de biscuiti, devin recipiente ideale pentru diverse. de la ace si papiote, pana la creioane colorate sau jucarii mici
    -buretii de la bucatarie sunt apoi retrogradati la spalat cada sau chiuveta din baie, apoi ultimul pas inainte de a-i arunca, e sa-i folosesc pentru a spala vasul de wc pe dinafara
    -pungile de plastic, dar asta s-a intamplat foarte rar in ultimii ani, pentru ca folosesc sacose din carpa pentru cumparaturi
    -periutele de dinti- cand le schimb cu unele noi, cu cele vechi frec rosturile faiantei si zona din jurul robinetilor

    🙂 deci maica-ta nu-i singura obsedata de reciclat, vezi?

    Reply
    1. mixy Post author

      mda
      Constat că toate reciclările pe care le enumeraţi voi le fac fără să mă gândesc că sunt chestii reciclate.

      Reply
  6. B

    Recuperez de la haine mai vechi diverse bucatele, nasturi, buzunare, dantele din care imi confectionez alte lucruri, borcanele si recipiente cu forme deosebite (le gasesc alte utilizari), ambalaje de la flori, cadouri, pungi de cadouri, cutii de plastic cu capac (le umplu cu marar, patrunjel, leustean si le bag in congelator), cutii de la pantofi (decorate cu diverse chestii se transforma in cutii de depozitare si le pot lasa la vedere prin casa), cutiile din tabla de la fursecuri, dropsuri (am una in geanta pe post de scrumiera – n-am reusit sa ma las), intr-ala tin ac, ata, nasturi si ace de siguranta… plus o multime de alte bazaconii care capata alta utilitate decat cea pentru care au fost create… am o obsesie sa colectionez miniaturi, gen cutiute, sticle, borcanele de pe la creme si parfumuri… Da’ p-alea le adun si atat, nu fac nimic cu ele.

    Reply
    1. mixy Post author

      Aruncă-le. Înţeleg să nu te laşi de fumat, dar să colecţionezi sticluţe nu-i ok 😛

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.