model de economisire

By | 2011-11-12

Sunt total împotriva creditelor. Şi da, orice om normal trebuie să fie în stare să economisească pentru a cumpăra. Aşa cum putem să ne îndatorăm ca să plătim îndoit înapoi, tot aşa putem să-i strângem şi să cumpărăm fără dobândă.

Ei, teoria e minunată, că de-aia-i zice teorie.
În practică însă, se întâmplă să strângi bani de frigider – că vezi că ăsta e pe ducă – şi să-i dai la operaţia unui membru al familiei apărută între timp, că e mai importantă, nu?! Şi cum în practică tronează efectul de domino, se strică şi frigiderul (eventual în toiul verii) şi iată credit!

Lăsând deoparte gândurile pesimiste, că ne strică feng-shui-ul, am creat un model de economisire practică, pentru că peste tot la rubrica „cum să faci bani” te învaţă să economiseşti, dar nimeni nu-ţi arată cum.

Să zicem că pentru o persoană dai în lei/lună aşa:
– 150 întreţinere (include apă, gaze), şi să n-aud comentarii, am zis o sumă, da?Te-ncadrezi!
– 50 energie electrică
– 50 telefon/telefoane

– 132 mâncare -în principiu cartofi şi pâine, laşi dracu salatele naturale că ieşim din grafic! Includem aici covrigul zilnic de la muncă, iar dacă simţi nevoia de-o bere, nasol, că scădem 3 kile de cartofi! Şi nu fumezi, că dăunează grav, bla-bla….
– 18 apă – adică cea mai ieftină. 3 bidoane apă de 10 litri X 6 lei, că n-ai probleme cu rinichii să bei 2 litri/zi, şi dacă totuşi te ofileşti poţi să bei şi izvorul ţevii de la chiuvetă că nu crăpi, nu ?

– 50 abonament ratb sau metrou, nu le folosi pe ambele pentru că mersul per pedes e benefic, da? Şi nu faci naveta cu maxi taxi, la asta trebuie să te gândeşti înainte să te angajezi!
– 50 cablu, net (musai un calculator vechi, al unei rude/prieten care l-a schimbat)

– 10 igienă – 1 pacheţel dero (nu spăla rufele des, se destramă, şi apoi trebuie să cumperi, nasol!), 1 săpun (e ultra-suficient, trebuie să ai grijă de apometre deci te speli pe unde puţi mai rău), hârtie igienică….pe timpul verii propun frunza de salcâm, şi oricum, dintr-o dietă de cartofi cu pâine ar trebui să stai mai constipat. Deci ar mai rămâne şi pentru un super-glue ieftin de lipit pingelele care te lasă, or ce se mai sparge de plastic prin casă.

Şi am ajuns la 510 lei, când 530 e netul pe lună al salariului minim pe economie ! Diferenţa de 20 se poate considera economie, şi într-un an de zile ai strâns 240 DE LEI !!!!
Doamne, ce le-aş arăta treaba asta celor care au stabilit salariul minim pe economie!

Buun. Până aici e brici tabelul. Acum, se întâmplă să mai avem nevoie şi de alte chestii în vieţile noastre de muritori. Dar au soluţii:

– doctor/farmacie. De doctor n-ai nevoie, că ăsta îţi dă reţete compensate, şi-alea costă! Medicamente nu iei, că dacă tuşeşti poţi să bei o zeamă de ridiche neagră la cuptor şi dacă te doare-n gât îl înfăşori într-un fular cu spirt, într-o lună garantat că-ţi trece!

– haine – cumperi numai dacă iei o primă. Dacă nu-ţi dă, schimbi serviciul sau cârpeşti chiloţii şi ciorapii.

– consumabile – se mai strică una-alta prin casă, dar eşti român, deci te descurci să le repari, nu? Ce dacă-ţi ies două casetofoane-n loc de unul? Sau ai cunoştinţe care se pricep…soluţii există!

– aniversări, botezuri, nunţi- există o gamă largă de motive pentru care să te dai lovit că nu poţi să ajungi, şi sms-uri / mesaje de urături de bine. De înmormântări nu discutăm, că nu ne permitem să moară nimeni!

– cultură – filme, teatru rulează şi la televizor dacă ai răbdare un an-doi, cărţi şi alte de-astea se mai găsesc şi pe net (că doar de-aia îl plăteşti, nu?). În rest, urmăreşti evenimentele culturale gratuite de prin parcuri. Ţi-ajunge!

– concedii – îţi arde de prostii, ha? Păi facem treabă sau nu? Aşa economisim noi?!

Deci, se poate!
Tot salariul care-l iei peste 510 lei înseamnă economie!!! Îţi dai seama? Dacă ai 800 pe lună, stai să calculăm repede…vine 290 pe lună, adică 3.480 pe an! Pfaaa!… Păi poţi să te-nsori! Şi cum astea mănâncă puţin, să nu se-ngraşe, la anu faci şi copil!

Şi cu copil se poate economisi! Cu haine de bogdaproste şi scuza că „Offf, creşte aşa de repede!” Sau de exemplu se ia una bucată copil şi se mai trimite din când în când în mă-sa şi pe la neamuri, mai dea pagubă şi pe la alţii!… Şi creşte, nu-ţi face griji, creşte…. Eventual poţi să-l faci şi pe-al doilea…..
Quod erat demonstrandum! Se poate ajunge la prosperitate, fără credite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.