lecţie istorică. ba nu, de istorie

By | 2013-09-02

Mergând spre munte… stai, să vă spun o chestie ca să nu uit şi să-mi spuneţi dacă şi la voi e la fel: la mine în familie, indiferent că suntem rude de sânge sau „după fustă”, e unanim acceptat faptul că ne plac foarte mult câinii şi ne place foarte mult la munte. Adică nouă nu ne plac pisicile pe primul loc şi nu primează marea în preferinţele noastre. La voi e la fel? Reveniţi la lectură după ce răspundeţi.

Mersi.

Mergând deci spre munte, începe Mixu rememorarea amintirilor din cretacicul vieţilor noastre şi-i povesteşte fetei:

– Uite, fata mea, urmează Posada. Uite aici, cu vreo 4-5 ani înainte să te naşti tu am plecat cu o Dacie veche cu maică-ta spre munte şi s-a spart caloriferul maşinii. Mamă, se făcuse un abur în maşină de nu ne mai vedeam, abia respiram, deschiseserăm geamurile şi ieşeau aburi din noi de zici că luaserăm foc. Eram cu ochii aproape lipiţi de parbriz ca să văd drumul. Până la urmă am oprit aici la Posada, nu aici, în curba următoare, am tras-o strâns pe dreapta…

– Pe mami??

– Pe maşină!! Ce spirituală eşti! Cum îţi spun, am lăsat maşina pe avarii şi am coborât să iasă aburii din ea! Se uita lumea la noi ca la urs. Frate, şi era un frig de crăpau pietrele, era maică-ta mai vânătă decât ştii tu că se învineţeşte de frig de obicei! Restul drumului până la Sinaia l-am făcut cu caloriferul închis, era maică-ta stană de piatră când am ajuns la Sinaia, am dat-o jos apoape pe bucăţele, că dacă o dădeam jos din prima, o scoteam cu tot cu scaun din maşină!

O priveşte pe fie-sa în oglinda retrovizoare şi văzând-o aşa serioasă o întreabă:

– Ce-ai rămas aşa… pe gânduri?

– Nimic… Doar că… atunci când ai spus de Posada, credeam că-mi povesteşti despre bătălia dintre Ungaria şi Ţara Românească…

 

0 thoughts on “lecţie istorică. ba nu, de istorie

 1. Greenleaffy

  MOR DUPĂ CÂINI ȘI-MI PLACE LA MUNTE.Abia aștept să-mi aduc puiuțul acasă, nu știu când, nu știu de care (îmi plac câteva rase) și nu știu de unde, dar e chestiune de timp.(Trebuie să am acceptul tatălui meu-socru iar acesta nu agrează defel ideea unui câine fără lanț, în patul nostru.)

  Reply
  1. mixy Post author

   Nasol, când ai nevoie de semnătura lui tata-socru 🙂

   Reply
 2. laura M

  mie imi plac de mor pisicile si imi place la munte. 😀

  Reply
   1. shori

    nici in poze nu-s frumoase, nu mai pacali fata 😛

    Reply
 3. laura M

  eeheee daca ar sti fata ce ce razboi ati avut voi acolo??? 😀

  Reply
  1. mixy Post author

   Pe viaţă şi pe moarte, cu fum de tunuri, cu alea-alea !:..

   Reply
     1. RMDudu

      Pe vremea bataliei de la Posada nu prea erau tunuri…
      (na, c-am dres-o)

 4. Rolling Ideas

  Imi plac cainii si o singura pisica – Horthy al meu. Si, da, prefer muntele fata de mare.

  De la strasnica batalie de la Posada, multe evenimente istorice s-au mai intamplat acolo, mai ales masini rostogolite peste parapet. Nasul meu de casatorie a facut o excursie cu masina in vale acolo.

  Reply
 5. Michisor

  Noua ne plac amandoua deopotriva: caini si pisici, munte si mare. Nu as putea sa fac o ierarhizare fiindca fiecare le are pe ale sale. Am avut si pisica si caine si erau membri de familie. Pentru mine sunt suflete orice ar zice, ce popa vreti voi. Am avut si 3 papagali (pe rand, nu toti odata). De fiecare sufletel mi-e dor. Muntele si marea sunt – din fericire – o prezenta constanta a verilor noastre. Daca stau si ma gandesc bine, mergem mult mai mult la munte decat la mare. Insa asta fiindca marea e departe si – mai ales – foarte costititoare. Pe cand muntele e mai la indemana – distanta & costuri – si mergem inclusiv in mini-vacante (un sfarsit de saptamana prelungit de exemplu, sau de Paste), nu numai vara. Sanatosi sa fim si sa avem bani sa ne bucuram de fiecare. Momentan mi-e dor sa “merg la tara” dar nu mai am la cine. E tare dureros. O sa incerc turismul agrag romanesc (despre care am recomandari numai la superlativ) dar presimt ca nu e acelasi lucru. Una e sa te duci la tara la cineva si alta la cineva drag, cu care ai de impartit muuuult mai mult decat 1-2 saptamani. Eh, dar sa nu-L manii pe Cel de sus si zic sarutmana pentru ce am, inca.

  Ma bucur ca ati petrecut in familie, pe drumurile patriei. La mai multe drumetii cu intamplari si amintiri frumoase!

  Faza cu unde dai si unde crapa (Posada) a fost bestiala!

  Reply
  1. mixy Post author

   Am senzaţia că abia aştepta s-o spună 🙂
   Şi zi aşa, turism agrar îi zice… Unora le prinde bine să-i vadă pe alţii decât propriile rude de la ţară. Înţeleg că ai avut oameni tare dragi odată.

   Reply
   1. laura M

    si eu vreau sa merg la tara,cand eram mica nu stateam acolo singura (adica fara mami si tati)si dupa ce nu am mai avut la cine tot timpul as fi stat acolo.

    Reply
 6. RMDudu

  Nevasta si copilul par a prefera mieunatoarele si marea. Eu prefer latratorii si muntele.
  Pana acum am mers impreuna doar la mare. La munte am mers cu prietenii 😀

  Reply
  1. mixy Post author

   Intenţionat îţi place diferit de ei, să ai motiv s-o zbugheşti în lume ! Nţ…

   Reply
  1. mixy Post author

   La mare e mişto o perioadă destul de scurtă pe an, pe când la munte îţi clăteşti ochiul şi sufletul oricând

   Reply
 7. shori

  in general eu sunt pe langa trend…am asa o placere sa se uite lumea crucis la mine ca sunt altfel 😀 de data asta mi-s tare mandra ca sunt si eu macar o data ca majoritatea: munte si caini 🙂
  Matele nu-mi plac ca-s parsive rau, iar la mare nu rezist nici sa ma pici cu ceara, dupa trei zile ma urc pe pereti, plus ca la plaja daca rezist o ora sunt Batman 🙂

  Reply
  1. RMDudu

   “…la plaja daca rezist o ora sunt Batman” – te referi la culoare sau la urechi? 😀

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.