plante de interior

By | 2013-09-17

Scot nasul pe geamul de la bucătărie din obişnuinţă, pentru că e mai aerisit pe aici. Dacă mă uit pe geamul de la cameră, privesc fix în blocul de vizavi aflat la 10 metri distanţă de al meu, şi are baba aia de la 3 o lenjerie ruptă şi transparentă pe ea, încât e de preferat să nu mă mai uit pe geam.

Deci scot nasul numai pe geamul de la bucătărie, aici blocul de vizavi e la 30 de metri distanţă. Pe vremuri ne despărţeau de acest bloc câteva curţi, cu copaci mari în ele.

Între timp copacii s-au rărit şi pe partea stângă a crescut o vilă de 2 etaje care are cuptor de pâine la parter şi păcănele pe la etaje. Vederea pe partea stângă a fost obstrucţionată, astfel că priveam pe geam stând într-o rână, spre partea dreaptă.

Ani de zile m-am bucurat pe dreapta de vederea a câţiva copaci, plus un teren viran cu maşini parcate şi o hoardă de câini în ele. Anul ăsta creşte o vilă şi pe partea dreaptă – momentan are 3 etaje şi e la vreo 10 metri de nasul meu. Sufăr. Mă mai uit spre doi copaci pe un culoar.

Cred că de fapt blocurile au fost concepute cu geamuri doar ca să aeriseşti, nu să te şi uiţi afară.

Mi-e acru de betoane. Tânjesc după plante, după verdeaţă.

Vreau o plantă care să poată sta pe birou, unde e mai tot timpul întuneric natural şi lumină artificială, unde e o temperatură optimă de 36 grade vara si 16 iarna, o plantă care să nu leşine dacă uit să o ud o zi sau să putrezească dacă are o lingură în plus de apă,  să nu aibă nevoie de substanţe adjuvante, pământ cu nu-ştiu-ce uri, îngrijire super-specială, să nu crească pălălaie până în tavan sau să se topească în ghiveci ca fraiera după prima săptămână.

Să fie simplă, curată, cuminte, verde, rezistentă.

Idei?

 

41 thoughts on “plante de interior

  1. Roxx

    Fugi la tara…:P. Eu am tot felul de flori/plante la geam dar nu as sti sa iti zic ce sunt si cum se ingrijesc…

    Reply
    1. mixy Post author

      N-am unde sta. E mai ieftin să iau o plantă de birou decât să fac o casă.

      Reply
  2. Blegoo

    Un brăduleț micuț, chinezesc, dă plastic.
    Odată pă lună, îl stropșești cu șprei d-ăla de miros dă brad.

    Reply
    1. mixy Post author

      Da’ ce? E Crăciun?
      Aşa pot să iau unul d-ăla de pute-n maşină.
      Da’ nu. Vreau să fie naturel.

      Reply
    1. mixy Post author

      Măi, am nişte cactuşi prin casă, dar nu-mi plac şi mi-e teamă de ei. M-am ales cu o dermatită pentru că mi-a căzut un cactus pe picior, de nu mai scăpam de ea! De atunci respect cactuşii, de la distanţă.

      Reply
    1. mixy Post author

      Crin Peace am, eu nu pot să-l sufăr, mama îl iubeşte. Mi se pare o plantă neterminată.
      Arborii de cauciuc sunt superbi, mie îmi plac, mamei nu. Necazul e că ăştia chelesc în casă pe timpul iernii, iar vara se fac maaaaaari…

      Reply
  3. dushurece

    ia-ti o Yucca. am primit una acu niste ani la o aniversare, nu mi-a placut din prima, am tinut-o in cele mai teribile conditii. in balcon pe jos in frig, pe la neamuri vreo 2 ani, a reajuns inapoi la mine, unde stau acu. O ud 1x pe saptamana daca imi aduc aminte, sta langa geam deci si cald si frig, geamurile sunt toate colate cu folie UV deci e cam intuneric si n-o murit… chiar prospera. Da-i un testdrive: http://www.granvitapet.com.br/sitedata/imgsdt/geral/182fe14140a3008dbbbb80e87ac9ab6f.jpg

    Reply
    1. mixy Post author

      M-am întâlnit de multe ori cu oportunitatea de a pune mâna pe un pui de yucca, nu ştiu de ce nu ne-am combinat…

      Reply
  4. silavaracald

    La cat ma pricep eu la plante nici nu merita sa deschid gura. Poate ca merita sa incerci cu un pui de Aloe vera.

    Reply
    1. mixy Post author

      cât e pui e frumos, dar când creşte cât balconul….
      Cred că o să rămân la yucca (zisă de dushu) si dracaena (zisă de cuvânta). Să vedem…

      Reply
      1. RMDudu

        Vezi ca dracaena poate avea probleme daca pui mai mult de o lingurita in plus de apa… Unui prieten i s-a imbolnavit rau: a inceput sa i se exfolieze coaja de la baza tulpinei…
        Yucca arata bine, dar nu stiu cum face la exces de apa (pare a avea structura similara cu dracaena)…

        Reply
        1. mixy Post author

          Hai, că n-am de gând să le înec! Măcar să-mi aduc aminte de ele… 😀 Necazul cu florile e că nu-ţi cer apă.

          Reply
  5. Michelle

    Tot esti pe butuci cu banii, tot n-ai timp sa bagi apa in fiecare zi….baga pe google : MONEY PLANT…nu stiu cum se numeste in romaneste in jargon dar astia pe la birou toti o au: si n-avem lumina naturala prea multa si nici nu e de stat cu ea afara. Poti sa-i pui apa cate putina in fiecare zi sau mai multa (sa stea ghiveciul intr-o farfurie cu apa) pentru o saptamana. Cica e aducatoare de bani si prosperitate (zic indienii de la mine de la servici)

    Reply
          1. Michelle

            Nici a lui Mixy si nici a Laurei…e una de mama ii zice “telefon”da cica denumirea stiintifica e “scindapsus”(baga google si vezi ce-ti da)
            Romanii zic ca nu aduce noroc…dar indienii ii zic money-plant si zic ca e aducatoare de bani….daca as aveau bani cate frunze are planta mea….he, he mi-as lua un weekend cat tot anul.

          2. mixy Post author

            băăăi, tu nu vezi că-i zice “iedera dracului”? :))

          3. Michelle

            Nnu stiu mai mixy ce sa zic…te faci frate cu…pana ajungi la bani. Da la wesite-ul ala al lui Haotic cu gradinile vertiale sunt bagate si plantele astea.
            Indienii de la mine de la servici o au toti la birou..de curand mi-am pus si eu una(la mine acasa sunt pe coridor in afara apartamentului) sa vad ce mi-o da …o marire de salariu sau …?

          4. mixy Post author

            :)) Dacă merge, ţine-mă la curent.
            M-ai spart cu indienii tăi! Sunt mici şi negri? Înfăşuraţi în cârpe, sau ce?

  6. mihaela

    Nus ce sa zic, singura floare de interior cunoscuta mintii mele sunt io si parca nu as vrea sa ma mut la tine pe birou 😛

    Reply
  7. shori

    De cand sunt numai pe drumuri eu mai am o singura planta in casa, restul sau au trecut la cele vesnice sau mi-am facut pomana si am fericit pe altii cu ele (bine, am doua, dar gardenia nu se pune, ca abia am primit-o cadou si daca nu o “marit” repede nu apuca Craciunul). Aia singura de care iti spuneam zici ca a fost facuta sa ma intalneasca pe mine: unde o pui acolo sta, uit sa o ud cu zilele (recordul e de 3 saptamani, dar ma mai straduiesc :D), la cum arata banuiesc ca nu plange nici daca o ud doua zile la rand. Am cautat pe net imagini cu plante de apartament, ca habar nu aveam cum ii zice si am gasit link-ul asta:

    http://www.plantoftheweek.org/week159.shtml

    Singura ei parte proasta e ca se “impuiaza” repede, dar am observat ca daca nu o bag in seama si nu ma stresez sta si asa, isi face singura loc in ghiveci, ce sa mai – suntem facute sa coabitam. Daca vrei, pentru tine ma stresez sa dezlipesc un pui de la ea 😀

    Reply
      1. laura M

        cred ca o sa intrati in cartea recordurilor cu cea mai rezistenta planta din lume :))

        Reply
    1. Michelle

      Da mai shori si mie mi-a facut planta aia la pui….e plina. Si e singura poate la care nu-mi sapa veveritele. Of veverita aia daca o prind ii tai unghiile….toate florile din balcon le-a facut zdrente numai intre puii asteia nu s-a bagat sa-i rareasca.

      Reply
    1. laura M

      a intrat aiurea dar florile sunt alea din pozele din stanga

      Reply
  8. Haotik

    Nu am stat sa citesc toate comentariile sa vad daca nu ti-a mai zis cineva de solutia asta, dar ma uitam cu jind acum o saptamana pe http://www.gradiniverticale.ro/
    e foarte misto conceptul desi nu stiu unde as putea sa fac eu in casa asemenea nebunie.

    Reply
  9. Iuliana

    Am de mai bine de 10 ani o dracena cat mine de inalta. Sta langa caloriferul din bucatarie in cele mai vitrege conditii si toata lumea se freaca de ea cand trece in balcon. Am dus-o la Iasi cand ne-am mutat, am adus-o inapoi, ma si uitam la ea cum flutura in camionul cu mobila. Planta mai rezistenta ca asta n-am pomenit. Recomand.

    Reply
  10. belgianca

    yucca sau draecena 🙂 la ultima chiar vezi cand trebuie udata ca i se pleostesc frunzele 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.