cât mai am până la pensie

By | 2013-11-18

Gânduri într-o zi de luni, cu chef de muncă:

De nişte ani încoace mă crucesc văzând pe lângă mine colegi noi, născuţi după revoluţie. Mi se pare aşa aiurea să am colegi care au văzut desene animate dublate în româneşte, de nu vă spun! Le văd CNP-ul post anii 90 şi mă simt bătrână.

De nişte vreme, m-a luat o grijă şi mai mare.

Dacă nu ştiţi, vă spun eu: din anul 2.000 CNP-ul copiilor nu mai începe cu 1 la băieţi şi 2 la fete, ci 5 la băieţi şi  6 la fete. Mi-am propus ca atunci când voi avea colegi al căror CNP să înceapă cu 5 sau 6 să ies la pens anticipată. Pe motiv de cădere nervoasă. Pe motiv că mă simt bătrână, că mă simt prost, că mi s-a dus frăgezimea şi naivitatea tinereţii, că…  de toate.

Calculam că mai sunt vreo  4 ani până or să aibă copiii ăştia 18 ani. De fapt mai sunt 2 ani, dacă ţinem cont de faptul că ei au drept de muncă de la 16 ani, deci pensia mea e aproximativ aproape…

😀

 

0 thoughts on “cât mai am până la pensie

 1. Cuvânta

  Ce ma bucur ca nu sunt singura. Pacat ca am facut copilul cam tarziu, ca altfel aveam dreptul sa mor mai repede.

  Reply
 2. arakelian

  aici pensionarea e la 65 ani, asa ca ce caut, e o solutie sa imi aduca un venit sa ma lenevi mai repede…

  Reply
   1. arakelian

    eu am un fost coleg, care traieste in bucuresti, si inca f. bine cu 600 lei. Are ceva rezerve. Si-a redus cheltuielile in asa fel incat inca vreo 2 ani a zis ca nu isi cauta de munca.

    Reply
 3. dushurece

  tu ca tu, dar eu care ma uit la ei si imi vine sa ii bat cu lopata ca fac tampenii cat casa?:))

  Reply
  1. mixy Post author

   Aaaah! Nu mă zgândări, că nu vorbeam de putinţa lor ! :))

   Reply
 4. Dani Corban

  Principala noastra problema e ca muncim. De aici se trage totul. Asta ete…daca nu am avut inspiratia sa ma nasc in SUA. Eram acum o minunatie de asistat social, baricadat in casa, inconjurat de pizza si cutii de bere.

  Reply
 5. Silavaracald

  Înainte de 2000, CNP-urile erau cu 1 și 2. După: cu 5 și 6.
  Întrebare-cheie: de ce i-au sărit pe 3 și 4?
  Hmmm! /:)

  Reply
  1. mixy Post author

   Pentru că îi uitaseră pe străbuni :))
   Citez din wiki:
   “Prima cifră a CNP-ului este: (sex bărbătesc / sex femeiesc)
   1 / 2 – născuți între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999
   3 / 4 – născuți între 1 ianuarie 1800 și 31 decembrie 1899
   5 / 6 – născuți între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2099
   7 / 8 – pentru persoanele străine rezidente în România.

   În plus 9 – pentru persoanele străine.”

   Reply
 6. Roxana

  Nu-i aproape, îţi zic eu. Eu mă pensionez la 63 de ani şi deci, mai am 15 ani. Tocmai azi am primit un mail în care se făcea un calcul în care se spunea că ne achităm pensia în cca 3 ani de la data angajării. Restul de 37….

  Reply
  1. RMDudu

   Hmmm… Chiar daca ar fi precum se spune pe strada sau la birt ca angajatorul plateste pentru un salariat dublul salariului net si chiar daca am considera pensia ca 2/3 din salariul net, nu are cum sa fie asa… Doar daca nu cumva banii aia ar fi investiti in ceva foarte profitabil, cum ar fi industria de armament si cea farmaceutica (ambele avand avantajul ca te pot scapa de o buna parte din viitorii pensionari)…
   Oricum, ar fi interesant calculul cu pricina 🙂

   Reply
   1. Roxana

    Era vorba de 5 ani… Textul il pot copia aici, dar nu stiu cui să mulţumesc pentru calculle
    “Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).

    Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei. Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura – să presupunem! – multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.
    Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei. Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.
    Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor
    sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni.
    Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!
    Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni.
    Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură.
    SI ACUM UIMIRILE SI MIRARILE MELE:
    1. Unde se duc banii ăştia?
    2. Ce se întâmplă cu ei?
    3. Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?
    4. De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel?
    5. Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare?
    6. Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de… politichie.”

    Reply
    1. mixy Post author

     Frumos gândit. Nu mă dumiream de unde plăteşte Gigel 491 de lei/lună, dar în banii ăştia sunt cumulate aproximativ toate dările – taxe şi impozite – inclusiv cele datorate de angajator. Adică şi sănătate, şomaj, fond de garantare creanţe sociale şi alte prostii.
     Oricum, e clar, Gigel munceşte ca Gigelu’. Pentru el, pentru handicapatul din dreapta lui, pentru şomerul din stânga lui, pentru ajutoarele sociale acordate celor care au 2-3 maşini în parcare, pentru candidatul care îi strânge mâna la colţ de stradă, pentru… ce naiba mai zic?

     Reply
 7. Blegoo

  Clar, Mixy vrea să se facă “mamaie” no.2.
  Pensioara-pensioară… căsuța-căsuță… mașinuța-mașinuță… copilașii-co…
  UUps!
  Hopa!
  Aici să rupe firu’…

  Reply
  1. mixy Post author

   Un coteţ lipseşte, că-n rest mi-a pus Dumnezeu mâna-n cap!

   Reply
   1. Blegoo

    Păiii… nu vezi că m-am aciuat acili-șa?
    :))

    Reply
 8. mihaeladr1

  Hi, hi, cnp-ul copilului meu inecepe cu 5!! Deci sunt tanara!!!! la suflet :))

  Reply
 9. laura M

  eu nu ma incadrez in subiectul discutiei 😀 dehhh tineretea asta pacat ca nu o sa mai dureze mult..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.