„Domn, Domn”

By | 2013-12-29

Fata mea încă mai colindă. Acum e destul de mare ca să colinde după bani, nu dulciuri, pentru că familia e mare, iar ei îi place să adune ban pe ban şi să facă fiecăruia o surpriză frumoasă. Din partea ei. Din banii ei. Chiar dacă ne simţim pe undeva… aiurea, că-şi cheltuie banii pentru noi, per total e cel mai frumos feed-back al fetiţei mele şi asta umple sufletul de încântare.

E drept că printre alte uşi la care bate, vine să colinde şi la noi să ne jupoaie de bani împreună cu prietenele ei, dar asta-i altă treabă, nu se pune!…

Venise şi acum câteva zile printre primii colindători cu „Domn, Domn” şi pregătisem repede nuci, covrigi, mere, portocale şi dulciuri,mai mult în bătaie de joc, pentru că ştiam că ea vrea bani.

Deschidem uşa, încep fetele să cânte. Ascultăm şi eu şi mama, iar la final scoatem castronul de bunătăţi să le împărţim. Fata mea dacă vede că nu sunt bani, răbufneşte către mine:

– Nuci să-i dai lu’ m!… Mmmmm… ăăăă….hihihi…bună, mamaie!

Mă-sa mare (maică-mea) o ia în primire:

– Nuci să-i dea lu’ mă-sa, hă? Asta ai vrut să zici, nu ?!

Şi râd toate fetele la uşă că era s-o ia gura pe dinainte, râdem şi noi, le dăm bunătăţi şi ceva bani. Fetele pleacă să colinde mai departe.

 

După vreo oră sună doi puradei jegoşi la uşă. Nu deschid bine că-ncep să ţipe:

– „Am venit să colin-dă-ăăm/ Domn-Dooo-mn să-nălţăm/ Când boierii nu-s acasă…”

În timp ce ăştia cântă ţipă, apare şi mă-sa lor cu o sacoşă mare de rafie în mână, iar maică-mea apare din bucătărie aducând miros de sarmale şi alte bunăciuni porcoase.

Termină ăştia de cântat, mama – fire miloasă – le bagă-n traista mare  aproape toată namila de castron pregătit pentru colindători, iar ăl mai mare dintre colindători zice cu tupeu:

– Mulţumim, mulţumim! Acum ne daţi şi ceva de mâncare?

Într-o fracţiune de secundă o văd pe mama calculând ca la un ordin cum ar putea să le dea din sarmalele nefierte bine sau alte mâncăruri din bucătărie. Parcă văzând scena cu ăştia trei la noi în bucătărie, îi tai macaroana viselor mamei, răspunzând puştiului:

– Tocmai ţi-am umplut sacoşa de mâncare. Sărbători fericite!

Şi zdrang! Închid uşa în nasul lor.

Mama parcă se trezeşte din transă şi-mi spune uşor îngrijorată:

– Nici nu vreau să ştiu ce-ţi urează de partea cealaltă a uşii!

Ce-ar putea să-mi ureze?!

 

0 thoughts on “„Domn, Domn”

  1. mixy Post author

   Nu-i chiar așa, mai sunt și valori în țara asta, nu numai scursuri.

   Reply
   1. alin

    Cred ca glumesti, nu ? Te-ai uitat in jurul tau ? Unde vezi tu valori, ca eu nu vad decat politicieni corupti, femei curve ( desi e pleonasm ), barbati distrusi si prosti, pe scurt, vreo 18 milioane de ratati care se lasa condusi de niste nebuni. Astea da valori, nu ?!

    Reply
    1. RMDudu

     Un ratat din cei 18 milioane iti spune sa te duci sa te cauti la mansarda, “mestere”.

     Reply
 1. alin

  Si pentru a vedea clar despre ce e vorba, arunca un ochi pe arhiva asta :

  https://mega.co.nz/#! uoQFxTwa! ZKnLcrdI3rYmbCsQ2pRkVz1jSjsdxaEXpEgJFZnsdermAUVItAw

  Reply
  1. RMDudu

   “Mestere”, da-ne si cheia ta de decriptare, ca nu te mai pun sa corectezi URL-ul ala care ar fi trebuit sa-ti bage postarea in SPAM 😀

   Reply
   1. alin

    Nu-i nicio o cheie. Trebe copiat tot linkul, asa cu spatiu cum e, si apoi ii dai cautare sau cum dai tu.. Dupa aia e simplu…

    Reply
 2. Andreea D.

  Ehe acum dacă îndrăzneşti să dai nuci, mere şi covrigi la colindători te ia la şuturi. Doar pe la sat se mai fac colindeţi pentru atmosfera colindei şi a Crăciunului şi mai puţin pentru bani.

  Reply
  1. mixy Post author

   Presupun că toată lumea are drag de atmosfera colindei, că mai pică și ceva bun pe lângă, asta-i altă poveste 😀

   Reply
 3. B

  Multe urari de… bine? Mi-e dor de colindatorii care, cel putin isi dau silinta, daca nu sa cante, macar sa recite cat mai mult din colindul ala.

  Am facut proba anul asta: am adunat bani mici (1 leu, 5 lei) si am primit toate grupurile de colindatori. Cei mici se bucurau si de faptul ca au fost primiti si ascultati, cei mari… sunt niste aratari dubioase rau de tot [unii]. Ok, stiu, moda, personalitate, culoare, da’ m-am trezit cu niste aratari la vreo 13 ani spoite, rujate, cu codite si cornite si ciufuri, de ma intrebam tot eu pe ce lume traiesc, poate aseara cand m-am bagat la somn o fi fost inainte de Craciun, da’ cat am dormit de-a venit haloween?

  Majoritatea colindatorilor care mi s-au perindat pe la usa, dupa doua versuri din Domn, Domn (asta-i preferata lor, bag de seama), se opreau si se holbau la mine ca vitelul la poarta noua, da’ ma holbam si eu la ei pentru ca nu intelegeam de ce s-au oprit asa brusc, si toti odata, de zici ca au amutit subit, sau ca ceva s-a intamplat. Un lapsus, le-au inghetat creierii, alergie la orice altceva decat versuri din melodiile de pe radio x? Penibil… Si apoi am inteles: gata, asta a fost colindul. Nu, nu sunt rea, da’ daca tot au purces la drum, si nu de dragul obiceiului, ori de dragul de-a vedea incantarea pe mutra mea, macar sa faca bine si sa invete un colind cap-coada si sa fie in stare sa vorbeasca cu toata gura, nu sa mormaie ceva in barba, cu privirea pironita in pragul meu, ori aiurea pe perete. Pe bune, cand incepeau sa mormaie, parca erau in transa… Ca niste zombi cu privire tampa [deci nu-s in stare nici macar sa pozeze in zombi seriosi]. Sau cine circula cu 41: era odata un aurolac… Bine, erau mai multi, da’ asta de care zic, ilustreaza bine “cantaretii” nostri. Se suia in tramvai, lua o pozitie d-asta dubioasa, de ziceai ca ia startul la un cross, cu un picior inainte ca si cand ar vrea sa ia primul startul, si bataindu-se cand pe un picior, cand pe altul, inainte-inapoi (de ziceai ca vrea sa-ti traga un cap in gura), incepea sa cante. N-as sti ce naiba canta, da’ semana bine cu ragetul unui magar din care distingeam numai “aaaa”, “n-aaaaaa”.

  Reply
  1. mixy Post author

   Da, măi, sunt și idioți, dar sunt și copii care cântă frumos. Unii își iau chitările – adolescenți – și ți-e mai mare dragul să-i asculți.

   Reply
 4. belgianca

  Vad ca Alin loveste din nou! :))
  Oricum, niste colaci si nuci as fi luat cu cea mai mare placere. Deja salivez!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.