pentru ca vot secret

By | 2014-10-30

Atâta lucru am învățat și eu de la părinții mei printre alea bune: că trebuie să votez. Musai să am o opțiune. Că lumea s-a zbătut ca iobagul să voteze, că lumea s-a zbătut ca muierea să voteze, și-acu’ eu să șed molcom pe târtiță în loc să ies la vot?!?!! Cum ar mai fi asta?!

Ei bine, din cauza acestei creșteri alese, nu cred că am ratat vreun vot. Stau zălog ștampilele din dorsalul cărților de identitate ce au fost, ce sunt, și care vor să fie. Am mers eu și cu cățeaua bolnavă pe brațe ca să-mi exprim votul!

La noi în casă însă… e ca la DNA. Nimeni nu spune cu cine votează, dar ar vrea totuși să știe ce-au votat ceilalți. Nu trece ieșire de la urnă fără să auzi apropouri :

“ Uite niște baloane gratis! Astea precis sunt de la de-ăia roșii, ca ăia pe care i-ai votat tu! (nu se văd reacții) Ah, nu… stai că balonele sunt portocalii ca ăia pe care i-ai votat adineauri! Da, da, ce te miri? Se vedea ștampila pe ultima pagină în dreptul portocaliilor….”

Măi, vă zic: înainte și după votare, la noi în casă e un SRI LIVE și încearcă să SURVIVE! Nu vă spun cu câte săptămâni înainte se încep apropourile. Dar nimeni nu suflă. Pentru că votul e secret!

Dacă cineva îndrăznește să spună: “Hai, mă!… Ce mare chestie! Sanchi, votul e secret! Uite, eu recunosc: am votat pe X! Tu ce-ai făcut?”

Nimeni nu se gândește că ar fi vreun sâmbure de adevăr în afirmațiile astea, toată lumea se gândește la cacealmaua pokerească, astfel că răspunsurile sunt cât se poate de diverse:

„Da, da! Votezi tu pe X când o zbura Celentano cu tubul de oxigen la nas!”

sau, mai clar:

„ Las-o jos cu invențiile, nu mă convingi, nu spun nimic! Votul e secret.”

Deci votul e secret.

Dar nebunia votului e prezentă indiferent de starea de sănătate a votantului. La momentul de față tata e foarte convins că vrea să iasă din spital, chiar dacă e într-o situație… delicată. Mi-a luat vreo 2 zile să mă prind de ce vrea acasă:

– Măi, tată, tu vrei să mergi la vot, de-aia vrei acasă?

– Păi?….

– Poți să votezi și de-aici, știi?

– E drept… dar oricât de mult mi-ar plăcea să văd o urnă mobilă cărată de dragul meu, asta nu-mi aduce aminte decât de suferință. Așa că o să mă ajuți TU și o să ajung la secția de votare. Pentru că eu votez! (și adaugă enigmatic) Votez cu cine vreau și n-o să spun, firește!…

Că e secret.

 

0 thoughts on “pentru ca vot secret

 1. Cuvânta

  Mititelul de el, si de tine, de ce nu-i e mila bolii cand vede atata sensibilitate?

  Reply
  1. mixy Post author

   Pfff! Tot opțiuni electorale? Credeam că ai intrat în politică 😛

   Reply
 2. arakelian

  La mine pe tarla s-a starnit tonuri ridicate (socrii in vizita vor vota pe Ponta, si spun ca Monica Macovei este contra poporului roman ca baga pe unii in puscarie).
  Asa ca nu mai spun nimic de votat.

  Reply
  1. mixy Post author

   Uite de-aia nu spunem noi. Eu nu știu cum reușesc politicienii ăștia să convingă atâta lume să-i creadă, că eu nu reușesc să-mi conving nici familia!

   Reply
 3. Mirona

  Secret, nesecret, bine ca votati! Eu nu incurajez lumea sa voteze neaparat din motivele enumerate de tine, cat ca un vot exprimat sau chiar anulat e un vot in minus care poate fi fraudat. Si, sincer, tura asta de alegeri e prima data cand ma duc la vot cu constiinta impacata ca pun stampila pe un candidat din convingere si nu ca “mai bine asta, decat ceilalti”. Nu am incercat sa conving pe nimeni sa voteze cu cine voi vota eu, asta e treaba candidatului, nu a mea. 🙂

  Reply
  1. mixy Post author

   E bine ca poți spune treaba aia dintre ghilimele, eu n-am putu anul ăsta. 😛

   Reply
  1. mixy Post author

   Bravo. Roxx-ule! Asta era ideea! Evident ca secreta! 🙂

   Reply
 4. Roxana

  Si eu cred că dacă s-au luptat sufragetele pentru dreptul la vot al femeilor este de bun simţ să merg la vot, chiar dacă uneori opţiunea care mi se oferă nu face casă bună cu ceea ce aş dori să fie în realitate. Este bine că e votul secret, pentru că mulţi nu şi-ar asuma responsabilitatea lui, iar alţii ar păţi-o de-ar face-o. Eu m-am bucurat că şi fata mea a votat şi vrea să meargă la vot şi în turul doi. Aveam impresia că din ce în ce mai puţini tineri sunt interesaţi să meargă să voteze. Unii sunt neinteresaţi, alţii pesimişti, alţii inconştienţi că votul lor ar putea schimba ceva. Îl înţeleg pe tatăl tău că vrea să iasă din spital…
  Cât despre votare în sine – am râs teribil, deşi ar fi trebuit să fim incredibil de trişti că mulţi ne regăsim în cuvintele unui votant din Lugoj: http://www.opiniatimisoarei.ro/sa-va-trazneasca-dumnezeu-pe-toti-ce-altceva-a-mai-scris-un-alegator-din-lugoj-pe-buletinul-de-vot-foto/02/11/2014/

  Reply
  1. mixy Post author

   :))) Probabil așa am vota toți, dar uneori parcă nici nu-ți vine să pierzi votul ăla “care contează “

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.