M-am obişnuit să citesc on-line.E adevărat că nu mai am privirea de vultur, dar nici liliac nu am ajuns. Nevoia te învaţă. Parcă nu intră cuvintele în cap cu intensitatea cu care intră atunci când citeşti o filă tipărită, parcă imaginea e oarecum distorsionată, dar e chestie de obişnuinţă. La mine e din ce în ce mai bine.
Spuneam că nevoia te învaţă din mai multe motive:
– programul de lucru nu-mi permite să calc pragul bibliotecilor. Chiar dacă aş ajunge la ora închiderii, n-aş putea să caut altceva de citit în câteva minute, nu?
– aş putea să cumpăr, dacă aş putea aloca măcar un 5% din salariul lunar pentru cărţi. Problema e că 5% ăia nu-mi permit să-i dau nici pe nădragi noi, altfel nu m-aş mai chinui să rămân în kilogramele mele
– aş putea să iau de la anticariat, dar o carte bună n-o găseşti ieftin la anticariat. E unul în drumul meu, îmi vine să-l pocnesc ori de câte ori face preţul unei cărţi. Îi doresc să fie cât mai mulţi cititori on-line, să leşine cu cărţile lui rupte de gât!!
– aş putea să citesc on-line şi se rezolvă şi problema drumului, şi a programului, şi a spaţiului din casă. Nu mai ştiu unde să pun alte cărţi şi n-aş renunţa la nimic din cărţile vechi!! Nici nu le-aş dona, nici nu le-aş vinde.
( Mă uitam la biserica din satul lui mamaie, la intrare are un raft mare cu cărţi vechi în el, pe care de când îl ştiu arată la fel, doar praful de pe cărţi s-a mai îngroşat. Cărţile sunt mai mult din Biblioteca Şcolarului, dar cărţi bune. Şi sunt puse aşa… la liber, cum le ţin eu în bibliotecă. L-am întrebat pe diacon: “Măi, nene, cum ţineţi cărţile astea aşa? Nu le ia nimeni?” “Noooo – a zis bătrînul – nu dispar, că n-au ce face cu ele” )
În fine… Aş prefera o bibliotecă digitală decentă, cu bază de date din care să ai ce alege.
Ceva, idei?
Titluri de cărţi sau site-uri?
site de biblioteca online
Project Gutenberg: Free ebooks
http://www.gutenberg.org/
Ar mai fi FeedBooks (http://www.feedbooks.com/) in sectiunile “Public Domain” si “Original Books”…
Din pacate nu prea gasesti (legal) carti in limba romana… care sa si merite sa le descarci.
Alternativa ilegala si imorala este sa te dai pe torente si sa descarci tot ce prinzi… dar nu cere baza de date, ca vine ORDA (aia nu stiu multe).
Din cate stiu, editura ALL are la vanzare si e-book -uri la multe din titlurile lor, cu preturi mai mici decat in cazul versiunilor tiparite. Or mai fi si altii.
Da, ALL are cele mai bune promotii. Oferta insa, am mai spus, e destul de mititica. Si ce vreau eu nu prea intra in promotie 😀
Bleah, de cate ori pun cate un link in comentariu, de atatea ori sunt “moderat”. Pai sa nu las pe taica goagal sa numere de cate ori cautati “carti gratis”?
mai stai şi moderat, face bine la fengşui 😛
Ma simt deja ca-n BigBrother 😛
:))
am cateva mii de carti in format digital. in romana si engleza. daca vrei iti pun pe-un stick si-ti trimit. sau daca ajung in Ro anul asta iti dau un semn 🙂
gasesti si pe carti a-z online
cateva mii ?!?! nenicuţă!…
pai.. citesc mult.
S-a început digitizarea documentelor şi crearea unor biblioteci virtuale. Totuşi drepturile de autor îngrădesc foarte mult această operaţie. Poţi să uploadezi doar cărţile care au acordul autorilor sau ale editurilor ce deţin licenţa, asta în cazul în care autorii nu mai trăiesc sau şi-au vândut drepturile de autor. Fiecare biblioteca judeţeană a începuf cu autorii locali, aceia care au fost de acord cu acest demers. Aceştia sunt autorii pe care îi avem noi, pe moment
http://greenstone.bjc.ro/greenstone/cgi-bin/library.cgi?e=d-01000-00—off-0deva–00-1—-0-10-0—0—0direct-10—4——-0-1l–11-ro-50—20-about—00-3-1-00-0-0-11-1-0utfZz-8-00&a=d&cl=CL2
pe de altă parte sunt interesante revistele vechi, cum e Cosânzeana, spre exemplu
http://greenstone.bjc.ro/greenstone/collect/deva/index/assoc/J090.dir/bjd_rc_an3_nr7.pdf
îmi plac la nebunie reclamele 🙂
E bine că aţi început. Mamă, ce greu se încarcă ! Aşa mare e Cosânzeana?
Da, era format mare. Noi nu avem toţi anii. Cred că cei din Cluj s-ar putea să aibă mai multe numere, mai mulţi ani.
Excelenta initiativa! Mai ales ca s-a decis folosirea de tehnologii open-source!
Iata cum bibliotecarii contribuie nu doar la salvarea culturii, ci si la promovarea tehnologiei si a spiritului cooperant. Felicitari!
In ce priveste drepturile de autor, problema este destul de spinoasa. Nu stiu daca exista vreun registru (unic) cu operele protejate de legea romana a dreptului de autor si datele la care drepturile de autor expira.
Dacă mă întrebi pe mine, mi se pare că cei din Deva sunt cei mai harnici 🙂
Mulţumesc de apreciere 🙂 Mă simt bine şi o să le spun şi colegilor mei să ştie cum suntem văzuţi din afară. Adevărul este că încercăm să facem când de multe lucruri putem. Contează mult că aproape tot colectivul este tânăr şi foarte bine pregătit, iar directorul nostru ne susţine în tot ceea ce vrem să facem. Totuşi de ceea ce sunt eu mândră – este că facem aceste lucruri având doar un sfert din personalul pe care il au alte biblioteci mai mari.
Nu-ţi spun eu că sunteţi mari ?!
Este o iniţiativă globală, care a cuprins toată europa, nu doar ţara noastră. S-a început cu scanarea şi oferirea documentelor şi cărţilor vechi ale fiecărei ţări, judeţ. Biblioteca naţională are destul de multe cărţi din fondul documentar uploadate.
Pai cine mai e ca mine sa care cate 8 kile de carti cand vine din Romania!!!
Si am descoperit anul asta o noua scriitoare(pentru mine) – Elif Shafak. Imi place la nebunie cum scrie si cum explica ea toate alea si simti de la mirosul dulciurilor turcesti pana la drama sufletului femeii musulmane.
Nu citesc digital ca-s dusa cu ochii si in curand prevad ca o sa am funduri de sifoane. Prefer cartea cu pagina ei alba sau mai putin alba si cu mirosul de tipografie.
N-am citit nimic scris de ea
Ai plecat din RO ?
am stat doar doua saptamani jumatate…..pot sa povestesc aici la tine?
cum vrei tu: aici sau guest post … 🙂
si pe mine “m-a invatat” vara-mea sa citesc online. 🙂
să-mi spui unde
http://de.scribd.com/doc/40397485/Carti-Online
thx
http://bookaholic.ro/unde-gasim-carti-online-si-carti-electronice-gratuite.html
sper sa te ajute:P
sper că e legal 🙂
si eu sper..:)
Eu nu reusesc sa citesc online, desi am incercat de vreo doua ori. Dar nu inteleg de ce trebuie sa ai biblioteca online, cand poti alege doar o carte, atunci cand vrei sa citesti…
o carte se termină repede
Tot scribd.com vroiam si eu sa zic, plus ca pt 5 dolari ai dreptul sa dai jos cate carti vrea muschiul tau!
Cum cu 5 dolari, ca mie imi lua 3 euro +tva pt 7 zile !
e ca si la spital, dai un ban da’ stai in fata 😀 tariful nu e acelasi pentru toti, depinde cata spaga ai dat :))
nu mă pricep …
http://blogulcolectionarului.net/2012/06/gratis-carti-de-citit-online/