idei și pasiune

By | 2012-11-09

Deschizătorii de drumuri încep cu primul pas. Când ideile capătă formă, cele mai năstrușnice vise devin realitate..

În industria auto au prins viață la începutul secolului IX motoarele cu abur care sunt transferate în timp către sectorul feroviar și, mai apoi, motoarele cu ardere internă cărora li se aduc modificări până la începutul secolului XX pentru a putea realiza combustibilii necesari arderii și introducerea ciclului în patru timpi în vederea creșterii randamentului motorului.

 

Dacă la un moment dat a fost nevoie de carburanți (benzină și diesel ) în vremurile contemporane se caută soluții pentru înlocuirea lor sau minimalizarea efectelor nocive ale emisiilor lor.

Trăim un secol în care preocuparea principală a omenirii este grija față de sistemul ecologic și de resursele epuzabile ale pământului. Și totuși… până când următoarea invenție auto  pe baza unui carburant netoxic va prinde viață, până când mașina electrică va deveni în întregime funcțională, Toyota ne propune soluția mașinii hybrid. Pionier în acest domeniu, Toyota lansează în 1997 prima mașină  produsă în serie în baza tehnologiei Hybrid Synergy DrivePrius.

Ce face de fapt Prius ? Funcționează cu un motor electric alimentat de acumulatori, iar atunci când are nevoie de mai multă putere- la accelerare, intră în rol motorul pe benzină . Practic, motorul de benzină are și funcția de generator de curent pentru motorul electric. Transformă energia frânării în curent electric pe care îl stochează în acunumulatori. Înjumătățește consumul de carburant. Emixii de noxe reduse. Aproape că nici nu se aude.

 

De vis.

Toate bune și frumoase, dar… se poate și mai bine:  Prius are un computer al cărui sistem “drive-by-wire” are grijă să memoreze toate funcțiile și comenzile din traficm iar apoi decide ce să facă în continuare, astfel încât să nu fim nevoiți să ținem minte care motor ar trebui să intre în funcțiune în curbă sau la frânare ! – eu aveam maaare nevoie de așa ceva !

De basm !

 

Deschisă la nou, la inovație, Toyota a găsit calea de mijloc și a deschis un drum ale cărui efecte se văd pe termen lung; a mers dincolo de preconcepția omenirii de a merge numai într-un anumit sens. Are deja 15 ani de evoluție și autoperfecționare pe modelele hybrid : Yaris, Auris și Prius.

 

Are revelația de a spune eppur si muove.

 

… închei aici, cu precizarea că articulul face parte din SuperBlog2012.

0 thoughts on “idei și pasiune

  1. vienela

    Astept momentul in care masinile vor merge singure, fara sa fie nevoie de participarea noastra activa. Sa ne urcam in autoturism asa cum ne urcam in autobuz, dar fara sa compostam bilet. :))

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.