pe scara mea nu se spală nimeni

By | 2012-11-09

În aceste zile am retrăit vremurile “de aur” ale copilăriei, când încălzea mama apă şi ne spăla în viteză în cada rece. Astfel de băi în toiul iernii mi le aduc aminte până la ultimul piron de îngheţ, pentru că indiferent cât de repede ne spăla mama şi punea pe noi un şifonier de rufe – caloriferele fiind tot bocnă – noi tot dârdâiam şi ne băgam una în alta ca oile. Tremuram cu simţ de răspundere până la ultima celulă din corp, şi tare greu se aşternea calmul în trup.

Acum e bine.

Beneficiul locuirii la ultimul etaj din bloc este că până ajungi acasă să faci un duş, cu siguranţă găseşti apă caldă la baie, încălzită de vecinii de pe coloană. Mnee! Eroare. Eu încălzesc apa coloanei în fiecare seară. Un sfert din apa consumată se duce ( … ) de suflet. Şi aseară…
– Bună seara, domnule administrator, de ce nu avem apă caldă de 3 zile ?
– Nu se poate ! De 3 zile ?!
– Exact.
– Noi am făcut nişte reparaţii la subsol, dar am terminat şi nu s-a văitat nimeni că n-ar fi apă caldă.
– Probabil nimeni nu se spală !

Mă priveşte neîncrezător şi îşi aşează mai bine cozorocul şepcii pe frunte, în acelaşi loc. Gestul nu pare să-l lămurească în vreun fel:
– Asta înseamnă că nici la mine pe scară nu e apă caldă…
– Posibil. Nici dumneavoastră nu vă spălaţi ?
– Ei, asta-i bună ! Mă duc să iau cheile de la subsol să văd despre ce e vorba…

 

S-a lămurit ! Cu ocazia lucrărilor de reabilitare de la subsol, cineva a plecat cu ceasul (apometrul) scării de apă caldă… Când am aflat de absenţa caloriferului de pe scară nu m-a durut foarte tare sufletul, dar apa caldă ??

 

– Şi cât durează să cumpărăm altul ?

Ştie că nu pot să-l sufăr  de când a maltratat salcia. Nici nu se uită-n ochii mei:

– O să încerc cât mai repede…

 

Mai pe la miezul nopţii am făcut iar un duş cumsecade, cu apă încălzită pe aragaz.
Voi când v-aţi spălat ultima dată ?…
( …cu apă încălzită, mă ! … )

:)))))))))))))

0 thoughts on “pe scara mea nu se spală nimeni

    1. mixy Post author

      mey, nu știu, da cică-i trendul toamnei furtul apometrelor !
      (stai măh, că nu suntem vecine, că-mi lua vreo 2 ore să ajung la tine când ai făcut tu ceva bun :))) )

      Reply
      1. Hapi

        Completez si eu Nu suntem vecine de bloc chiar in acest moment? 😀

        Reply
  1. sany

    Daca ramanem fara apa calda e de rau la noi. Baiatul meu, nefiind obisnuit cu sistemul “apa la lighean” incepe sa urle ca din gura de sarpe si cere apa de la robinet, nu vrea “apa calda”. Zilele astea ne uitam la un film si o tipa se spala intr-un butoi. “Iiii! De ce se spala cu “apa calda??” :)) In alta ordine de idei e bine sa stai intr-un bloc cu multe etaje, intotdeauna se gaseste cate un bun samaritean care se spala… 🙂

    Reply
    1. mixy Post author

      aha, așa fi-mea cu apă încălzită:
      -Mamiiii , și-acum ce fac ?
      -Mamiii, cu apa asta mă clătesc ?
      -Mamiiii, apa asta unde-o pun ?

      Greu, nene, când crești cu condiții…

      Reply
  2. coco

    pai …la ultima revizie..noroc ca era august…mergea si recisoara !

    Reply
    1. mixy Post author

      așa în august, mai suport și eu câte-o revizie, dar la 2 grade noaptea parcă-mi stă-n gât recișoară

      Reply
    1. mixy Post author

      nu, că ușa scării a rămas larg deschisă și are afiș
      “Aviz binevoitorilor ! Avem și apometru de apă rece !”

      Reply
  3. Roxana

    Ce pot să zic :)) Nu înţeleg cum nu s-a sesizat nimeni, chiar nu aveau nevoie de apă caldă, sau poate, mai ştii, făceau duş scoţian 🙂 Tare bine e de noi 🙂 La noi în bloc de câţiva ani ne-am debranşat de la încălzirea centrală pentru că eram la capăt de “lnie” şi caloriferele erau în cel mai cald loc doar puţin călduţe (călâie.. – ma amuză, pentru prima data la 18 ani am întâlnit noţiunea la hotel la Băile Herculane – se refereau la apa călâie între orele- şi orele). S-a luat şi apa caldă, tot atunci, vreo lună de zile că nu ştiu cine nu plătise din asociaţia lărgită. Ne-am făcut asociaţie pe bloc, ne-am debranşat şi ne-am pus centrale pe apartament. De atunci avem pace şi linişte şi putem să ne spălăm fără să aşteptăm să încălzim toată coloana (că şi noi stăteam la 4). La noi nu era problema că nu se spălau oamenii ci, doar, că o făceau la ore diferite (de obicei în cursul dimineţii – că erau acasă).

    Reply
    1. mixy Post author

      =))
      ne bătea și pe noi ideea centralei, dar am rămas învinețiți degeaba, că ne-a trecut când am aflat ce scoruri plătesc cei cu centrale…

      Reply
      1. vienela

        Mixy, noi avem centrala de 6 ani si platim mai putin decat inainte, desi avem caldura in casa inaintea celorlalti (nu asteptam sa fie trei zile consecutive mai putin de nu stiu cate grade) si NE SPALAM, unii dintre noi (copilul) stau si cate doua ore sub dus. :))

        Reply
  4. Roxana

    Nu plătim mult, de fapt plătim la mai puţin decât pe vremea când era centrala de cartier. În plus plăteam apa caldă şi ca să fie caldă o lăsam să curgă mai bine de jumătate de oră şi tot călâie era, dar de plătit o plăteam de parcă ar fi venit clocotită sau aurită :)) Dacă ai termostat nu merge centrala într-una, ci doar când scade sub temperatura la care o setezi. Pe de altă parte se face o economie mare dacă blocul este anvelopat (cum aţi făcut voi). O colegă de-a mea n-a pornit centrala, anul trecut, până la sfârşit de noiembrie şi zicea că în casă erau 21 de grade. La noi n-ar fi atât de cald pentru că suntem la ultimul etaj şi nu poate fi, ca la colega mea, al cărei apartament avea vecini către pereţii înconjurători şi tavan. Nu ştiu care sunt plăţile în Bucureşti, poate este exrem de puţin comparativ, suplimentează primăria, dar … aici n-a fost cazul.

    Reply
  5. Adelina

    In ultimile zile am tot auzit si eu pe la prieteni ba ca n-au apa calda, ba ca n-au caldura destula sau chiar de loc. Asa am ajuns la o concluzie: tot la casa e mai bine :)) si auzindu-i cum se plang chiar ma simt o norocoasa.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.